Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Березень » 8 » Фрагменти з доповіді голови ЛОО ТЧХУ В. Мойсеєнка на засіданні Президії Правління Червоного Хреста Львівщини
11:30
Фрагменти з доповіді голови ЛОО ТЧХУ В. Мойсеєнка на засіданні Президії Правління Червоного Хреста Львівщини

 

З ЧИМ ВСТУПАЄМО У ЮВІЛЕЙНИЙ РІК

 

 

 

 

 

 

 

 

Фрагменти з доповіді голови ЛОО ТЧХУ Валентина Мойсеєнка

на засіданні Президії Правління Червоного Хреста Львівщини

 

 

І. Чисельність і членство

 

Впродовж 2017 р. діяльність Львівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України була спрямована на виконання статутних завдань Товариства.

 

Львівська обласна організація Товариства Червоного Хреста України станом на 01.01.2017 р. складається з 22 МРО ( 17 РО, 5 – МО).

 

Населення області станом на 01.11.2017 року становить 2 532 320 осіб.

В 2017 всього налічувалось 87736 членів Товариства, з них молоді – 16020.

 

Штатними працівниками на посаді голів РО/МО працювали: на 1,0 ставку - 2 особи, сумісників – 1. Крім того, на 0,5 ставки – 6 осіб, 0,25 ставки – 2 осіб, 12 осіб - на громадських засадах, звільнились -11 осіб.

 

У 2017 р. робота обласної організації та колегіальних органів проводилась згідно затвердженого плану роботи. Згідно статутних вимог, щодо роботи колегіальних органів, обласною організацією проведено 1 засідання Правління, 4 засідання Президії.

 

Всього Львівська обласна організація ТЧХУ налічує 1030 п/о, 22 - М/РО ТЧХУ, членів правлінь – 370 осіб, обласна організація – 39 осіб, членів Президії – 132 осіб, обласна організація – 9 осіб. На жаль відбулось зменшення п/о Товариства, у зв’язку з реорганізацією у системі освіти, медицини, територіального устрою.

 

Протягом року на засіданнях Президії Правління ЛОО ТЧХУ заслуховувалась діяльність 18 М/РО ТЧХУ. Не всі М/РО ТЧХУ проводять засідання колегіальних органів у вказані терміни та згідно плану роботи. М/РО ТЧХУ провели 78 засідань Президії Правління, у зв’язку із звільненням голів М/РО ТЧХУ.

 

Контроль за ходом виконання прийнятих Постанов, як вищестоящих, так і своїх органів, розглядається на засіданнях Президії ЛОО ТЧХУ, семінарських заняттях тощо.

 

На базі обласної організації та медико-соціального центру м. Львова проводяться навчання штатних працівників. На семінари запрошуються працівники обласного комітету профспілки медичних працівників. Удосконалено навчальний процес з головами М/РО: семінарські заняття відбувалися за графіком. У 2017 р. проведено 3 семінари.

 

Для вдосконалення діяльності обласної організації, забезпечення її розвитку та зміцнення вагомості організації, були здійснені наступні заходи:

 

  • організовані інформаційно - пропагандистські кампанії, щодо роз’яснення положень Закону України «Про Товариство Червоного Хреста України» до структур всіх рівнів. Присутність представників засобів масової інформації на прес-конференціях сприяла появі тематичних публікацій в обласній та міській пресі, на сайті нашої організації, а також під час проведення Всеукраїнського місячника Червоного Хреста, звернень до населення при виникненні НС, благодійної акції у супермаркетах «Епіцентр», «Нова лінія» - проведення навчання населення першої невідкладної допомоги та інші.

 

  • підписано Розпорядження голови Львівської ОДА від 30.05.16. № 339/0/5-16 «Про підтримку діяльності ОДА з підтримки ЛОО Товариства Червоного Хреста України».

 

На сьогоднішній день підписані та діють угоди про співпрацю:

  1. з департаментом освіти та науки ОДА;
  2. з управлінням професійно-технічної освіти , координації діяльності ВНЗ та науки;
  3. з департаментом охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації;
  4. з обласним загоном швидкого реагування;
  5. з Львівською обласною асоціацією інвалідів;
  6. з Львівським обласним центром інвалідного спорту “Інваспорт”;
  7. з Головним Управлінням з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Львівської облдержадміністрації;
  8. з регіональним фондом “Салюс”;
  9. з Німецьким Червоним Хрестом, Земельною організацією Баденського Червоного Хреста;
  10. з обласним центром “Здоров’я”;
  11. з департаментом праці та соціального захисту населення.
  12. на підставі одного із пунктів угоди між Люксембурзьким Червоним Хрестом та Товариством Червоного Хреста України, обласний комітет ТЧХ у Львові є представником проекту “Допоможемо хворим дітям України з вадами серця”;

 

Голова обласної організації ТЧХУ входить до складу обласних комісій при облдержадміністрації з питань: техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій , соціального захисту інвалідів, гуманітарної допомоги, меценатства та спонсорства, альтернативної військової служби, комісії по боротьбі з ВІЛ/СНІДом. Голова обласної організації постійно бере участь в роботі колегій департаменту праці та соціального захисту населення, департаменту охорони здоров’я ОДА. Засідання цих комісій проводилось в ОДА, згідно затвердженого графіку.

