Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Квітень » 9 » Андре Моруа: уривок з книги «Мистецтво жити», присвячений проблемі старіння
11:48
Андре Моруа: уривок з книги «Мистецтво жити», присвячений проблемі старіння

ЛЮДИ «ОКСАМИТОВОГО ВІКУ» : ЯКІ ВОНИ?

 

 

 

 

 

 

 

Публікація, яку пропонуємо нижче, стане, можливо,

у нагоді тим, хто опікується людьми похилого віку.

 

 

 

Вітер змін

 

 

Старіння - дивний процес. Настільки дивний, що часто нам важко повірити в це. Тільки коли ми бачимо, який вплив час зробило на наших ровесників, ми, як в дзеркалі, спостерігаємо, що воно зробило з нами. Адже в своїх власних очах ми все ще молоді. У нас ті ж надії і страхи, що і в молодості. Наш розум все ще залишається живим, а наші сили, здавалося б, не вичерпалися.

 

Ми проводимо експеримент: «Чи зможу я піднятися на цей пагорб так само швидко, як я це робив, будучи молодим? Так, я трохи задихався, дійшовши до вершини, але я витратив стільки ж часу, і, швидше за все, я і раніше трохи задихався».

 

Перехід від молодості до старості відбувається так повільно, що той, з ким це відбувається, навіть його помічає. Коли осінь змінює літо, то ці перетворення настільки поступові, що їх неможливо вловити.

 

Однак в деяких випадках осінь «атакує» раптово. До пори вона ховається за злегка «знебарвленими» листям дерев, але одного разу ранком листопада вітер раптом зриває золоту маску, і за нею виявляється виснажений скелет зими. Листя, які ми вважали живими, були, виявляється, мертві і ледве трималися за гілки. Сильний вітер тільки оголив зло, а не викликав його.

 

Чоловік або жінка можуть здаватися молодими, незважаючи на свій вік. «Вона чарівна», - говоримо ми. Або: «Він у відмінній формі». Ми захоплюємося їхньою активністю, їх проникливим розумом і вмінням вести бесіду. Але одного разу ми помічаємо, що, зробивши нерозсудливий вчинок, за який би молода людина заплатила б не більше, ніж головним болем або застудою, вони платять серцевим нападом або пневмонією.

 

Через кілька днів після такого «шторму» їх обличчя блідне, спина згинається, очі втрачають блиск. Так один момент перетворює нас в людей похилого віку. Це означає, що ми почали старіти вже задовго до нього.

 

 

Осіннє рівнодення

 

 

Коли ж в нашому житті настає осіннє рівнодення?

 

Відомий філософ Конрад сказав, що, коли людині виповнюється 40 років, вона ніби бачить перед собою лінію тіні і, перетинаючи її, з сумом зазначає, що чарівність юності пішла від неї назавжди. Потім ми проводимо лінію тіні в 50 років, і ті, хто перетинає її, відчувають певний страх і нетривалі напади відчаю, хоча вони все ще досить активні.

 

Старість - це набагато більше, ніж сиве волосся, зморшки та думки про те, що гра зіграна, що сцена належить молодим.

 

Справжнє зло в старості - це не слабкість тіла, а байдужість душі.

 

 

За тіньовою лінією ми бачимо людей і світ такими, якими вони є, без ілюзій. Стара людина задає собі питання: «Навіщо?» Це, можливо, найнебезпечніша фраза. Одного разу стара людина скаже собі: «Навіщо боротися? Навіщо виходити з дому? Навіщо вставати з ліжка?»

 

За винятком найпростіших організмів, яким вдається уникнути старіння шляхом ділення на два нових організми, для кожної живої істоти настає старість. Чому травневому метелику відведено лише дві години для любовної гри, а черепасі і папузі - два століття? Чому щукам і коропам відпущено жити по 300 років, а Байрону і Моцарту тільки 30?

 

Середня тривалість життя 150 років тому була 40 років, сьогодні в найбільш цивілізованих країнах вона становить близько 70 років. Якщо війни і революції не погіршать екологічної обстановки, то вік у 100 років буде нормальною тривалістю життя в наступному столітті. Але це не вплине, однак, на проблему старіння.

