Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 4 » Кліматолог пояснив, чому травень дивує українців літньою спекою, а західну Європу – снігом і холодом
15:31
Кліматолог пояснив, чому травень дивує українців літньою спекою, а західну Європу – снігом і холодом

 

СПЕКА, НАЧЕ ЛІТОМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кліматолог пояснив, чому травень дивує українців

літньою спекою, а західну Європу – снігом і холодом

 

 

 

 

«Перші дні травня в Україні видались теплішими, аніж навіть у спекотній Сицилії! Таке надзвичайне тепло в цьому місяці взагалі трапилась удруге за історію спостережень», - пояснює для Експрес - онлайн кліматолог Василь Троцюк, директор Науково - аналітичного центру.

 

 

 

Причиною неймовірного для травня тепла, каже науковець, стали два атмосферних фронти, які створили пару. Це циклон, що застряг над Чорним морем і перекачує тепло з Передньої Азії. А другий фронт - антициклон, який перекачує тепло з Середньої Азії. От і маємо дві кліматичні помпи, які формують погоду на території України.

 

 

 

А в у країнах Західної Європи, навпаки, відбулось зниження температури повітря через маловодний і великий за діаметром циклон, який тягне холод із півночі. Першого і другого травня в деяких районах Італії ішов сніг, а в Іспанії навіть спекотну Андалузію засипало градом.

 

 

 

За прогнозом кліматолога, помірне похолодання до України прийде в цю неділю (на два дні температура повітря вдень опуститься до 18 градусів тепла) і наприкінці наступного тижня (буде плюс 15 - 16).

 

 

 

Та, не зважаючи на це, можна стверджувати, що вже встановилась літня погода. Більше того, за словами Василя Троцюка, зазвичай літо на території України починається після 10 травня, тоді як цього року найтепліший сезон розпочався наприкінці квітня.

 

 

 

Загалом, квітень у столиці став найтеплішим, починаючи з 1881 року, було зафіксовано аж п'ять температурних рекордів. Ніч на 2 травня виявилась найтеплішою за всю історію спостережень, показник температури повітря перевищив рекордну планку (за 1977 рік) на 0,3 градуса і становив +15,7 градуса.

 

 

 

Про це повідомили спеціалісти Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.

 

 

 

Метеорологи очікують від травня нових рекордів. Останній місяць весни буде скупим на дощі і по-літньому спекотним, із кількаденними перервами на незначне зниження температури повітря.

 

 

 

Довідково:

 

У ці дні Червоний Хрест за традицією розгортає санітарні пости там, де ще збереглися хоч б якісь залишки патронажної медичної служби. Поки що такі пости організовані працівниками МКЧХ в Станиці Луганській по обидва боки лінії розмежування.

 

Личаківська РО м. Львова ТЧХУ планує організувати такий санітарний пост біля свого офісу після 10 травня.

 

 

Фото – Ірини Апостолюк

За джерелом:
http://expres.ua/news/2018/05/03/293468-klimatolog-poyasnyv-chomu-traven-dyvuye-ukrayinciv-litnoyu-spekoyu-zahidnu

 

 

 

Переглядів: 423 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 08:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024