Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Лютий » 16 » КЗ ЛОР «Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи» - вчора, сьогодні, завтра
20:11
КЗ ЛОР «Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи» - вчора, сьогодні, завтра

 

НА ВАРТІ ЗДОРОВ'Я ПАЦІЄНТІВ

 

 

 

 

Серед медичних закладів області КЗ ЛОР «Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи» займає особливе місце: тут лікуються тисячі ветеранів війни і праці, а також воїни, що повернулися із зони збройного конфлікту

 

 

З 2014 року госпіталь є територіальним центром з надання медичної допомоги демобілізованим учасникам із зони збройного конфлікту, членам сімей загиблих бійців на сході України, учасникам Революції Гідності і родинам, у котрих є полеглі в числі Небесної Сотні.

 

Після проведеної в 2017 році оптимізації ліжкової мережі (скорочено 20 ліжок) середнє число ліжок за звітний період 737 ліжок: хірургічного профілю - хірургічні, кістково- гнійної хірургії, ортопедичні, отоларингологічні, урологічні, для хворих з порушенням функції хребта та спинного мозку, щелепно-лицевої хірургії; анестезіології та інтенсивної терапії; терапевтичного та неврологічного профілю - терапевтичні, кардіологічні, ревматологічні, ендокринологічні, для лікування остеопорозу; неврологічні та психосоматичні ліжка для психологічної реабілітації демобілізованих учасників збройного конфлікту на сході України.

 

У лікуванні і налагодженні позитивної психологічної атмосфери, спрямованої на посилення бажання отримати швидке і повне одужання, беруть активну участь і члени первинного осередку ТЧХУ медичного закладу.

 

 

 

 

 

В госпіталі його очолює вже багато років поспіль медичний статистик Ірина Дмитрівна Назарко. Вона ретельно веде документообіг осередку за останніх десять років діяльності. Завжди є активною у проведенні благодійних акцій. Зауважимо, що первинна організація госпіталю об'єднує 400 членів ТЧХУ.

 

 

 

 

 

 

Сприяє їй у цьому керівництво медичного закладу на чолі з головним лікарем Петром Івановичем Федунем

 

 

 

 

 

 

Заступник головного лікаря із хірургічної роботи Андрій Петрович Сав'юк надзвичайно зайнята людина. Але і він знаходить можливість у паузах між операціями й обходами хворих приділити час на справи осередку.

 

 

 

 

 

 

 

У час підготовки до 100 - річного ювілею з дня заснування ТЧХУ, - Андрій Петрович підготував оглядові лекції з історії Українського Червоного Хреста. Цьому у значній мірі посприяв той факт, що Юрій Липа, патрон лікувального закладу, був очевидцем і одним з учасників становлення молодої благодійної організації ТЧХУ, яка разом з військами УНР відступила у м. Кременець, де він ніс службу у 1919 р. разом з однополчанами у козачій дивізії ЗУНР.

 

 

 

 

 

 

 

Молодому бійцеві Юрію Липі назавжди запав цей епізод у душу. Він бачив, як мучилися поранені бійці у лазаретах від нестачі медикаментів у Червоному Хресті і медсанчастинах полків і дивізій українського війська, тому все своє наступне життя присвятив вивченню і пропаганді застосуванню у польових умовах препаратів, що належать до «зеленої аптеки».

 

 

 

 

 

 

Його перу належить багато фітотерапевтичних книг і монографій, головна з яких «Ліки під ногами», дуже пригодилася Катерині Зарицькій, голові УЧХ і її соратникам у лавах УПА в 1943-47 рр., які мали ті самі проблеми з постачанням медикаментів, як і їх попередники.

 

Колектив госпіталю ім. Ю. Липи високо цінує внесок свого патрона в українську медицину, але все-таки застосовує у лікуванні не фітотерапевтичні злаки, а сучасні медикаменти і препарати, які набагато ефективніші і гарантують пацієнтам повне одужання від різних недуг.

 

 

 

 

 

 

Поглянувши на статистичні дані про стаціонарне лікування учасників збройного конфлікту на сході України та членів їх сімей, серце сповнюється гордістю. Торік отримали стаціонарне лікування у госпіталі 16662 пацієнти, з них - 85% пільгових категорій.