 

ІІ. Благодійна діяльність

 

У 2017 р. була надана допомога переміщеним особам зі Сходу України та Криму. За період з 1.01.17. до 31.12.17. було надано допомогу 188 особам на суму 8500,00 грн. Ця допомога складалася з одягу, взуття, постелі, матраців, подушок, ковдр, дитячих іграшок, посуду, продуктів харчування, дитячих памперсів тощо.

 

З метою надання адресної допомоги проводяться численні доброчинні акції. Надано матеріальної допомоги на суму 9500 грн.

 

Щороку поповнюється список потенційних донорів, яким під час проведення благодійних акцій Червоного Хреста було відправлено понад 150 листів.

 

Львівська обласна організація Товариства Червоного Хреста приділяє значну увагу методам удосконалення управління фінансами, бухгалтерського обліку та звітності.

 

В діяльності обласної організації запроваджені сучасні методи залучення коштів для забезпечення статутної діяльності.

 

Надана допомога гарячим харчуванням дітям - сиротам на суму 346 тис. 200 грн. у м. Яворів, м. Червоноград, м. Жовква.

 

За сприяння благодійного фонду «Фонд Меркле» м. Штеген (Німеччина ) в м. Червонограді ( голова Горошко М.І.) проведено такі акції:

 

  • До Святого Миколая 273 дітей з малозабезпечених сімей у м. Соснівка, м. Червонограді отримали подарунки на суму 14322 грн.
  • Гаряче харчування 40 дітей - на суму 259000,00 грн.
  • В січні 2017р. до Різдвяних Свят 600 одиноких громадян отримали продуктові набори на суму 102 080 грн.
  • До Великодніх Свят 600 одиноких громадян отримали пасхальні набори на суму 86880 грн.

 

Обласна організація Товариства Червоного Хреста завжди брала участь у ліквідації наслідків повеней, буревіїв, допомагала нелегальним мігрантам.

 

ІІІ. Перша допомога

 

Виконуючи Статутні завдання ТЧХУ , Постанови Президії Правління ТЧХ України №19/2 від 18.06.14 з організації навчання населення навичкам надання першої допомоги, Львівська обласна організація ТЧХУ працює і вдосконалює роботу над напрямком діяльності - навчання населення навичкам першої допомоги.

 

Питання навчання ПД заслуховувалось на Президії Правління , постійно находиться під контролем.

 

В обласній організації обладнано 2 навчальних класи ОО ТЧХУ (вул.Широка ,81-а, МСЦ на вул.Лепкого,5), де проводиться навчання, як в денний, так й у вечірній час для працюючого населення. Проводити навчання є можливість на базі 10 приміщень М/РО .В основному навчання в МРО проводяться з виходом інструкторів на місце в організації та навчальні заклади.

 

Обласна організація продовжує співпрацювати з департаментом гуманітарної політики Міськради в питаннях підготовки шкільної, студентської молоді та дошкільних закладів з навчання ПД. Головами МО/РО ТЧХУ в цілій обласній організації проводиться робота в школах, навчальних закладах з ознайомленням з навчальними програмами Червоного Хреста з ПД та запропоновані послуги ЧХ з проведення таких занять, що успішно сприймається , як навчальними закладами, так і військовими, охоронними службами, органами ВС, різними громадськими організаціями.

 

В кожному районі заведені журнали реєстрації проведених занять. Заняття проводять інструктори ЧХ спільно з волонтерами. Перше заняття з ПД розпочинається короткою інформаційною лекцією про діяльність ТЧХУ, яку проводить голова МО/РО ТЧХУ.

 

В районах міста практично охоплені підготовкою шкільної молоді з ПД всі школи міст і районів області. Проводиться навчання в школах районів для старшокласників по 6-годинній програмі та для молодших класів - по 4- години.

 

Створена електронна база тренерів та інструкторів ЛОО ТЧХУ. Через прес-центри міськради , ЗМІ, сайт ЧХ, надається інформація для населення щодо проведення ЛОО ТЧХУ навчань з ПД.

