Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Лютий » 22 » Підсумки діяльності Служби розшуку ТЧХУ з розшуку та відновленню родинних зв’язків (ВРЗ) у 2017 році.
14:11
Підсумки діяльності Служби розшуку ТЧХУ з розшуку та відновленню родинних зв’язків (ВРЗ) у 2017 році.

 

ПЕРЕХІД НА НОВІ РУБЕЖІ

 

 

 

 

 

Служба розшуку ТЧХУ отримала торік 4 535 звернень,

майже на кожне четверте - дано позитивну відповідь.

 

 

 

Службою розшуку Товариства Червоного Хреста України з питань розшуку та відновлення родинних зв’язків (ВРЗ) у 2017 р. було отримано 4 535 звернення від громадян України, партнерських національних товариств, МКЧХ, Міжнародної Служби розшуку та інших установ.

 

У звітний період Товариством було також надано 3 883 консультації на запити громадян, які звернулися електронною поштою, телефоном та особисто.

 

У звітний період для забезпечення системного підходу по реагуванню на потреби громадян у розшуку і відновленні родинних зв'язків (ВРЗ) Службою розшуку активно залучалися до роботи обласні організації, які є ланками Всеукраїнської мережі Червоного Хреста з ВРЗ.

 

На рівні підвідомчих організацій Товариства проводилися консультування громадян з питань розшуку, участь у возз’єднанні родин, передача Послань Червоного Хреста та інформаційно-пропагандистська робота з населенням та державними структурами стосовно традиційних та нових аспектів розшукового напряму діяльності.

 

 

 

 

 

 

Протягом звітного періоду підвідомчими організаціями Товариства було опрацьовано 1 109 звернень з питань компетенції Служби розшуку. У 83,7% громадяни отримали роз'яснення і рекомендації на обласному і районному рівнях, 16,3% запитів які відповідають критеріям розшукової діяльності Товариства, було спрямовано обласними організаціями до Національного комітету для подальшої роботи.

 

Більше 67,6 % звернень до підвідомчих організацій були опрацьовані у Львівській, Херсонській, Дніпропетровській, Донецькій, Вінницькій, Харківській, Житомирській, Тернопільській, Миколаївській, Хмельницькій та Чернівецькій обласних організаціях.

 

Протягом 2017 року Службою розшуку розпочато роботу по 892 новим розшуковим справам, в тому числі 59 % справ стосуються наслідків Другої світової війни та інших збройних конфліктів в світі, 9% - пов’язані зі збройним конфліктом в Україні, 32 % - через втрату родинного зв’язку в мирний час.

 

Внаслідок роботи, проведеної у співробітництві з Міжнародною мережею по відновленню родинних зв’язків, розшук по 952 справам закінчено, в тому числі у 363 випадках запитувачі отримали від Служби розшуку ТЧХУ позитивний результат: встановлено долю та місцеперебування 151 члена родин; знайдено місцезнаходження 197 військових поховань та встановлено факт їх збереження; по 15 справах вдалося документально підтвердити факт нацистських переслідувань під час Другої світової війни.

 

У співпраці з делегаціями МКЧХ у світі передано 7 Послань Червоного Хреста.

 

Станом на кінець 2017 року в Службі розшуку у відповідності до критеріїв ТЧХУ та МКЧХ було зареєстровано 795 звернень, пов’язаних з подіями Криму та на сході України. За такими зверненнями відкрито 753 розшукових справи, 562 з них відпрацьовані.

 

На кінець року робота по 191 справі була продовжена. Значний відсоток відкритих справ стосується встановлення долі осіб, рідні яких з тих або інших причин не погоджуються з результатами ДНК експертиз та ідентифікації тіл загиблих органами МВСУ. Такі справи також залишаються актуальними в Службі розшуку.

 

Тільки протягом 2017 року у зв’язку зі збройним конфліктом на Донбасі було відкрито 80 нових розшукових справ (за критеріями МКЧХ). В тому числі, 57 первинних запитів було прийнято від запитувачів на рівні обласних організацій Товариства.

 

Більшість з цих звернень була опрацьована Дніпропетровською, Донецькою, Запорізькою, Херсонською, Житомирською, Львівською та Полтавською організаціями.