 

 

"Кокосове дерево" життя

 

 

Чим живі істоти ближче до природи, тим жорсткіше вони відносяться до своїх старих родичів. Старіючий вовк користується повагою своєї зграї тільки до тих пір, поки він може наздогнати жертву і вбити її. Кіплінг в своїй «Книзі джунглів» описав лють молодих вовків, яких вів на полювання старий вовк, який втрачає свої сили. День, коли Акела упустив здобич, став кінцем його кар'єри. Беззубий старий вовк був вигнаний зі зграї своїми молодими конкурентами.

 

В цьому відношенні примітивні люди схожі на тварин. Один мандрівник, який відвідав Африку, розповів про те, як старий вождь благав про послугу: дати йому фарбу для волосся. «Якщо люди мого племені помітять, що я сивію, вони вб'ють мене».

 

Жителі одного з островів Південного моря змушували людей похилого віку залазити на кокосові дерева, а потім трясли їх. Якщо стара людина не падала, то отримувала право жити; якщо ж вона падала з дерева, то її засуджували на страту. Цей звичай здається жорстоким, але ж у нас теж є свої «кокосові дерева»!

Про державних діячів, акторів, лекторів можуть одного разу сказати: «Він скінчився». У багатьох випадках це означає смертний вирок з тієї причини, що разом з відходом на пенсію приходить бідність, або в результаті відчаю виникає слабкість.

 

Загальним «кокосовим деревом» для всіх стають війни.

 

Серед селян, де життя ближче до природи, фізична сила все ще регулює взаємини між поколіннями. У містах тріумф молодості більш помітно проявляється під час революцій і швидких змін в суспільстві, так як молодість швидше адаптується до змін, ніж старість.

 

І, навпаки, в цивілізованих країнах, де багато заможних людей, існує тенденція піклуватися про літніх людей і віддавати їм шану. Старих людей не кидають, тому що в світі, де довгий час не було змін, досвід набуває особливої ​​цінності.

 

Однак старий лідер, який зробив кар'єру в молодості, з сил вибивається, щоб виглядати молодим. Як старий вовк, він намагається приховати свою безпорадність. Таким чином, молодість і старість взаємозаміняють одне одного, чергуючись в природному ритмі.

 

Марно бажати того, щоб це було інакше. Можливо, найкращою схемою існування двох поколінь була би наступна: юні командують, а мудрі люди похилого віку займають посади державних радників.

 

 

Тиранія минулого

 

 

Старість приносить нескінченні труднощі. Однак якщо ви хочете з ними боротися, ви повинні спокійно визнати їх. Коли доктор приходить до серйозно хворого пацієнта, він говорить: «Ось що трапиться, якщо ви не будете піклуватися про себе». Потім він перераховує симптоми, кожен з яких важче попереднього, і запевняє: «Жоден з цих симптомів не розвинеться, якщо ви застосуєте превентивні заходи».

 

Ось і я хочу розповісти вам про те, з якими неприємностями ви можете зіткнутися в старості, і як їх уникнути, якщо попередити їх прихід.

 

Старіюче тіло - як двигун, що довго працював. При уважному до нього відношенні, догляді та своєчасній профілактиці він може ще добре послужити. Звичайно, він буде вже не той, що раніше, і від нього не можна вимагати занадто багато чого. Але при розумному відношенні до свого організму можна зберегти активність і в старості.

 

У старих людей розвивається дивовижний егоїзм, який їм заважає дружити з молодими. Якби не він, то душевне тепло, будучи з'єднаним з досвідом, навпаки, приваблювало би молодих.

 

Одна з ознак старості - скупість. Стара людина знає, що їй не так легко заробити гроші, і тому вона береже те, що вже має.

 

Ще одна причина скнарості: кожна жива істота має мати пристрасть, а пристрасть до грошей цілком може замінити відсутність інших пристрастей. Скупість у старих людей стає грою, і ті, хто грає в неї, знаходять незвичайне задоволення в накопиченні грошей. Ця гра не вимагає ні сил, ні молодості, ні здоров'я.

 

 

У старих людей зазвичай слабшає мозкова діяльність, їм важко виробляти нові ідеї, тому вони дотримуються ідей, які були у них в молодості. Заперечення приводять їх до сказу, так як вони розцінюють це як неповагу до себе. Їм важко йти в ногу з часом, і вони знову і знову продовжують згадувати своє минуле.

 

 

Самотність

 

 

Самотність - найбільше зло в старості; один за одним ідуть з життя старі друзі і родичі, і замінити ці втрати не можна нічим. Старість забирає сили і забирає задоволення.