 

ЛОО ТЧХУ під час проведення заходів до Всесвітнього Дня Першої допомоги були проведені майстер-класи на площі біля Університету ім. І.Франка, де були залучені до акції Молодіжний Клуб, працівники ТЧХУ м. Львова, волонтери. Про ці заходи були підготовлені репортажі, як львівськими, так й іншими ЗМІ, та висвітлені по телебаченню, радіо і в пресі..

 

ІУ. Міжнародна діяльність

 

І. Основний стратегічний партнер нашої організації – Німецький ЧХ.

Багато зусиль прикладає Німецький Червоний Хрест для підвищення іміджу Червоного Хреста України. Зокрема надходила у 2017 р. гуманітарна допомога для ліквідації наслідків повеней, буревіїв, морозів, які з певною регулярністю стаються на Львівщині.

Багато зусиль прикладає Німецький Червоний Хрест для підвищення іміджу Червоного Хреста України. Тілль Майєр з цією метою знав документальний фільм «Зима у Львові».

За кошти Німецького Червоного Хреста придбано у власність ЛОО ТЧХУ два медико-соціальні центри Товариства, де надається допомога найбільш уразливим верствам населення.

 

ІІ. З 2011 року діє програма «Медикаменти», яку підтримує Баденський Червоний Хрест. Це програма допомоги ліками малозабезпеченим пенсіонерам, інвалідам.

У Фрайбурзькому ЧХ створено фонд пожертв від населення для допомоги Україні – щомісяця Фрайбурзький ЧХ надає кошти в сумі 2000 Євро для придбання ліків підопічним ПСМ. В 2017 р. забезпечено ліками підопічних на сумугрн. 442838 грн., продуктовими наборами на суму 188106 грн.

На підтримку патронажних медсестер м. Львова німецькими партнерами виділено 173490 грн.

 

ІІІ. До Новорічних і Різдвяних свят, за сприяння організації Максиміліан Кольбе Верк (м. Фрайбург) була надана допомога для 40 підопічних МСЦ м. Львова та 80 підопічних ЛОО ТЧХУ – закуплені та видані продуктові набори, памперси, організовано благодійний обід на суму 48948 грн., закуплено санаторні путівки – 164128 грн.

 

IV. В вересні 2017 року відбулось святкування 20-ти річчя роботи МСЦ у м. Львові, який був відритий за сприяння Баденського ЧХ. В урочистостях взяли участь всі керівники Баденського ЧХ, журналісти, волонтери. Відбулась урочиста зустріч у Львівській міській раді із заступником департаменту гуманітарної політики. В МСЦ м. Львова було проведено святковий концерт, перед яким були щирі слова подяки спонсорам з Німеччини від в’язнів концтаборів та підопічних МСЦ за допомогу ліками та продуктами харчування.

 

VI. 15 червня 2017 року відбувся візит голови ЛОО ТЧХУ до м. Жешува (Польща) для підписання нової угоди з новобраним головою Підкарпатського ЧХ.

 

VII. В жовтні 2017 року у Львові відбулась презентація фільму німецького журналіста Тілля Майера «Зима у Львові». В презентації взяла участь інтелігенція Львова, академіки, професори, генеральний консул Республіки Польща. Пройшло обговорення актуальності фільму.

 

VIII. В листопаді 2017 року у м. Львові, на центральній площі міста була відрита виставка «Невідомість», в організації і відкритті виставки взяв участь голова місії МККК в Україні Алан Ешліман. Також був присутній заступник мера Андрій Москаленко, 20 сімей, які живуть з невідомістю, інтелігенція міста, професура, громадські діячі. На відкритті виставки пройшло обговорення проблеми. Захід висвічувало телебачення, преса.

 

IX. Протягом дії програми “Допоможемо хворим дітям України з вадами серця ”, прооперовано за кордоном 279 дітей з різних областей України з вродженими вадами серця, яким було відмовлено в операціях в Україні, у зв’язку з високим ризиком оперативного втручання / 5–10% шансів на їх успішне проведення/, або відсутністю специфічного обладнання для їх проведення.

Приблизна вартість одного оперативного втручання складає від 15 до 20 тис. $ Євро / з перельотом, оперативним втручанням, проживанням батьків/.

Два рази на рік делегація Люксембурзького ЧХ відвідує м. Львів для огляду та оперативного лікування дітей. В середньому під час візиту оперується до 10 дітей з вкрай важкою серцевою патологією.