 

Протягом звітного року роботу по 106 справах щодо розшуку рідних на території Донецької та Луганської областей у зв’язку зі збройним конфліктом в Україні було закінчено. 51 справу було закрито з позитивним результатом, в тому числі, у 41 випадку вдалося відновити зв’язок з рідними за допомогою працівників та волонтерів Донецької та Луганської ОО ТЧХУ.

 

Обмін оперативною інформацією в розрізі нових потреб ВРЗ та співробітництво з державними установами та волонтерськими організаціями допомагає проведенню співбесід з запитувачами та покращує результати роботи.

 

Основною проблемою залишається відсутність доступу на непідконтрольні українській владі території, як з точки зору доступу до місць незаконного утримання, так і щодо встановлення місць вірогідної загибелі та транспортування останків для ідентифікації.

 

Протягом звітного року для здійснення розшуку по всіх напрямах було направлено 5 435 запитів до партнерських служб розшуку, архівів та інших установ.

 

На кінець 2017 року робота по 1 671 розшуковій справі продовжується, в тому числі 86,12% справ стосуються розшуку, пов’язаного з наслідками Другої світової війни та збройним конфліктом в Україні. У 13,88% справ причиною втрати зв’язку між рідними є міграція або інші гуманітарні ситуації в мирний час.

 

Картотека Служби розшуку на кінець 2017 року нараховувала 308 тис. 041 інформаційну одиницю.

 

Інформаційна база даних програмного комплексу «Розшук» дозволяє Службі розшуку працювати на сучасному рівні у відповідності до міжнародних вимог та стандартів.

 

З травня 2017 року Закарпатською обласною організацією була відновлена робота по Програмі відновлення родинних та консульських зв’язків для затриманих в Україні мігрантів у 2-х пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, (ПТПІ Чоп та Мукачеве, підвідомчі Державній прикордонній службі України).

 

Для виконання Програми обласним координатором здійснено 63 виїзди до пунктів, під час яких проведено 299 бесід із затриманими. 264 мігранта скористалися послугами Червоного Хреста та відновили зв’язок зі своїми рідними за допомогою телефону. За кількістю дзвінків домінували В’єтнам, Індія, Бангладеш.

 

При фінансовій підтримці МКЧХ у вересні та грудні 110 мігрантам з числа особливо вразливих категорій була надана гуманітарна допомога засобами особистої гігієни на загальну суму 10 тис. грн.

 

Між Товариством Червоного Хреста України та адміністраціями пунктів встановлені нормальні партнерські відносини, представники Червоного Хреста мають вільний доступ до затриманих у ПТПІ. Діяльність по Програмі позитивно оцінюється як бенефіціарами, так і адміністраціями пунктів.

 

Ситуація в Україні з кінця 2013 року безпосередньо вплинула як на характер розшукових запитів, так і внесла свої корективи до щоденної роботи Служби розшуку.

 

 

 

 

Змінився формат взаємодії з бенефіціарами, який у зв’язку зі збройним конфліктом в Україні ґрунтується на усвідомленні потреб запитувачів, стабілізації їх емоційного стану (компонент ПСП), розумінні делікатності справ з розшуку, їх конфіденційності. Розширилась практика особистих зустрічей із запитувачами при оформленні запитів та супровід родин, чиї рідні зникли безвісти або перебувають у затриманні. Адаптовані робочі процедури розшуку та залучені нові інструменти розшуку.

 

У звітний період актуалізовані форми бланків запитів на розшук. Оновлені форми, які відповідають сучасним стандартам роботи міжнародної мережі з ВРЗ, надруковані тиражем 4 тис. екземплярів та разом з рекомендаціями по заповненню направлені для роботи у всі обласні організації Товариства.

 

Нові форми, які використовуються з 2018 року, доступні також запитувачам на сайті Національного комітету (redcross.org.ua/rfl. ).

 

Значна кількість потенційних бенефіціарів Служби розшуку серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО) також вимагає більш наполегливої роботи по налагодженню партнерських зв’язків з підрозділами державних структур та місцевими органами влади, які виконують свої функції щодо цієї категорії осіб.

 

У зв’язку з позитивним рішенням Уряду України щодо відновлення у 2017 році фінансування 10 посад Служби розшуку з Державного бюджету та з метою оперативного реагування на потреби громадян у ВРЗ внаслідок збройного конфлікту в Україні у січні було проведено оптимізацію організаційної структури Служби розшуку, внесені зміни до штатного розпису.

