Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Лютий » 19 » Новий грип. Небезпечний вірус здатен за день-два вразити легені
15:02
Новий грип. Небезпечний вірус здатен за день-два вразити легені

 

НЕБЕЗПЕЧНА ЕВОЛЮЦІЯ ВІРУСУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новий грип. Небезпечний вірус здатен за день-два вразити легені

 

 

 

 

 

Показник захворюваності на грип та ГРВІ зростає. В п'яти областях України оголосили епідемію. Тільки за минулий тиждень занедужали 258 036 людей, 70% з них -- діти до 17 років, пише газета "Експрес".

 

Вірус якого саме грипу нині циркулює в Україні? Адже цьогоріч, попереджали епідеміологи, в Україну прийде незнайомий підвид грипу -- "Мічиган". Він належить до найбільш небезпечного типу А (такі віруси швидше видозмінюються, саме вони провокують пандемії) і новий для українців. Що ми насамперед повинні знати саме про цей небезпечний підвид грипу? Які після нього можливі ускладнення?

 

Та й узагалі, як правильно діяти при грипі -- лікуватися препаратами з аптеки чи все-таки краще народними засобами?

 

Усі ці запитання ми поставили медикам.

 

-- Якщо діагноз "грип" лабораторно підтверджено вже понад 140 особам, то вже відомо, який штам вірусу циркулює в Україні?

 

-- За повідомленнями Центру громадського здоров'я МОЗУ, на сьогодні більшість громадян нездужають саме на грип групи В (138 випадків), -- повідомила Олена Левицька, лікарка-епідеміологиня лабораторного центру Держсанепідслужби України.

 

-- Чи означає це, що найтяжчого грипу підвиду А, "Мічигану", цієї зими в Україні вже можна не остерігатися?

 

-- Це означає, що цей вид грипу ще не поширився в достатній кількості. Приміром, в Росії та Білорусі домінує саме грип A (H3N2). Загроза його поширення в Україні не мине і з приходом весни: такі збудники добре почуваються при плюсовій температурі.

 

-- Якими є особливості перебігу грипу "Мічиган"?

 

-- "Мічиган" є підвидом грипу "Каліфорнія", який провокував пандемію "свинячого грипу" у 2009 році, -- пояснює Олена Левицька, лікарка-епідеміологиня лабораторного центру Держсанепідслужби України. -- Цей вид грипу здатен провокувати первинну вірусну пневмонію, що розвивається дуже стрімко -- від зараження до перших важких симптомів минає день -- два. Тоді, як при інших видах грипу, таке ускладнення настає пізніше і пов'язане, як правило, з приєднанням бактеріальної інфекції. "Мічиган" швидко пригнічує імунну систему, вражає клітини епітелію капілярів і впливає на механізм згортання крові, вiдтак можливі кровотечі. Ця особливість визначає підвищений ризик ускладнень не лише з боку легень, а й головного мозку, судин тощо.

 

-- Якщо, наприклад, до грипу "Гонконг" (також група А) частина населення вже має імунітет, бо торік з ним стикалася, то до контакту з грипом "Мічиган" організм ще не готовий, -- зауважує Олег Назар, директор Центру клінічної імунології. -- Відповідно, можливий важкий перебіг з великою імовірністю виникнення ускладнень.

 

-- Поки що більшість людей в Україні хворіють на грип типу В. Чи важким є його перебіг?

 

-- Грип типу В досі переважав у сусідніх Румунії, Угорщині, Польщі, тож не дивно, що цієї зими він зафіксований і в Україні. Це віруси грипу групи B "Брісбен" і "Пхукет". Вони не є новими, і, як досліджено, форма їх перебiгу легша.

 

-- Чи може сам хворий за симптомами визначити, який підтип грипу його вразив? А особливо те, чи це саме грип, а не ГРВІ?

 

-- Сам хворий не може визначити, який саме в нього грип. Та й лікар точну відповідь отримує лише після спеціальних аналізів. Але у всіх видів грипу початок подібний: різке погіршення самопочуття (людина навіть може чітко визначити час, коли занедужала), підвищення температури до 38,5 -- 40'С, i гарячка може триматися упродовж 3 -- 4 днів. Для грипу, на відміну від ГРВІ, характерними є дуже інтенсивний головний біль, ломота і біль у м'язах, сухий кашель, сухість слизових, почервоніння очей. Проте немає, як при ГРВІ, інтенсивного нежитю.

 

-- Як довго триває хвороба?

 

-- При неускладненому грипі, в разi правильного лікування, стан хворого поступово покращується вже наприкінці першого тижня: спадає гарячка, симптоми стають менш вираженими. Проте абсолютно в усіх видів грипу є особливість -- вони загострюють перебіг супутніх захворювань, що дуже небезпечно для людей з хронічними патологіями: серцево-судинної системи, органів дихання, підшлункової залози, центральної нервової системи тощо. Ускладнення можуть з'явитися і в перші дні грипу, і через тиждень чи два, коли хворобу, здавалося б, уже час подолати.

 

-- То як насправді лікувати грип? Чи можна його не лікувати, бо й сам мине через тиждень?

 

-- Одна з особливостей лікування грипу полягає в тому, що не рекомендується використовувати саліцилати (аспірин тощо), бо вони можуть підсилити ускладнення. На жаль, конкретних препаратів, якi лікують саме грип "Мічиган" чи "Брісбен", немає. У кожному випадку універсальними засобами для боротьби з вірусом є постільний режим і рясне пиття (щоб токсини виводилися з організму). В період хвороби треба постійно контролювати стан легенів, нирок, крові (для цього людинi і призначають аналізи і на початку недуги, і тоді, коли вона вщухає). А найдієвішим способом захиститися від грипу є щеплення (вакцини комплекснi, щоправда, не захищають від усіх видів грипу відразу). Аби вакцина подіяла, укол роблять перед початком вірусного сезону, наприкінці осені -- на початку зими.

 

-- Якщо людина перехворіла на один вид грипу, скажімо А, чи загрожує їй грип В?

 

-- На жаль, імунітет в організмі формується лише до конкретних штамів грипу, він утримується в середньому 1 -- 4 роки. Ослаблена одним вірусом людина може недужати знову. Нерідко грип йде услід за ГРВІ -- вони роблять імунну систему вразливою.

 

-- Чи правда, що ризик занедужати на грип залежить і від групи крові?

 

-- Справдi, дослiджено, що носiї I та II груп частiше потерпають вiд ускладнень i довше одужують пiсля грипу. У III групи навiть є спецiальний ген, що обумовлює стiйкiсть до вiрусiв. А серед заражених осiб з IV групою кровi лише 40% хворіють на грип.

 

Автори - Ірина КОНТОРСЬКИХ, Марина МОРОЗ
 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2018/02/19/284729-novyy-gryp-nebezpechnyy-virus-zdaten-den-dva-vrazyty-legeni

 

 

Переглядів: 466 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 01:29
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024