Наші зарубіжні партнери постійно поповнюють запаси розхідного матеріалу для забезпечення безкоштовного проведення операцій. Наступний візит планується в червні 2018 року розширеним складом, включаючи інженерів, які займаються профілактикою медичного обладнання. Зараз проводяться роботи по ремонту та переоснащенню центру.За приблизним підрахункам, вартість даного проекту на сьогоднішній день становить близько 4 млн. Євро.

 

X. За сприяння благодійного фонду « Фонд Меркле» м. Штеген (Німеччина ) в м. Червонограді ( голова Горошко М.І.) спеціально випікається хліб з вітамінними добавками – два рази на тиждень для 297 дітей та 600 одиноких людей похилого віку, а це допомога 382628 грн. на рік; у січні 2017р. до Різдвяних Свят 600 одиноких громадян отримали продуктові набори на суму 102600 грн.; до Великодніх Свят одинокі громадяни отримали пасхальні набори на суму 7800 грн; до Святого Миколая діти з малозабезпечених сімей м. Соснівка, м. Червонограда отримали подарунки на суму 14 322 грн.; гаряче харчування 40 дітей на суму 260 000 грн.

 

XI. Яворівська РО ТЧХ, співпрацює з Німецьким ЧХ м. Опфінген, м. Умкірх. В програму входить харчування одиноких людей похилого віку, дітей з малозабезпечених сімей, фінансування святкових вечорів для людей похилого віку. В Яворівській РО ТЧХУ сума на гаряче харчування склала 69 400 грн.

 

XII. Старосамбірська РО ТЧХУ співпрацює з Баварським ЧХ ( Німеччина) м. Кельгайм. В 2017 році в Старосамбірську РО ТЧХУ відбувся візит німецьких колег з вантажем гуманітарної допомоги на суму 79290 грн.

 

XIII. Підписана угода з Польським Червоним Хрестом, м. Бидгошч, м. Жешув, терміном на 5 років, яка передбачає обмін школярами, перебування їх у літніх таборах, де їм запропонують вивчення історії Червоного Хреста та МГП. Велике зацікавлення викликало створення навчально-тренувального центру при Львівській обласній організації Товариства Червоного Хреста України.

 

V.Робота з молоддю

 

Робота з молоддю – це чи найважливіший напрям діяльності обласної організації. Діяльність, яку ми вважаємо перспективною, цікавою, націлену на перспективу розвитку Червоного Хреста в області у всіх напрямках діяльності. Будь-які заходи, які проводяться в організації, відбуваються за участю молодих активістів, волонтерів, членів молодіжних клубів. Їх ініціатива дає поштовх у розвитку організації.

 

Перед головами М/РО ТЧХУ постійно акцентується важливість цієї роботи, бо від неї залежить імідж Товариства Червоного Хреста України. Як він буде сформований в навчальних закладах, такий він і залишиться в житті нашого суспільства. Уесь час наголошуємо на важливості всесвітнього її спрямування, волонтерського руху, єдності організації, її унікальності, принципами та визнанням єдиної організації з міжнародним мандатом.

 

Активно розгорнута інформаційна кампанія про відзначення 100 - річчя Червоного Хреста України. Це велика історична місія організації на всіх етапах становлення та боротьби за незалежність нашої держави.

 

В середніх навчальних закладах були анонсовані заходи, які плануються в Україні та на місцевому рівні, а також ті, які будуть відбуватися в столиці нашої держави.

 

Продовжуються молодіжні контакти з молоддю Польщі та Німеччини.

 

Вся ця роботи висвітлюється в засобах масової інформації, особливо активно на сайтах нашої організації, в роботі яких, окрім наших спеціалістів обласної організації, беруть участь волонтери ЛОО ТЧХУ.

 

До Великодніх і Різдвяних Свят проводяться масштабні акції, волонтери активно долучаються під час доставки продуктових наборів до найбільш вразливої категорії населення. Ці набори впродовж останніх років надаються Німецьким ЧХ м. Фрайбрга ( побратимом м. Львова), благодійним фондом «Фонд Мерклє», фондом Максиміала Кольбе-Верк.

 

Треба відзначити участь волонтерів на концертах естрадних зірок із залученням молоді з м. Тернополя та Івано - Франківська.

 

Молодіжні волонтери беруть участь в масових заходах міжнародного велопробігу в м. Сокаль та в марафонських забігах до дня м. Львова, забезпечують постами першої допомоги, обладнаними аптечками. Вже є волонтери, які вміють надавати першу допомогу.

 

Особливо молодь цікавить долучатися до роботи загону швидкого реагування «ГОРС», який має річково - гірське спрямування – це спуски на спеціальному обладнанні по течії гірських річок, сходження на гірські вершини, пошукові роботи в лісах. Цікавлять молодь і особливості виживання в разі надзвичайних ситуацій – загубилися в лісі, потрапили під сніг при сході сніжних лавин.

