Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Березень » 9 » Сьогодні день народження Тараса Шевченка, українського поета, художника, мислителя
12:54
Сьогодні день народження Тараса Шевченка, українського поета, художника, мислителя

 

ПОБОРНИК ПРАВДИ І МИЛОСЕРДЯ

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 9 березня, день народження Тараса Шевченка,

українського поета, художника, мислителя.

 

 

 

Народився Тарас Шевченко в селі Моринці, що на Черкащині в сім'ї кріпаків поміщика Енгельгардта.

 

Дуже рано хлопець залишився круглою сиротою. Подальша доля малого Шевченка - аж до викупу його з кріпацтва - була пов'язана з долею Енгельгардта, а також з Петербургом. Тут Шевченко познайомився з учнем Академії мистецтв Іваном Сошенком, з поетом Євгеном Гребінкою, а згодом і з Карлом Брюлловим і Василем Жуковським, які відіграли в житті Шевченка надзвичайну роль, - у 1838 році викупили його з кріпацтва.

 

 

Того ж року Шевченка зарахували учнем Академії мистецтв. Навчався він під керівництвом Карла Брюллова. А вже 18 квітня 1840 року з'явилася перша збірка поезій – «Кобзар» - подія величезного значення не тільки в історії української літератури, а й у самосвідомості українського народу.

 

 

Нині Шевченків «Кобзар» для українців те саме, що й Біблія. Його загортали у вишитий рушник і зберігали біля образів як святиню. По ньому український селянин, водячи зашкарублим, покрученим від важкої праці пальцем, вчився читати. Вуста старанно шепотіли заповітні прості рядки, а розум осявала істина – «Борітеся – поборете!»

 

 

Поезії Шевченка вчили напам’ять. Політв’язні царату, дисиденти, шістдесятники. Шевченко був з кожним українцем у тюрмах, таборах і на засланні; на чужині, в еміграції. Був на Майдані і в окопах війн, в руїні Донецького аеропорту з нескореними кіборгами і з кожним українцем, що залишився на окупованих агресором українських територіях.

 

Попри час, Шевченко не віддаляється, не бронзовіє. Він – апостол правди – живий! У чому криється цей феномен, ця дивна незбагненність? У живому щирому слові Тараса, що іноді бринить як струна, а іноді подібне до гострого важкого меча. «Без Нього… хто знає, що було б з нами!», - зазначає Богдан Лепкий.

 

Довідково:

 

Ми іноді забуваємо, що у творах Т.Г.Шевченка крім патріотичної тематики, широко і розлого звучить тема і милосердя. Завжди, коли згадує у своїх віршах про вдову або сироту, закликає до співчуття і допомоги таким людям, а як мова заходить про покриток, засуджує жорстоке ставлення суспільства до цих скривджених насильниками жінок. Немає такої теми, якої би не торкнувся у своїй творчості Тарас Григорович. І в цьому його справжня велич і геніальність.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2417846-9-berezna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 406 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 00:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024