Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Квітень » 6 » Програма "Психосоціальної підтримки населення" в Херсоні, є одна з найбільш передових в усій Україні
21:17
Програма "Психосоціальної підтримки населення" в Херсоні, є одна з найбільш передових в усій Україні

ЗУСТРІЧ У КІННОМУ КЛУБІ «GRAND PRIX»

 

 

 

 

 

 

На зустріч були запрошені цілі родини разом з дітьми,

якими опікується Червоний Хрест, всього – 70 осіб.

 

 

 


31 березня Херсонська обласна організація Червоного Хреста провела виїзний захід для сімей демобілізованих військових і ВПЛ. Подія проходила в кінному клубі "Grand Prix", куди і були запрошені 70 підопічних Товариства. На заході працювали аніматори, які розважали дітей, поки батьки спілкувалися, готували, каталися на конях і прогулювалися на свіжому повітрі.

Пройшов захід у рамках програми "Психосоціальної підтримки населення". Яку допомогу отримали учасники зазначеного проекту, розбиралася кореспондент інформаційного порталу "Херсонские вести" Юлія Шапошникова. Подаємо нижче її репортаж (переклад з рос. мови).


Анна Сердюкова переїхала з Горлівки і вже три роки живе в Херсоні: "Коли переїздиш на нове місце здається, що ти один. Ти звичайно розумієш, що в подібній ситуації опинилися багато, але як знайти якесь співтовариство людей, зі схожими проблемами складно. Мені підказали знайомі, що в Червоному Хресті для дітей проводять різні програми, в тому числі надають психологічну допомогу. При необхідності нас почали залучати в різні проекти, поїздки, заходи, ми роззнайомились і вже ходимо як до себе додому. ми вже об'їздили всю Херсонську область, знаємо напевно більше, ніж знають місцеві жителі, обов'язково ходимо в театр. Все це дозволяє відчувати себе вдома ".

Зараз Анна з іншими волонтерами самостійно організовує заходи на базі Червоного Хреста. Отримавши грант, активістки почали проводити робоклуб і курси з вивчення англійської мови. Заняття проводяться для місцевих дітей і дітей переселенців, завдяки чому діти краще адаптуються і знаходять собі нових друзів.


Ніна Сорокіна - мати п'ятьох дітей: "Червоний Хрест - це, в першу чергу, друзі. Уже рік ми члени Товариства і будемо ними залишатися. Завдяки проекту, ми можемо провести час з сім'єю і побувати в цікавих місцях. Таку форму відпочинку, на жаль, не завжди можемо собі дозволити ".


Роман Ситник з сім'єю переїхав з Луганська в Херсон чотири роки тому: "Червоний Хрест - це друзі і товариші, які завжди допомагають і виручають. Спочатку ми з сім'єю жили в Одесі. Тому, що туди була запланована відпустка в 2014. Втративши все, ми опинилися в Херсоні з парасолькою і плавками на всю сім'ю. Потім волонтери допомогли з житлом, і ми переїхали в квартиру на Таврійському. Херсонці чудові люди: нас одягли, взули, дуже добре прийняли дітей в школі і в садки. Хоча в той момент у нас практично не було документів, але нас взяли й облаштували. Тут ми вже четвертий рік живемо, у дружини свій бізнес, завдяки програмам підтримки Червоного Хреста, а я зараз їду до Польщі на заробітки ".

 


Робота програми "Психосоціальна підтримка населення" в Херсонській області

 


Заступник голови обласної організації ТЧХУ Лариса Марченко пояснює, що зазначена програма в Херсонській області працює з 2015 року і спрямована на допомогу внутрішньо переміщеним особам, демобілізованим воїнам із зони збройного конфлікту на сході України і їх сім'ям. З 2018 року обласна організація Червоного Хреста розширила повноваження і тепер допомагає дітям сиротам, людям з обмеженими можливостями, пенсіонерам та багатодітним сім'ям. Фінансову підтримку програми "Психосоціальна підтримка населення" здійснює Міжнародна Федерація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

"Для цього проекту дуже важливий динамізм: якщо раніше ми спілкувалися тільки з одержувачами допомоги в Херсоні, то з 2017 року ми розширили проект по області. Зараз активно працюємо з шістьма районами - Чаплинським, Горностаївським, Олешківським, Каланчацьким, Білозерським і Верхньорогачицьким. Саме в них ми знайшли людей, готових займатися подібною діяльністю. На сьогоднішній день Херсонщина є передовою в плані психосоціальної допомоги населенню по всій Україні, на нас орієнтуються і підтримують з року в рік ", - розповідає Лариса Марченко.