 

Молодіжні волонтери набираються досвіду в пошуку тих людей, які потрапили в такі ситуації за допомогою спеціальних датчиків та пошукових зондів.

 

Необхідно зауважити, що для виконання всіх цих робіт необхідна не абияка фізична підготовка волонтерів, які обов’язково здають фізичні нормативи, без яких робота в рятувальному загоні є неможливою.

 

Все вищеперелічене створює атмосферу зацікавленості та згуртованості загону швидкого реагування ЛОО ТЧХУ «ГОРС», вчить здорового способу життя.

 

Загін швидкого реагування проводять щорічні тренувальні заняття із СЦШР ДСНС України, волонтерами та представниками молодіжного клубу з допомоги населенню під час виникнення НС.

 

В грудні 2017 р. пройшов навчально-методичний збір гірських рятувальників Карпатського регіону України (Організатор ДСНС України ) з метою удосконалення роботи гірських пошуково - рятувальних підрозділів ДСНС України, їхньої співпраці з громадськими організаціями, а також створення навчального центру з підготовки фахівців за напрямком «Рятувальник гірський».

 

Цікавим моментом, навіть унікальним, є те, що студенти медичного університету проходять навчання з першої допомозі в нашій організації.

 

Серед заходів, що заслуговують на увагу в 2017 році, хочеться виділити наступне:

 

УІ. Приоритетні напрями діяльності

 

Пріоритетний напрямок роботи – активізація діяльності з навчання населення навичкам надання першої допомоги. Створено постійно діючі курси з навчання всіх бажаючих першої допомоги (3 рази на тиждень, час 18:30 - 21:00).

Приємно, що кількість бажаючих долучитись до навчання та ознайомитись з діяльність Червоного Хреста з кожним місяцем зростає. Наші зарубіжні партнери, з якими ми співпрацюємо, відзначають зменшення припливу нової молоді до червонохрестного руху в своїх країнах в порівнянні з минулими десятиріччями (Німеччина, Люксембург, Польща, Італія).

  • В березні 2017 року Львівську ОО ТЧХУ відвідала делегація молодіжних волонтерів Баденського ЧХ.
  • В жовтні 2017 року в м. Яремче відбулась конференція – семінар на тему "Добровільні рятувальні загони". Організатор – Союз Цивільної Оборони Швеції. Мета семінарувивчення досвіду роботи інших громадських рятувальних формувань. В роботі конференції брали участь члени молодіжного клубу ЛОО ТЧХУ, члени ЗШР, волонтери.

Продовжується конкурсний набір до загону швидкого реагування «ГОРС».

  • Спільна робота у заходах з молодіжною патріотичною організацією ПЛАСТ, з благодійним фондом «Салюс» ВІЛ/СНІД - інфікованих.

Все це сприяє підняттю національного духу та рекламі роботи обласної організації Червоного Хреста. Всі вони є членами Товариства з обов’язковим проходженням 12-ти годинних занять в наших класах з підготовки надання першої допомоги. Всі ці заходи підтримуються керівництвом Львівської мерії та облдержадміністрації.

  • Традиційні семінари з лідерства, до якого долучаються студенти Університету Внутрішніх Справ та військової академії, останній з яких проводився 10 жовтня 2017 року.
  • Всі заходи молодь висвітлює на наших сайтах організації, а саме: сайті Личаківської РО м. Львова ТЧХУ (http://lviv-redcross.at.ua), який створений в 2011 році за сприянням молодіжних лідерів з Білої Церкви (Київська область) та сайті Львівської ОО ТЧХУ (http://lv.redcross.org.ua), який у березні 2017 р. розробив Департамент інформації НК ТЧХУ на основі свого офіційного сайту.
  • Крім того, створена сторінка у соцмережі Facebook щодо проведення курсів першої допомоги при Львівській обласній організації ТЧХУ.
  • Популяризації роботи організації допомагають листівки обласної організації, які розповсюджуються в людних місцях під час масових заходів в місті та області.
  • Окремі групи волонтерів з числа скелелазів, екстремальних водних видів спорту, байкерів, рятувальників, які пройшли в нас підготовку з першої допомоги, готові брати реальну участь при надзвичайних ситуаціях.
  • Створено базу даних з контактами волонтерів Червоного Хреста для екстреного оповіщення під час надзвичайних ситуацій.

 

Фото – Ірини Апостолюк

Валентин Мойсеєнко,

голова Львівської ОО ТЧХУ

 

Переглядів: 447 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 10:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024