 

Для забезпечення кращого доступу бенефіціарів Служби розшуку до найближчого відділення Товариства поблизу лінії зіткнення робочі місця 4-х спеціалістів Служби розшуку (бюджетне фінансування) організовано на базі Дніпропетровської, Запорізької, Львівської та Донецької (Краматорськ) обласних організацій. За відкритим конкурсом прийнято відібрано нових працівників в областях. Адаптовані документи, якими регламентується діяльність з ВРЗ, та функціональні обов’язки для регіональних працівників. При підтримці МКЧХ проведено їх навчання.

 

 

 

 

 

 

З початку 2017 року була Службою розшуку була активізована робота з інформаційного забезпечення ВРЗ діяльності. Розроблена концепція інформаційної політики та втілюється план інформування щодо ВРЗ діяльності Служби розшуку з обов’язковим застосуванням принципу єдиної візуалізації ВРЗ на сайтах НК та обласних організацій, а також у соцмережах та групах ФБ.

 

З метою популяризації діяльності ТЧХУ з ВРЗ та покращення візуалізації цієї допомоги всі працівники обласних організацій, які відповідають за розшукову діяльність у регіонах, були забезпечені стандартизованою інформаційною продукцією з ВРЗ (листівки, стікери, банери «Розшукуйте рідних…»), сувенірною та промо - продукцією (плакати, стікери, ручки, сумки з ВРЗ лого) та ідентифікаційним одягом.

 

На веб-сайті Національного комітету ТЧХУ публікується актуальна інформація про діяльність Служби розшуку з ВРЗ. Оновлена сторінка Служби розшуку структурована за розділами: інформація для запитувачів, новини, оголошення з розшуку, історія, публікації, фото літопис.

 

Фотографії з інформаційних ВРЗ акцій обласних організацій розміщуються Службою розшуку на веб-ресурсі Flickr, який дозволяє обмін фото та відео контентом між НК та ОО. До 25-річчя створення Служби розшуку розроблено та розміщено на сайті флеш-банер. Створена база даних інформаційних матеріалів по ВРЗ.

 

У звітний період для інформаційного забезпечення ВРЗ діяльності на веб-сайті НК (розділ «Служба розшуку») були розміщені 35 новинних повідомлень; 17 оголошень з розшуку; 6 статей, інформаційний блок з історії створення та роботи в період 1992-1996 рр. та 2014-2017 рр. Наповнення новими матеріалами у відповідних розділах забезпечується не менше ніж 2 рази на місяць.

 

9 травня на телеканалі «Інтер» демонструвалися 2 сюжети, в яких запитувачі розповідали про возз’єднання родини при допомозі Служби розшуку (інформація на сайті НК «ЗМІ про нас»).

 

Статті про допомогу у розшуку та приклади позитивно завершених справ були представлені в місцевих газетах та у журналах «Вісник ТЧХУ» (№№1,2,3) та «Червоним по білому» (№3).

 

Інформаційна кампанія щодо ВРЗ діяльності Товариства за підтримки працівників та волонтерів обласних організацій стартувала з початку травня звітного року у всіх регіонах України.

 

Мета – покращити розуміння органами влади, громадськістю, ЗМІ та потенційними запитувачами цього розділу гуманітарної діяльності ТЧХУ.

 

Під час цієї масштабної інформаційної акції працівники та волонтери обласних організацій проводили зустрічі та інформаційні сесії в держадміністраціях, обласних центрах соціальних служб для родин, центрах зайнятості, департаментах освіти, внутрішніх справ, соціального захисту та міграційної служби, бібліотеках для юнацтва, з НГО (Карітас, Блакитний птах, тощо), на міських акціях, на тренінгах під час зборів загонів швидкого реагування ТЧХУ, у навчальних закладах під час навчання першій допомозі. Координується ця робота Службою розшуку у Національному комітеті.

 

За 10 місяців 2017 р. працівниками та волонтерами регіональних організацій було розповсюджено більше ніж 60 тис. листівок «Розшукуйте рідних, близьких» (наприкінці 2016 року цією друкованою інформаційною продукцією були забезпечені всі працівники, які відповідають в ТЧХУ розшук (по 4-6 тис. на кожну ОО ТЧХУ).

