Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Березень » 22 » Меморіальну дошку меценатці Ганні Дмитрян планують встановити у м. Кропивницькому
22:45
Меморіальну дошку меценатці Ганні Дмитрян планують встановити у м. Кропивницькому

 

 

ВШАНУВАННЯ ЛЮДИНИ З ЧУЙНИМ СЕРЦЕМ

 

 

 

 

 

 

 

Депутатка Катерина Шамардіна винесла на розгляд топонімічної комісії

питання про встановлення меморіальної дошки меценатці Ганні Дмитрян.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З таким проханням звернулись представниці Асоціації жінок України "Дія".  Дошку хочуть встановити на приміщенні лікарні св. Анни у Кропивницькому, адже цей заклад з'явився за безпосередньої участі меценатки.

 

 

«Наша мета увіковічнити саме жіночу постать, адже не дуже багато відзнак історичних постатей небагато увіковічнено в нашому місті. Ми хочемо назбирати кошти в жіночому середовищі і встановити барельєф», - зазначила представниця громадської організації Юлія Шкурупій.

 

 

Топонімічна комісія підтримала ініціативу, але звернулись до організаторів з тим, щоб вони допрацювали текст, що буде написаний біля барельєфа. Розмістити меморіальну дошку планують на корпусі лікарні поблизу центрального входу.

 

 

Довідка:

 

 

Ганна Михайлівна Дмитрян (1843, м. Новомиргород – 1913, м. Бобринець) - видатна місцева меценатка.

 

 

 

 

 

 

 

Завдяки її сприянню були побудовані дві лікарні - у Єлисаветграді й Новомиргороді та Вознесенський собор у Бобринці, а також кілька матеріальних пам'яток області. В 1904 році в Єлисаветграді по вулиці Костельній, що поблизу вокзалу та за двісті метрів від особняка пані Ганни Дмитрян, зведено лікарню Товариства Червоного Хреста й названо (в пам’ять її померлої доньки) – іменем Святої Анни. На урочистих закладинах, за традицією, котлован освятили церковні чини. Ганна Михайлівна кинула під наріжний камінь пару жмень золотих і срібних монет та поклала кілька цеглин у куті.

 

 

На будівництво лікарні були заготовлені найкращі матеріали: високоякісна цегла й дерево, найцінніший камінь, теракотові плити. Ганна Михайлівна брала активну участь у плануванні будівлі: вносила зміни і доповнення до проекту, наголошуючи на зведенні окремого житла для лікарів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вона пропонувала розбити сквер із алеями, що освітлювались в нічний час електричними ліхтарями, ініціювала спорудження фонтану, який, крім естетичної функції, слугував ще й велетенським кондиціонером.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навіть незважаючи на помітне збільшення вартості об’єкту, меценатка наполягла, аби на підлозі лікарняних палат поверх теракотової плитки, за проектом, постелили дубовий паркет, що, зрозуміло, неабияк покращувало тепловий режим. Коли постала проблема з утепленням підвідних труб водяного опалення, Ганна Михайлівна вибрала з кількох способів найякісніший і найдорожчий — з використанням азбестового тіста.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На поміч собі ділова дама з чуйним серцем, якою і була Г. М. Дмитрян, запросила лікаря Єлисаветградської земської лікарні О. А. Юцевича, котрий повинен був стежити за виконанням усіх санітарних вимог, облаштовувати операційну залу, виписувати меблі й інструментарій, давати поради стосовно освітлення та дезінфекції.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Менше ніж за два роки лікарня була освячена і відкрита.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://old.gre4ka.info/suspilstvo/43661-memorial-nu-doshku-metsenattsi-ganni-dmitryan-planuyut-vstanoviti-u-kropivnits-komu


 


 

 

 

Переглядів: 461 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 07:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024