Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Квітень » 26 » 32-а річниця Чорнобильської трагедії. Міжнародний день пам’яті радіаційних катастроф
14:29
32-а річниця Чорнобильської трагедії. Міжнародний день пам’яті радіаційних катастроф

32-А  СТОРІНКА ЛІТОПИСУ АТОМНОЇ ЕРИ

 

 

 

 

 

 

 

32 роки тому,Ю 26 квітня 1986 року, сталася трагедія, яка увійшла в історію людства під назвою

"Чорнобильська катастрофа". Чорний біль України. Це найбільша техногенна аварії ХХ століття.

 

 

Згідно із офіційними даними лише на території України забруднено близько 3500 квадратних кілометрів. Крім забруднення цезієм-137 є і забруднення цезієм-134, рутенієм-106, плутонієм-239, стронцієм-90. Сумарний викид радіоактивних речовин у навколишнє середовище становив 50 млн.кюрі, що еквівалентно вибуху 100 Хіросімських бомб (7-й рівень за шкалою МАГАТЕ).

 

 

Радіоактивний фон був у 12 тисяч разів вищим за допустиму норму і тепер на в'їзді до станції радіаційний фон все ще вищий за норму у 30-35 разів.

 

32-ї роковини Чорнобильської аварії є певним етапом, що дозволяє провести неупереджений аналіз її наслідків, дати оцінку ефекту опромінення.

 

За інформацією центру медичної статистики МОЗ України на обліку в Національному реєстрі України станом на 01.01.2018 р. знаходиться 1 824 378 постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

 

В Національному Реєстрі України по Львівській області накопичувальна база даних становить 13195 постраждалих.  Кількість потерпілого населення від наслідків аварії на ЧАЕС станом на 01.01.2018р. по департаменту соціального захисту населення по Львівській області становить 7891.

 

 

Як зазначила головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я з організації надання медичної допомоги постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС Тетяна Пошивак, у Львівському обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення на обліку знаходиться 6955 постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС, зокрема, ліквідатори - 3839 (55,5%), евакуйовані - 600 ( 8,6%), переселені - 1084 (15,6%), діти - 1432 (20,6%).

 

 

З метою координації спільних дій органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, установ, організацій та громадських об'єднань осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи функціонує Координаційна рада облдержадміністрації у справах захисту громадян постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС. Аналогічні Координаційні ради є при районних і міських організаціях, на яких розглядаються проблемні питання соціального захисту постраждалих.

 

 

Лікарями диспансеру проводяться огляди постраждалих, здійснюються консультативні виїзди в райони і міста області для диспансерного огляду та відбору хворих на дообстеження та лікування у спеціалізованих обласних медзакладах (20 квітня 2018 р. було здійснено бригадний виїзд в м. Червоноград, оглянуто 22 хворих).

 

 

Захворювання дорослого постраждалого населення з кожним роком зростає. Для всіх постраждалих характерна коморбідність станів (наявність 5-6 і більше захворювань), атиповість перебігу хвороби.

 

 

За І квартал 2018 р. з числа оглянутих диспансеризацією охоплено 63,6% постраждалого населення. Амбулаторно проліковано 59,3%, стаціонарно проліковано 7,5%.

 

 

За І квартал 2018 санаторно-курортним лікуванням було охоплено 16 осіб. В реабілітаційних відділеннях ЛПЗ області та в інших закладах проліковано - 25 осіб.

 

 

В Національному науковому центрі радіаційної медицини АМН України проліковано 2 хворих.

 

 

В 2018 році спільно з науковцями «Національного інституту терапії імені Л.Т.Малої НАМН України» м. Харків, Національним науковим центром радіаційної медицини Академії медичних наук України м. Київ та Львівським Національним медичним університетом імені Данила Галицького, ДВНЗ "Івано-Франківським медичним університетом", ДВНЗ "Тернопільським медичним університетом ім. І.Я.Горбачевського, ДНЗУ "Українською медичною стоматологічної академією", лікарями диспансеру планується впровадити 8 методик для лікування постраждалого населення.

 

 

В диспансері надаються безкоштовні консультації з юридичних питань працівниками кафедри медичного права Львівського національного медичного університету імені. Данила Галицького, яку очолює доцент, кандидат юридичних наук, член президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ Ірина Сенюта, працівникам диспансеру та постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС. Організували тут також консультації психотерапевта на добровільних засадах.

 

 

Диспансер постійно співпрацює з усіма громадськими "чорнобильськими" організаціями, проводяться «круглі столи» щодо вирішення проблем. Так, у І кварталі 2018 р. проведено 2 "круглих столи" з громадськими організаціями. І ця робота продовжуться.

 

Довідково:

 

 

...Уже ввечері 26 квітня 1986 року, коли про вибух на атомній електростанції ще майже ніхто не знав, санітарна дружина Червоного Хреста Бородянського екскаваторного заводу розселила в новозбудованих оселях перші десятки мешканців.

 

Потік біженців дедалі зростав, а допомога з центру запізнювалась, тому Червоний Хрест вирішив діяти. Евакуйованим надавалась медична та грошова допомога. Для медико-соціального обслуговування людей похилого віку у 22 потерпілих районах було виділено 213 посад сестер милосердя Червоного Хреста і спецавтотранспорт.

 

Оскільки населення не довіряло офіційним джерелам інформації щодо стану довкілля, Товариство оперативно організувало виїзди агітаційних бригад працівників і волонтерів Червоного Хреста. Терміново було видано понад 90 тисяч пам’яток-рекомендацій з питань радіаційної безпеки.

 

Загалом більше, ніж 10 тисяч активістів, членів санітарних постів і дружин Червоного Хреста взяли участь в евакуації і розселенні постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Було розподілено 7 тисяч тон продуктів харчування, 105 тон сухого молока, полівітамінів, левотироксину.

 

У 1986 році, завдяки коштам Товариства, близько 100 тисяч евакуйованих отримали матеріальну допомогу майже на 16 млн. доларів США.

(Детальніше див. - http://redcross.org.ua/2018/04/chornobyl-32/ ).

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/6968.html

 

 

Переглядів: 454 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 18:00
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024