 

Таким чином, були охоплені широкі верстви населення з числа потенційних бенефіціарів ВРЗ послуг (в т.ч., ВПО та учасники АТО).

 

Відповідно до оперативної ситуації в Україні внаслідок збройного конфлікту та змін в організації роботи у 2017 році Службою розшуку було також оновлено контекст розділу ВРЗ діяльності в Україні на спеціальному веб-ресурсі МКЧХ FLExtranet, створеному для оперативного обміну інформацією з партнерами Міжнародної ВРЗ мережі.

 

 

 

 

 

 

Що стосується інформаційно-пропагандистської активності щодо розшукової діяльності Товариства, слід зазначити, що переважна більшість обласних організацій протягом звітного періоду також включали питання розшуку до порядку денного засідань з міськими і районними організаціями, оновлювали інформацію для населення.

 

Однак, як свідчить аналіз цієї роботи, обласним організаціям слід активізувати цю роботу на місцевому рівні, залучаючи до неї професіональних журналістів з числа волонтерів організацій.

 

Слід також підкреслити необхідність використання в роботі різноманітних цікавих форм пропаганди цієї діяльності Товариства, таких як, наприклад, стенд “Служба розшуку Червоного Хреста в дії”, мобільні пересувні виставки та інше.

 

Слід навести переконливий приклад монетизації інформаційної діяльності Служби розшуку у 2017 році.

 

Так, наш давній партнер – Служба розшуку Німецького Червоного Хреста - окрім діяльності з возз’єднання родин осіб німецького походження, реалізує ще і урядову програму санаторної реабілітації та лікування в клініках України для етнічних німців – мешканців України, які не мають змоги оплатити лікування самостійно.

 

Протягом 2017 року на прохання наших німецьких колег Службою розшуку була проведена інформаційна підтримка цієї програми в Україні. В результаті активної діяльності в цьому напрямку Херсонської та Луганської ОО вже 5 з 15 бенефіціарів Служби розшуку отримали медичну допомогу на загальну суму понад 50 тис. грн. У 2018 році це співробітництво буде продовжуватися.

 

У звітний період працівники Служби розшуку брали участь брали участь у різноманітних заходах, а також проводили навчання працівників і волонтерів Товариства.

 

У червні прийнято участь у щорічній Регіональній зустрічі по співробітництву Служб розшуку НТ Білорусі, Росії та України, яку традиційно організовує МКЧХ у зв’язку з подіями на сході України (Мінськ).

 

У вересні та грудні проведено дві зустрічі зі співробітниками Відділу пошуку Управління цивільно-військового співробітництва генштабу ЗСУ (УЦВС).

 

Мета зустрічей – обговорення діяльності Служби розшуку та УЦВС та визначення сектору співпраці і координації зусиль щодо підтримки родин, у яких рідні зникли без вісти на Донбасі в рамках підписаного Меморандуму про співробітництво між нашими установами.

 

У липні на запит МКЧХ та УЦВС генштабу ЗСУ відбулася поїздка до Дніпра з метою супроводу до Києва 35 членів родин зниклих без вісти та загиблих внаслідок збройного конфлікту в Україні.

 

У серпні прийнято участь в організаційних заходах, які проводилися МКЧХ до Міжнародного дня зниклих без вісти. Було проведено супровід 14 членів родин, у яких рідні зникли без вісти під час збройного конфлікту на Донбасі.

 

У жовтні під час інформаційної зустрічі, вперше організованої Управлінням цивільно-військового співробітництва генштабу ЗСУ для родин військовослужбовців, що зникли без вісти внаслідок збройного конфлікту в Україні, працівники Служби розшуку здійснили супровід 58 родин (86 осіб) у Києві.

 

 

 

 

 

 

У листопаді-грудні працівники Служби розшуку брали участь в організації відкриття у Львові фотовиставки МКЧХ «Невідомість. Сім’ї зниклих без вісти з обох сторін конфлікту» - проведена робота з 19 родинами зниклих без вісти та партнерами з державних органів влади.