Комплексний медичний профілактичний огляд у 2017 р. пройшли:

  • учасники бойових дій - 9074 (94,5%)
  • інваліди війни - 3064 (96,4%)
  • учасників війни - 47636 (88,1%)
  • особи прир.по пільгах - 5452 (86,9%)
  • репресованих - 7088 (79,2%)
  • демобілізовані учасники збр.конф.на сх.Укр -8962 (80,0%)
  • Члени сімей загиблих бійців на сх.України - 457 (85,9%)

 

Торік отримали стаціонарне лікування 16662 хворих, з них 85% пільгових категорій.

Вартість 1 ліжко/дня по установі складає 241,94 грн, вартість 1 ліжко/дня на медикаменти складає 42,08 грн, а для учасників збройного конфлікту -65 грн. Вартість 1 ліжко/дня на продукти харчування складає для учасників збройного конфлікту - 59,5 (норма 55) грн.., для інвалідів війн - 47,4 грн, для інших пацієнтів - 14,7 грн. Вартість одного відвідування в поліклініці складає 126,17 грн.

 

 

 

 

 

 

 

Стаціонарне лікування інвалідів та ветеранів війни станом на 01.01.2018 р.

 

 

Медустанови

КЗ ЛОР «ЛОГВВтаР

 

м.ЛОЛкпи»

Лікувально-профілактичні заклали області

Інвалідів війни

1966

3242

Учасників бойових дій

832

1411

Учасників війни

2690

10843

Осіб, прирівняних по пільгах

635

1720

Репресованих

628

1798

Демобіліз. бійців зі сх.Укр.

1594

2850

Діти війни

2808

 

Інваліди загального захв.

2476

 

Ліквідатори аварії на ЧАЕС

593

 

 

 

 

Велика увага приділялася і приділяється забезпеченню ветеранів війн ліками за безоплатними та пільговими рецептами лікарів по області. Так, наприклад, торік для 17061 ветеранів було витрачено на ці потреби 6 млн 611 тисяч грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

Забезпечення ветеранів війн безоплатним протезуванням:

Найменування

 

кількість

сума (тис.грн.)

Ендопротезування суглобів

      14

    497,0

Протези зубів

     1468

    1,718

 

 

 

 

На базі урологічного відділення КЗ ЛОР «Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім.Ю.Липи» розгорнуто 20 спеціалізованих ліжок для активної медичної реабілітації хворих з порушенням функції хребта та спинного мозку. Метою їх діяльності є максимально-можливе відновлення функцій спинного мозку і підготовка хворого до соціальної реабілітації. У 2017 р. у відділенні отримали стаціонарне лікування 349 хворих.

 

На даний час в КЗ ЛОР «Львівський обласний госпіталь ветеранів війни та репресованих ім.Ю.Липи» завершено реконструктивні роботи відділення реабілітації учасників збройного конфлікту на сході України та спинальних хворих на 30 ліжок, проектом реконструкції якого передбачено дотримання всіх вимог щодо перебування та лікування пацієнтів з обмеженими фізичними можливостями.

 

В рамках Програми Транскордонної співпраці Польща-Білорусь-Україна 28-29 червня 2017 року підписано повні аплікаційні угоди з лікарнями м.Луково Любомельського повіту на тему «Сучасна кардіологія та реабілітація в ортопедії та неврології в межах транскордонної співпраці лікарні в Лукові і госпіталем у Львові - Винниках Львівської області»; та друга угода з лікарнею м. Пшеворськ «Покращення якості діагностики та хірургічних втручань, взаємний обмін досвідом та навчання в межах транскордонної співпраці між госпіталями у Пшеворську та госпіталем у Львові- Винниках».

 

На даний час у госпіталі потрібні функціональні ліжка, постіль, матраци, ковдри, подушки і багато чого іншого, без чого лікувати поранених – годі думати. Ось тут і може підставити плече Червоний Хрест - разом зі спонсорами і меценатами зайнятися облаштуванням цього незвичайного госпіталю ім. Ю.Липи.

 

У госпіталі трудиться дружний колектив медиків і медичних працівників, котрий по справжньому піклується про героїв минулих і наших днів, і розуміє всю важливість співпраці з Товариством Червоного Хреста України.

 

Фото – автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

 

 

Переглядів: 594 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 09:23
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024