Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Березень » 7 » У Музеї історії релігії презентували виставку «Слідами блаженного отця Омеляна»
22:49
У Музеї історії релігії презентували виставку «Слідами блаженного отця Омеляна»

 

ВИСТАВКА

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 7 березня, у Музеї історії релігії представили експозицію присвячену греко-католицькому

священику, місіонеру, капелану УГА, громадському діячу, священномученику Омеляну Ковчу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В експозиції «Слідами блаженного отця Омеляна» презентували особисті літургійні речі отця - фелон, єпитрахиль, нарукавники, пояс. А також скарбничку із церкви Святого Івана Хрестителя села Коросне Львівської області, де правив отець Омелян.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Отець Омелян Ковч ніколи не переставав служити людям. Він не боявся, наражався на різні небезпеки. Отець Омелян був арештований спочатку на наших землях, а потім в концтаборі в Майданеку, де він посвятився тим людям до кінця і навіть не бажав звідти звільнитись, адже як він сказав «після неба він бачить тут найкраще місце, де він може перебувати»», - зазначив Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Серед експонатів – фото з місць, де служив отець Омелян, з тематичних вечорів, зустрічей, виставок, відкриття меморіальних дощок, а також сімейні фотографії отця і документи, пов’язані з його життям і діяльністю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Сьогодні ми говоримо про особливого отця, який є взірцем для багатьох поколінь, символом, який допоміг пережити складне 20 століття. І сьогодні в 21 столітті, коли український народ має складні випробування, ми знову звертаємося до постаті отця Омеляна Ковча. Отець був патріотом та першу чергу вірний служінню Богу. Незламною була його віра, його любов до цієї землі та до людей», - зазначила в. о. директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Леся Корнат. - Виставка присвячена річниці створення «Братства імені блаженного священномученика Омеляна Ковча».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ми «пройшли» той шлях, де побував Омелян Ковч. Малий Любінь, Космач, Перемишляни, Коростень. І залишилось нам побувати у концтаборі Майданек. І цього року ми там вшануємо блаженного отця Омеляна», - розповів голова «Братства імені блаженного священномученика Омеляна Ковча» Михайло Костів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Одним з членів Братства, яке об'єднує близько 80 осіб, є  Василь Гурмак, - Заслужений діяч культури України, скульптор-монументаліст, професор ЛНАМ, багатолітній член президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ, котрий на виставку представив макет пам'ятника о. О.Ковчу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Такі макети, - розповів п. Василь, - мною розроблені для Перемишлян, Великого Любіна, с. Рунгори, що біля Космача, а тепер працюю над проектом для Майданека, де у фашистському концтаборі під час Другої світової війни був знищений о.Омелян Ковч».

 

 

 

 

 

 

 

 

Виставка – ще один крок для увічнення світлої пам»яті великої людини, священоомученика о. Омеляна Ковча.

 

 

 

Фото – Василя Гурмака і прес-служби ЛОДА

За джерелом:

http://loda.gov.ua/news?id=34594

 

Переглядів: 493 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 11:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024