 

У грудні відбувся робочий візит до Служби розшуку Німецького ЧХ. Мета візиту – обмін досвідом та обговорення стратегії спільної діяльності з ВРЗ під час збройних конфліктів та стихійних лих і міграції. Під час відвідання Служби розшуку Німецького ЧХ була презентована наша робота під час збройного конфлікту в Україні, співробітництво з МКЧХ, допомога затриманим мігрантам, діяльність щодо інформаційного забезпечення та просування ВРЗ послуг, співпраця з ВРЗ волонтерами.

 

З метою планування діяльності з ВРЗ на 2018 рік проведена підсумкова зустріч з 15 працівниками обласних організацій, до обов’язків яких входить діяльність з розшуку (Київ, грудень). Всі учасники зустрічі відмітили значні досягнення у рівні розвитку національної ВРЗ мережі ТЧХУ 2017 році, що дозволяє сьогодні надавати підтримку МКЧХ в реалізації його мандату в розрізі збройного конфлікту в Україні, та висловили сподівання на розвиток в ТЧХУ волонтерського менеджменту задля подальшого підвищення рівня інформованості суспільства щодо ВРЗ допомоги, яку надає Товариство.

 

За результатами обговорення учасники прийняли рішення щодо необхідності формування щорічного списку пріоритетів, у відповідності до яких має розвиватися Служба розшуку ТЧХУ для досягнення основної цілі – надати людям непорушне право відновлювати та підтримувати зв'язок зі своїми рідними.

 

Після зустрічі учасникам були направлені презентаційні матеріали (ВРЗ волонтери; ПСП під час ВРЗ роботи, Популяризація ВРЗ; ВРЗ для родин зниклих без вісти; Підсумки роботи Служби розшуку за 11 місяців 2017 р.), які рекомендовані для використання під час проведення інформаційних сесій та лекцій з ВРЗ.

 

Завідуюча Служби розшуку є членом Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій при КМУ.

 

На черговому засіданні (жовтень) було прийнято участь у дискусії щодо результатів роботи УЦВС генштабу ЗСУ по ідентифікації тіл загиблих учасників АТО та Українського інституту національної пам’яті по увічненню пам’яті загиблих воїнів.

 

Завідуюча Служби розшуку є членом робочих груп з питань інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, Київських обласної та міської держадміністрацій та комітету з найкращих інтересів дитини Державної міграційної служби України.

 

Участь у зазначених засіданнях сприяє пропаганді розшукового напрямку діяльності Товариства серед персоналу регіональних органів виконавчої влади, а також розширює наші джерела отримання корисної інформації.

 

Діяльність з розшуку та відновлення родинних зв’язків, яку здійснює ТЧХУ як складова ланка Глобальної Червонохресної Мережі з Відновлення родинних зв’язків (ВРЗ) потребує не лише відданих та навчених співробітників, але й сучасних інструментів для реєстрації, опрацювання та ефективної роботи по справах з розшуку.

 

На Раді делегатів, яка проходила у листопаді 2017 р. у Туреччині (м. Анталья), МКЧХ були запропоновані дев’ять стратегічних орієнтирів для подальшого розвитку Служб розшуку Міжнародного Руху. Це результат консультацій, в яких разом із МКЧХ брали участь 100 національних товариств, Міжнародна федерація та зовнішні зацікавлені сторони.

 

Радою делегатів була прийнята резолюція щодо створення платформи лідерства з Відновлення родинних зв’язків з метою створення нового глобального партнерства для колективного вирішення актуальних завдань з ВРЗ.

 

Одним з основних пріоритетів МКЧХ на 2018-2019 роки було задекларовано допомогу службам розшуку національних товариств по впровадженню сучасних комунікаційних технологій при здійсненні діяльності з ВРЗ.

 

У рамках реалізації стратегії зміцнення Міжнародної мережі з ВРЗ в період 13-24 листопада відбувся візит до Служби розшуку спеціалістів з Центрального Агентства з розшуку МКЧХ (Женева).

 

Була проведена презентація нового стандартизованого програмного забезпечення (ПЗ) FL ANSWERS”. У майбутньому зазначене ПЗ дозволить Службі розшуку ТЧХУ оперативно та ефективно контактувати зі службами розшуку Міжнародної мережі з ВРЗ на єдиній платформі задля сприяння родинам у відновленні зв’язків.

