Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 4 » Є перші жертви блискавки цього сезону: науковець пояснив, як у грозу уникнути небезпеки
08:31
Є перші жертви блискавки цього сезону: науковець пояснив, як у грозу уникнути небезпеки

 

ВОГОНЬ  З  НЕБЕС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Блискавки вразили перших жертв цього сезону:

науковець пояснив, як у грозу уникнути небезпеки

 

 

Розпочався небезпечний сезон блискавок, пише Експрес-онлайн.

 

Першою жертвою цього стихійного явища стала 52-річна жінка, котрій під час роботи на городі блискавка влучила просто в голову, повідомили фахівці Нацполіції.

 

 

"Інтенсивність грозових процесів, що супроподжуються блискавицею, є найвищою під час теплого сезону – з травня до вересня. Знаємо кілька факторів, які провокують таке явище, – пояснює для Експрес-онлайн Борис Лєсков, старший науковий спiвробiтник вiддiлу фiзики атмосфери Українського науково - дослiдного гiдрометеорологiчного iнституту.

 

 

– У цей період повітря добре прогрівається, - каже він, - а отже підвищується й показник вологості. Краплі в хмарі мають різні заряди, для прикладу, всередині хмари вони від'ємно заряджені, у верхній частині -- позитивно, між ними утворюється електричний потенціал, напруженість може сягати сотень вольт на один метр. Відтак, підвищується ймовірність появи іскри, в результаті чого формується блискавка. А земля притягає блискавку, адже виникає напруга.

 

 

Для утворення цього небезпечного явища може вистачити маленької хмарки, як, для прикладу, це сталося влітку 1951 року. Тоді на Хмельниччини косарі йшли з поля, з маленької хмарки був лише один розряд. Блискавка влучила в косу одного чоловіка, який через це загинув.

 

 

Тож перше правило: метал є чудовим провідником струму, тому під час негоди слід відкладати всі металеві предмети (наприклад, городне приладдя) подалі.

 

 

Правило номер два: дерева притягують блискавки, особливо, якщо вони поодинокі. У 1969 році жінка сховалась від грози під високою грушкою, блискавка потрапила в дерево, людина загинула на місці.

 

 

Третє правило: не варто у грозу їхати на велосипеді чи на машині. Кілька років тому двоє молодиків їхали на велосипеді в грозу, блискавка вбила одного з них, інший потрапив до лікарні.

 

 

Ще одну небезпеку під час блискавиці становить мобільний телефон, навіть якщо його вимкнути, утримуватиметься мінімальна потужність, виділяється електромагнітна енергія, що забезпечує провідність.

 

 

- Доволі часто блискавка уражає людину через її мобільний телефон. Тож бережіться цього явища. Найбезпечніше у грозу перебувати у приміщенні, де слід зачинити всі вікна й двері, а також вимкнути електроприлади та мобільні телефони, - завершив свою розповідь Борис Лесков.

 

 

 

ДОВІДКОВО:

 

 

 

 

 

 

 

 

Доки цей матеріал готувався в редакції, блискавка знайшла собі ще одну жертву. Так, 1 травня, до рятувальників Прикарпаття надійшло повідомлення, що під час сплаву річкою Прут спортсменами - водниками з республіки Польща, котрі стартували біля смт. Делятин, стався нещасний випадок біля с. Олешків, що в Снятинському районі Івано-Франківської області.

 

В одну із 17 байдарок,з яких складалася група, вдарила блискавка, від чого двомісний плавзасіб перекинувся: один потерпілий самостійно вибрався на берег, інший зник. Виявилося, що зниклий - це громадянин республіки Польща, 33-річний житель м. Радишів, пише Курс.

 

 

Для надання допомоги до місця події виїжджали рятувальники зі Снятина – 7 осіб та із смт. Заболотів – 2 особи. Також для пошукових робіт на річку Прут виїхали 8 водолазів.

 

 

О 19.15 год. водолазами Коломийської РВС на дні річки знайдено тіло туриста. Загиблого доставлено в морг Городенківської ЦРЛ для встановлення причини смерті.

 

 

Ми поцікавилися у членів ЗШР Червоного Хреста «ГОРС», чи супроводжував хто - небудь з рятувальників цю польську групу у 26 осіб річкою Прут, на що отримали відповідь: «Річка, як автострада, хто хоче, той нею сплавляється. Дотримання правил безпеки поводження на воді, повністю лежить на організаторах сплаву».

 

(Докладніше про захист від блискавок див. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2017-07-01-10846)

 

 

 

Фото ілюстративні – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

http://expres.ua/news/2018/05/03/293472-persha-cogo-roku-zhertva-blyskavky-naukovec-poyasnyv-grozu-unyknuty-nebezpeky

https://dzerkalo.media/blyskavka-vbyla-turysta-z-polshhi-yakyj-splavlyavsya-po-pruti-na-bajdartsi/

 

 

 

Переглядів: 421 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 11:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024