Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Лютий » 18 » У с. Сокільники, що на Львівщині, відкрили пам’ятник Героям Небесної Сотні
20:34
У с. Сокільники, що на Львівщині, відкрили пам’ятник Героям Небесної Сотні

 

ОБЕЛІСК У СОКІЛЬНИКАХ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 18 лютого, поблизу Львова у селі Сокільники

урочисто відкрили пам’ятник загиблим на Майдані патріотам

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Час для відкриття обеліску вибрали в неділю, напередодні Великого Посту, щоб люди просто з церкви змогли потрапити на урочисту церемонію.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обеліск освятив парох церкви із села Сокільники разом зі своїми помічниками

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В присутності першого віце-прем’єр міністра України Степана Кубіва, народного депутата України Юрія Шухевича, голови Львівської ОДА Олега Синютки, мешканців Сокільник та громадськості пам’ятник освятили.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«За останніх чотири року, мабуть, не один із нас зловив себе на думці, що ми стали іншими, ми багато чого переосмислили і зрозуміли, що у цьому світі рахуються тільки із сильними. Ми стали сильнішими. Усе залежить від нас. Кожен з нас на своєму місці має робити те що від нього залежить. Патріоти на Майдані гинули не за себе, а за нас, в наших силах перетворити Україну та сильну, квітучу, нездоланну державу», - зазначив від час урочистостей Олег Синютка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Опісля освячення пам’ятника усі присутні вшанували загиблих на Майдані покладанням квітів та лампадок.

 

 

 

 

 

 

 

«Хто як не я. Так казав мені чоловік, коли тривала Революція Гідності. Він не міг сидіти вдома і готовий був покласти життя за свою землю. Він був патріотом своєї країни, своїх малих Сокільник та своєї нації. І він завжди знав, що Україна буде", - поділилась спогадами про Героя Небесної Сотні Андрія Дигдаловича його дружина Наталія Дигдалович.

 

 

 

 

 

 

 

 

Присутні з хвилювальням вислухали напутні слова трибуна Революції Гідності, народного депутат України Юрія Шухевича, котрий впродовж 2000-2010 рр. був незмінним членом президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інші виступи також хвилювали душу, тому що всім, хто прийшов на відкрития монументу, не треба було довго розповідати про історію Майдану, вони були його свідками, а дехто - й учасником історичної події.

 

 

 

 

 

 

 

 

На завершення урочистостей під звуки "Боже великий, єдиний..." діти випустили в небо білі кульки на згадку про тих, хто поклав свої життя за українську державу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Окрім того, за високу професійну майстерність, вагомий особистий внесок у розвиток українського мистецтва та створення пам’ятника скульптору, Заслуженому діячеві культури України, професорові ЛНАМ Василеві Гурмаку оголосили Подяку голови облдержадміністрації.

 

 

 

 

 

 

 

Ми попросили Василя Миколайовича, котрий вже понад чверть століття є членом президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ, детальніше розповісти про задум і виконання пам'ятника.

 

 

 

 

 

 

 

«Монумент утворений поєднанням двох потужних смислових об’ємів: обеліска і кола. Перший - позначає Центр світу, місце зустрічі Землі і Небес. Друге символізує Світ - у даному випадку світ українця», - пояснив Василь Миколайович.

 

 

 

 

 

 

 

Справді, до пам’ятника веде алея, вхід у священне Коло стережуть два ангели. Ще чотири ангели позначають чотири сторони світу - символ всеохопності. Ангели з’єднані між собою і Обеліском -хрестом з необроблених гранітних брил - кожний промінь хреста складається з 25 елементів, що разом утворюють число Небесної Сотні. Таким чином підкреслюється два моменти: перший - Герої Небесної Сотні зійшли на хрест заради свого народу; другий - цей Хрест є знаменням Спасіння.

 

 

 

 

 

 

Та ж ідея посилюється Хресною Дорогою Ісуса Христа, що утворить ще одне коло довкіл монументу.

 

«Таким чином вперше в монументалістиці втілюється поєднання Хресних Шляхів Сина Божого і України. Обидва є Шляхами Спасіння, - констатував В.Гурмак, - Обеліск з полірованого граніту вкритий орнаментальними рядами птахів з полірованої сталі - завдяки дзеркальному ефекту кожний може побачити у цих птахах себе. Це поєднує нас - живих із тими, хто загинули заради того, аби ми жили у вільній країні. Водночас це випробування сумління, бо спонукає запитати себе: а що зробив я особисто ?»

 

Зазначимо, що орнамент обеліска відсилає глядача до традиційних візерунків на рушниках, старовинного українського одягу та писанках, що підкреслює споконвічність наших традицій, починаючи з трипільської цивілізації. Розвиток орнаментальної теми полягає у переході Лелек - символу душ померлих («кличуть кру-кру-кру....») у Голубів - символу духовного Преображення.

 

 

 

 

 

 

 

Таким чином людська скорбота за полеглими у розквіті сил героями знову і знову трансформується у воістину Світлу Пам'ять сучасників.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото – Василя Гурмака, прес-служби ЛОДА

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

 

 

Переглядів: 534 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 05:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024