Технічно програма включає в себе цикл тренінгів, спрямованих на психологічну підтримку, проведення творчих майстер-класів, кінолекторії, організація виїзних заходів і відвідування військового госпіталю. Все це сприяє соціальній адаптації переміщених сімей і демобілізованих воїнів, створення нових зв'язків з населенням, а також зміцненню міжособистісних відносин серед учасників.

"Щочетверга ми відвідуємо госпіталь і провідуємо демобілізованих військових, які проходять лікування в госпіталі інвалідів, і ветеранів війни. У нас є різні форми роботи з військовими: групи психологічної самодопомоги, персональні психологічні консультації, майстер-класи, екскурсії. Адже, коли вони приходять з армії до дому, то не зовсім вписуються в соціум, багатьох не розуміють дружини, і їх сім'ї розвалюються. Дуже великий відсоток самогубств серед військових. Тому ми підтримуємо хлопців, даємо їм точку опори в житті і показуємо шлях побудови відносин у власній родині", - розповідає заступник голови обласної організації Червоного Хреста Лариса Марченко.

Дарина Добриніна психолог програми пояснює, що для більшості переселенців все ще актуальна проблема працевлаштування: "Зараз більшість проблем людей, котрі переселилися в Херсон, стосуються пошуку роботи і цінової адаптації. Більшість запитів, які до мене надходять, це звичайні проблеми: міжособистісні відносини в родині, конфлікти і непорозуміння. Складність полягає в тому, що ці проблеми загострені збройним конфліктом і вирішувати їх складніше. У багатьох загострюються агресивно-депресивні стани, особливо в осінні та весняні періоди ".



Можливості для волонтерів та активістів Товариства



Характерною особливістю роботи Товариства є залучення великої кількості волонтерів. Червоний Хрест активно використовує різні форми мотивації активістів: навчання в інших містах, сприяння реалізації персональних проектів, залучення до участі у виїзних і стаціонарних заходах.

Ірина Нурулліна з дитинства хотіла допомагати людям: "Для мене волонтерство - це пунктик. Я педагог, і в своїй роботі пояснюю дітям, що якщо вони хочуть змінити світ на краще, то треба починати з себе. Кожен день я намагаюся розповісти дітям, що таке милосердя, доброта і гуманність. Ще в першому класі я купила марку Товариства Червоного Хреста України і з тих пір волонтерство щорічно, щодня, щохвилини завжди зі мною. Я активно працюю з Червоним Хрестом з 2015 року, з тих пір для мене стало важливим просувати принципи Червоного Хреста і доносити їх людям. У 2016 році я виграла обласний конкурс "Волонтер року" і мене запросили до Києва на асамблею волонтерів. Я була здивована, побачивши там так багато молодих, цікавих, талановитих і енергійних людей ".

Артем Васильєв сприймає волонтерство в організації як хобі: "Для мене Червоний Хрест - це друзі. Я періодично проводжу чайні церемонії для учасників різних програм і сам підтримую їх морально".

Херсонська обласна організація Червоного Хреста для багатьох жителів міста і області стала надійною опорою в житті, хтось став опорою самому Червоному Хресту, а багато хто все ще потребує підтримки і допомоги.

Якщо ви хочете допомогти Товариству і людям, котрі дійсно потребують милосердя, то звертайтеся:
м Херсон, вул. Московська, 30;
тел. 0552493051
Ел. пошта: khersonredcross@ukr.net

 

Фото – автора

За джерелом:

http://khersonline.net/novosti/obschestvo/106930-programma-psihosocialnoy-podderzhki-naseleniya-v-hersone-yavlyaetsya-peredovoy-vo-vsey-ukraine.html

 

 

Переглядів: 450 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 10:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024