 

«Старість - це тиран, - сказав Ларошфуко, - який забороняє задоволення юності, погрожуючи покаранням смертю». Перш за все «забороняється» бурхлива любов, характерна для молодих. Люди похилого віку часом переживають, що їх фізичні бажання не збігаються з можливостями. У багатьох випадках старіє не тільки тіло. Але і душа.

 

В давньогрецькій історії відомий випадок, коли один з патриціїв все своє життя любив жінку, котра заради нього покинула чоловіка, дітей, друзів, втратила повагу людей свого кола. Він не міг одружитися з нею, так як вже був одружений. Вона присвятила себе його задоволенням, його кар'єрі. Його роботі. Згодом їх любовний зв'язок перейшов у ніжну і довгу дружбу. Йому було 80 років, а їй 70, вони бачилися щодня. Коли жінка померла, то кожен, хто знав патриція, дуже шкодував його. Всі говорили: «Він це не перенесе». Однак він швидко прийшов до тями після шоку. Він не тільки був занадто старий, щоб любити, але і занадто старий, щоб страждати.

 

Носіть перуки і намиста!

 

 

Мистецтво старіння полягає в боротьбі з цими неприємностями. Але чи можливо це, якщо вони атакують тіло? Хіба старість не є природною біологічною зміною організму, неминучість якої необхідно прийняти?

Цивілізація і досвід навчили людей боротися якщо не зі старістю, то з її зовнішніми проявами. Елегантний одяг і добре підібрані коштовності приваблюють погляд і відволікають увагу від фізичних вад.

 

Особливу роль відіграє використання прикрас. М'які переливи перлового намиста змушують забути про недоліки шиї. Блиск кілець і браслетів приховує вік рук і зап'ясть. Красиві шпильки і сережки, як татуювання у примітивних племен, так впливають на нашу уяву, що зморшки на обличчі можна не помітити.

 

Робити все, щоб згладити відмінності між юністю і старістю, - вчинки цивілізованих людей

 

Перуки були винайдені для того, щоб приховати поріділе волосся або лисину. Вміле користування косметикою допомагає замаскувати ознаки старіння шкіри. Мистецтво одягатися, особливо після певного віку, полягає в умінні приховати свої недоліки.

 

Часто говорять, що вік людини визначається не її роками, а станом її судин і кісток. Людина в 50 років може виглядати старше, ніж в 70. Добре треноване тіло зберігає гнучкість протягом тривалого часу, і тоді старіння не супроводжується численними хворобами. Мудрість полягає в тому, щоб вправлятися щодня, а не час від часу. Неможливо зупинити наступ старості, але бажано заперечувати її.

 

Відомий філософ Монтень сказав: «Я вважаю за краще бути старим довго, а не стати ним передчасно».

 

Душа, як і тіло, також потребує вправ. Тому не варто відкидати любов в старості тільки тому, щоб не здаватися смішним. Немає нічого смішного в тому, що дві старих людини люблять одне одного. Повага, ніжна прихильність і захоплення не мають віку.

 

Часто відбувається так, що, коли молодість і пристрасті відходять, любов набуває певного аскетизму, що не позбавлене своєї принади. Разом зі зникненням фізичних бажань зникають сексуальні розбіжності. Таким чином, спільне існування пари нагадує річку, яка на початку перебігу мчить, перестрибуючи через валуни, але чисті води течуть спокійніше, наближаючись до моря, і на її широкій поверхні відображаються зірки.

 

Любов в старості може бути такою ж щирою і зворушливою, як в молодості. Віктор Гюго розповідав, як він був зворушений, коли побачив разом мадам Рекам'є і Шатобріана. Вона була сліпа, а він паралізований. «Кожен день о 3 годині Шатобріана привозили до мадам Рекам'є. Жінка, яка більше нічого не бачила, шукала товариства чоловіки, котрий більше нічого не відчував; їх руки зустрічалися, вони були близькі до смерті, але вони все ще любили одне одного».

 

Чи не вибули з гри

 

 

Емоційне життя не полягає в одних лише любовних імпульсах.

 

Прихильність літніх людей до онуків часто заповнює їх життя. Ми радіємо їх радощам, страждаємо, коли вони страждають, любимо, коли вони люблять, і беремо участь в їх боротьбі. Як ми можемо відчувати себе такими, що вибули з гри, якщо вони грають в неї замість нас! Як ми можемо бути нещасливими, якщо вони щасливі! Як приємно спостерігати, що вони отримують задоволення від тих книг, які ми їм порекомендували.

