Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Квітень » 11 » Цей день в історії: 11 квітня 1945 р. звільнено бранців концтабору «Бухенвальд»
13:28
Цей день в історії: 11 квітня 1945 р. звільнено бранців концтабору «Бухенвальд»

 

ХРОНІКА НАЙБІЛЬШОЇ «ФАБРИКИ СМЕРТІ»

 

 

 

 

 

 

Цього дня у 1945 році американські війська увійшли на територію

найбільшого концтабору Німеччини – Бухенвальда, й звільнили його в’язнів.

 

 

Концентраційні табори на території нацистської Німеччини почали з’являтися ще задовго до початку Другої світової війни, одразу після приходу Гітлера до влади.

 

Перший концтабір було створено у березні 1933 року поблизу Дахау. Але свого найбільшого розвитку, страшної досконалості з утілення людиноненависницької ідеї вони сягнули у розпал воєнних дій, ставши справжніми «фабриками смерті».

 

Загалом на підконтрольних нацистам територіях існувало понад 14 тисяч концентраційних таборів, де утримувалося до 20 мільйонів людей – представників 30 країн світу.

 

За 12 років існування «Третього Рейху» у концтаборах було фізично знищено майже 12 мільйонів людей. Приблизно по мільйону за рік. Потенційним бранцем міг стати будь-хто: військовополонені, комуністи, євреї, роми, психічно хворі, гомосексуалісти, тобто усі ті, хто здавався «не таким», був «іншим», «чужим», хто не вписувався в трафаретний образ «істинного арійця», створеного хворою уявою нацистських пропагандистів, схиблених на «чистоті крові», а кожен п’ятий в’язень був дитиною.

 

Найбільшими нацистськими таборами смерті були Освенцім – 4 мільйони в’язнів, Майданек – 1,38 мільйони, Маутгаузен – 122 тисячі, Заксенгаузен – 100 тисяч, Равенсбрюк – 92,7 тисячі, Треблінка – 80 тисяч.

 

У Бухенвальді, який був заснований у липні 1937 року поблизу Веймара, в неволі утримувалося 250 тисяч людей. Із них майже 60 тисяч загинуло. Одні були вбиті і спалені у крематорії, інші померли від голоду, фізичного виснаження, хвороб, а дехто став жертвою медичних експериментів.

 

Наприкінці березня 1945 року, коли чутки про близьке завершення війни й неминучу поразку гітлерівців дійшли навіть до таборів смерті, в’язні Бухенвальда повстали й взяли табір під свій контроль. Саме тому есесівці не змогли остаточно замести слідів злочинів, а в’язні згодом свідчили на Нюрнберзькому процесі.

 

Після звільнення в’язнів Бухенвальда, на його території було організовано спецтабір НКВС для інтернованих, який було остаточно закрито лише в 1950 році. За ці п’ять років у ньому загинуло ще 7 тисяч осіб.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2438659-11-kvitna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 419 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 14:00
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024