Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Квітень » 1 » Львівське регіональне суспільно-культурне товариство «Надсяння» - гість клубу ім. Ю. Липи, створеного при УЛТ
19:41
Львівське регіональне суспільно-культурне товариство «Надсяння» - гість клубу ім. Ю. Липи, створеного при УЛТ

 

ДЕПОРТОВАНІ НАВІЧНО

 

 

 

 

 

 

 

Львівське регіональне суспільно - культурне товариство «Надсяння» -

гість клубу ім. Ю. Липи, створеного при УЛТ

 

Відкрила засідання Ірина Чубучна, голова клубу ім. Юрія Липи, створеного і діючого під егідою Українського Лікарського Товариства у Львові. Вона привітала присутніх і повідомила, що нинішнє засідання є спільним з колегами з товариства «Надсяння», які запропонували тему «Депортовані навічно».

 

Слово бере голова товариства «Надсяння» Соломія Риботицька. Вона коротко розповіла про історію своєї громадської організації, заснованої українцями, що виселені у 1944 р. із Закерзоння на терени Львівщини. Свій літопис «Надсяння» розпочало у 1990 р., коли нарешті упала «залізна завіса» і стало можливим говорити про проблеми переселенців, які до того часу ретельно замовчувалися радянською владою.

 

«Нелегкий тепер час для польсько-українських відносин. Ми, переселенці, хоч і не претендуємо на землю наших батьків, але не дамо переписати і забути справжню історію тих часів. Нелегко коментувати в соціальних мережах пости деяких журналістів, коли Інтернет кишить тролями. Це не геройство, це ера інформаційної суперечки», – констатувала п.Соломія.

 

До слова запрошується Ніна Байко (Сологуб). Вона представник легендарної родини, яка подарувала нам чарівне тріо «Сестри Байко». Такої гри на бандурах, і такого солов'їного співу давно не чули ні в Україні, ні за її межами.

 

 

 

 

 

 

Останнім часом у моду ввійшли родинні дерева. Таке «дерево» відтворила і п. Ніна. Вона звела всі відомості про родичів на однин стенд, проілюструвала їх фотографіями і присутні побачили непросту історію цієї родини з діда-прадіда.

 

Закриваючи засідання, голова клубу ім. Ю. Липи Ірина Чубучна сказала, що проблема вимушених переселенців не закрита тільки 1944 р., як хотілося сподіватися раніше, а знову відкрилась просто у нас на очах на сході України. У Червоному Хресті лежить зараз близько тисячі заяв на розшук родичів, що зникли безвісти.

 

У грудні минулого року МКЧХ організував у Львові виставку фотографій «Вони мають право знати». Громадськість повинна повернутися обличчям до цієї проблеми, і в цьому їй може посприяти Червоний Хрест.

 

Завершилося спільне засідання обох організацій чаюванням. Воно пройшло у теплій і дружній атмосфері.

 

Фото – автора

Ірина Апостолюк,

Голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

 

Переглядів: 500 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 08:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024