Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Лютий » 24 » Ця травма – одна з найпоширеніших узимку. Найважливіше про її причини, симптоми та наслідки
09:44
Ця травма – одна з найпоширеніших узимку. Найважливіше про її причини, симптоми та наслідки

 

 

НЕ ВСІ ПАДІННЯ - ЩАСЛИВІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ця травма – одна з найпоширеніших узимку.

Найважливіше про її причини, симптоми та наслідки

 

 

 

 

 

Як часто взимку ми, послизнувшись, падаємо, але піднімаємося й iдемо далі, за декілька хвилин забуваючи про цей випадок... "Добре, що не перелом", – думаємо собі. Однак минає час, і самопочуття різко погіршується, а лікарі діагностують струс мозку.

 

Розмовляємо про одну з найпоширеніших травм з Василем Шмагоєм, лікарем-хірургом Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова.

 

– Найчастіше причиною струсу мозку є забій чи удар, однак не лише. Цей стан нерідкiсний i внаслiдок такого падiння, коли людина навіть не вдарилась головою. Достатньо сильно гепнутись на так звану п'яту точку чи різко махнути пiд час втрати рiвноваги головою.

 

– Що тоді відбувається?

 

– Перетискаються судини в ділянці шиї, що призводить до порушення мозкового кровообігу й різких змін показників внутрішньо-черепного тиску. До групи ризику потрапляють особи після 40 років, коли судини зазнають вікових змін, стають ламкими й втрачають адаптаційну здатність.

-У чому небезпека такого стану?

 

-Після падіння людина зазвичай навіть не підозрює, що зазнала травми, адже перебуває в так званому світлому проміжку, який триває від однієї до 5 – 6 годин. Хоч пацієнт ще добре почувається, та набряк мозку збільшується, різко підстрибує тиск. А тоді розвиваються симптоми, що нагадують інсульт, – з'являється нудота, блювота, відчуття захитування і навіть порушення свідомості.

 

– Це небезпечно?

 

– Звісно, адже йдеться про травму головного мозку! Такі пацієнти потребують невiдкладної медичної допомоги в умовах стаціонару. Залежно від стану хворого, лікар призначає протинабрякову терапію, заспокійливе й препарати для нормалізації тиску. Мушу попередити: якщо не отримати належного лікування, набряк може збільшуватись, вiдтак не виключене оперативне втручання на головному мозку.

 

– Як довго триває лікування такого стану?

 

– Основні ліки від струсу мозку – спокій та відпочинок. До семи днів не варто дивитися телевізор, читати книжок, одне слово, не потрібно навантажувати мозок. Загалом відновлення триває від одного до трьох тижнів. У цей період не можна вживати каву чи спиртне, адже процес одужання може затягнутись. Якщо людина вчасно не звернеться до лікаря, симптоми струсу мозку минуть, але вiрогiднi серйозні наслiдки – надалі може часто непокоїти головний біль, періодичне запаморочення та підвищений внутрішньо-черепний тиск.

 

-  Яка перша допомога при падінні?

 

– Якщо на ваших очах людина впала і вдарилася головою, не кидайтеся її підіймати одразу. Спочатку розпитайте, чи може вона рухати ногами, руками, чи не болить шия. У такому разі стане відомо, чи не травмовано хребет. Якщо цих ознак немає, повільно підніміть людину так, щоби вона сіла, – різкий підйом може призвести до запаморочення. Лише після того, як потерпілий трохи посидить, можна допомогти йому підвестися на ноги. Якщо людина під час падіння знепритомніла, і це тривало понад 5 хвилин, потрібен негайний огляд лікаря.

 

Лариса ПЕЦУХ, Експрес

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2018/02/02/282760-cya-travma-odna-nayposhyrenishyh-uzymku-nayvazhlyvishe-prychyny-symptomy

 

 

Переглядів: 469 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 07:23
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024