 

Бабусі і дідусі часто знаходять спільну мову з онуками швидше, ніж з дітьми. Навіть фізично вони ближчі до онуків. Вони не можуть бігати з сином, але вони можуть бігати з онуком. Наші перші і останні кроки мають однаковий ритм.

 

Крім того, люди старіють повільніше, якщо у них є вагомі причини, щоб жити. Вважається, що людина виснажує себе, якщо вона дуже активна в старості. Якраз навпаки. Старіння - це не більше, ніж погана звичка, якій зайнята людина не має часу слідувати.

 

У багатьох випадках старі люди є кращими лідерами, ніж молоді. Старі дипломати і лікарі - досвідчені і мудрі, так як їх не відволікають молодечі пристрасті, і вони можуть міркувати спокійно.

 

Цицерон сказав: «Великі справи відбуваються не за допомогою фізичної сили, а завдяки силі зрілої мудрості, властивої у старості».

 

Лінія світла

 

 

Є два розумних способу старіти. Перший - не старіти. Він для тих, кому вдається уникнути старості, ведучи активний спосіб життя. Другий - приймати старість зі спокоєм і байдужістю. Час боротьби пройшло. Є старі люди, які не тільки заздрять молодим, а шкодують їх, тому що штормове море життя все ще лежить біля їхніх ніг. Позбавлені деяких задоволень молодості, ці люди з особливою гостротою відчувають ті задоволення, які у них залишилися.

Існує кілька способів старіти неприємно. Найгірший з них - намагатися утримати те, що не можна повернути. На жаль, зустрічаються такі люди, чиє життя отруєна до останніх днів постійною незадоволеністю.

 

Мистецтво старіти - це мистецтво вести себе так, щоб бути для наступних поколінь опорою, а не каменем спотикання, довіреною особою, а не суперником.

 

Слід поговорити також про відхід на пенсію. Деякі важко це переживають. Тим часом для людини, що зберегла здатність дивуватися, вихід на пенсію може бути приємним моментом в її житті. У себе вдома, в своєму саду вона може, нарешті, зайнятися улюбленими справами.

 

Ще цікавіше буде жити тому, кого завжди хвилювали поезія, книги, краса природи. Твори великих письменників - наші безсмертні друзі.

 

Музика - також надзвичайно відданий друг. Для тих з нас, хто розчарувався в людях, музика - подорож в інший, прекрасний світ.

 

Паскаль сказав: «Життя людини можна назвати щасливим, якщо вона починає її з любові і закінчує, досягнувши вершин честолюбства». Якщо амбіції задоволені, то життя в старості протікає спокійніше.

 

Таким чином, через 10 або 20 років після того, як людина перетнула «лінію тіні», вона може перетнути «лінію світла». Вона спокійна і щаслива. Її відкритість і привітність говорять про стан її душі.

 

Ні, старість - це не пекло, над входом в яке написано: «Залиши надію кожен, хто сюди входить». Якщо старі люди гідні дружби, вони оточені друзями і в старості. І, нарешті, страх смерті в старості можна подолати вірою і філософією.

 

Просто спати пора

 

 

Чи зможе коли-небудь наука зробити так, щоб старість не руйнувала наше тіло? Чи можливо створити фонтан молодості, в чиїх водах ми могли б викупатися, щоб знову стати молодими? Біологам вдалося цього добитися в дослідах над найпростішими організмами. Але чи потрібно людині жити так довго?

 

У 80 років людина вже все спробував: любов та її кінець, амбіції і подальше спустошення; кілька наївних ілюзій і протверезіння, яке виникає після їх краху.

 

Страх смерті не дуже великий в старості; всі прихильності й інтереси залишилися в минулому і стосуються тих людей, які вже померли.

 

Коли Герберта Уеллса вшановували з приводу його 70-річчя, він виголосив промову, в якій зауважив, що ця подія воскресила його дитячі враження. Няня, бувало, говорила йому: «Генрі, вам пора спати». Він зазвичай протестував, але в глибині душі знав, що сон принесе йому відпочинок.

«Смерть - це така ж добра і одночасно строга няня, і коли приходить час, вона каже: « Генрі, вам пора спати». Ми трохи протестуємо, але добре знаємо, що пора відпочивати, і в глибині душі чекаємо цього.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://superfun.su/andre-morua-nastoyashhee-zlo/

 

Переглядів: 1101 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 22:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024