 

Колеги з МКЧХ оцінили високий рівень професійності працівників Служби розшуку та їх прагнення до підвищення ефективності роботи ВРЗ мережі. Було прийнято рішення про часткове впровадження даного програмного продукту в СР ТЧХУ у 2018 році для роботи за напрямами, пов'язаними з розшуком мігрантів і осіб, зниклих безвісти в результаті збройного конфлікту на Донбасі. Оскільки вказане ПЗ все ще в стадії розробки, в 2018 році планується його адаптація до умов розшуку в Україні.

 

В рамках розробки у Національному комітеті Стратегії роботи з волонтерами Службою розшуку сформований резерв ВРЗ волонтерів, розроблені анкета та таблиця обліку діяльності для ВРЗ волонтерів. Для молодіжного он-лайн ресурсу Службою розшуку відпрацьовані презентаційні матеріали з ВРЗ, які допомагають дистанційному навчанню ВРЗ волонтерів, які приймають участь у популяризації ВРЗ допомоги ТЧХУ.

 

 

 

 

 

Станом на 2017 рік у Службі розшуку активно працювали 20 волонтерів з Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської. Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Харківської та Чернігівської ОО ТЧХУ.

 

Протягом 2017 року волонтери отримали від Служби розшуку (Національний Комітет) 29 централізованих розсилки інформаційних матеріалів, які були ними розміщені на он-лайн ресурсах та у соціальних мережах. Координується ця робота також Службою розшуку у Національному комітеті.

 

Волонтери Херсонської, Львівської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської ОО активно представляли діяльність з ВРЗ в обласних державних архівах, для НГО регіонів та під час участі у різноманітних волонтерських акціях.

 

Так, ВРЗ волонтери Житомирської ОО долучилися до акцій «Еко-патруль», СМС на асфальті від поранених м. Житомир, квесту по першій допомозі, День сім’ї, вуличних конкурсів «Скрапбукинг для дітей», «Спортивна родина» та фестивалю Volunteer Fest до святкуваня Міжнародного Дня волонтера, щоб зацікавити присутніх та розповісти про діяльність Товариства з відновлення родинних зв’язків.

 

Студенти вищого професійного училища – волонтери Луганської ОО прийняли участь у розробці електронної листівки, плакату та стікерів до 25-річчя Служби розшуку. Волонтери Луганської ОО також давали психосоціальну підтримку родинам зниклих без вісти через збройний конфлікт на Донбасі.

 

У Луганській, Закарпатській, Київській та Полтавській областях волонтери провели у навчальних закладах конкурси малюнків і творчих робіт з популяризації символіки ВРЗ діяльності (фото на веб-ресурсе Служби розшуку Flickr).

 

Волонтерами Львівської та Черкаської ОО проведено ВРЗ флеш-моби на центральних площах мм. Львів та Умань.

 

У червні та жовтні в рамках програми Фінського Червоного Хреста працівники Служби розшуку провели інформаційні сесії з ВРЗ для волонтерів ТЧХУ зі східних областей під час тренінгів з МГП (м. Запоріжжя, м. Дніпро). Учасникам тренінгів були підготовлені інформаційні матеріали, які допоможуть їм застосувати отримані знання у роботі з популяризації ВРЗ діяльності.

 

Участь Служби розшуку у таких заходах сприятиме подальшій координації між працівниками та волонтерами задля допомоги громадянам у питаннях розшуку та роботі з пропаганди ВРЗ роботи Товариства у цілому.

 

У звітний період для обговорення поточних проблем та координації спільної роботи були проведені 16 координаційних та інформаційних зустрічей зі співробітниками Делегації МКЧХ в Україні.

 

Згідно з оперативним планом у червні в МКЧХ були надані пропозиції щодо ВРЗ діяльності та бюджетування Програми ВСС на 2018 рік.

 

Завдяки послідовній стратегії Товариства Червоного Хреста України по розвитку Служби розшуку, кваліфікації і прихильності справі працівників Служби - діяльність Товариства в цьому напрямку активно розвивається, згідно вибраної і відпрацьованої у світі стратегії.

 

Фото - Ірини Апостолюк, Ірини Валько;

Колаж – прес-служби ТЧХУ

Служба розшуку ТЧХУ

#службарозшуку

Переглядів: 560 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 19:43
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024