Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 8 » Сьогодні - День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця
08:39
Сьогодні - День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

 

НА ЗАХИСТІ - ЗНЕДОЛЕНИХ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

відзначається в усьому світі 8 травня.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щороку з 1953 року 8 травня відзначається Всесвітній День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Це день народження засновника Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), швейцарського гуманіста, громадського діяча, лауреата Нобелівської премії Анрі Дюнана (1828-1910).

 

У 1859 році він організував надання допомоги пораненим у битві при Сольферіно під час австро-італо-французької війни, однієї з найбільш кровопролитних битв XIX століття, жертвами якої сталі 40 тисяч убитих і поранених. Санітарні служби воюючих сторін були безсилі допомогти в ситуації, що склалася.

 

А.Дюнан активно включився в надання допомоги всім пораненим незалежно від національності, організував добровольців з жителів навколишніх сіл. Його заклик "Tutti Fratelli" ("Всі ми брати") став надалі девізом системи допомоги.

 

У жовтні 1863 року в Женеві відбулася міжнародна конференція. Представники 16 країн створили національні доброчинні організації. Як відмінний знак, який би означав правовий захист медичних служб збройних сил, добровольців, які о надають допомогу пораненим, і жертв збройних конфліктів, у 1864 році був прийнятий червоний хрест на білому тлі (зворотне розташування квітів швейцарського прапора).

 

Крім захисту поранених, на думку А.Дюнана, необхідно було надати статус нейтральності в районі битви особам, які доглядали за ними. Тому він запропонував сформулювати "міжнародний принцип, умовний і узаконений, котрий, після його узгодження і ратифікації, став б основою товариств з надання допомоги пораненим у різних країнах".

 

Ця друга пропозиція А.Дюнана поклала початок сучасному міжнародному гуманітарному праву, першим письмовим і конкретним втіленням якого стала Женевська конвенція про поліпшення долі поранених і хворих воїнів під час сухопутної війни, підписана 22 серпня 1864 року.

 

Сучасний Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) - незалежна і нейтральна організація, котра займається наданням захисту і наданням допомоги постраждалим внаслідок збройних конфліктів і внутрішніх безпорядків.

 

Згідно з мандатом, наданим Міжнародному Комітету Червоного Хреста світовою спільнотою, організація надає допомогу особам, які утримуються під вартою, хворим, пораненим і цивільним особам, постраждалим внаслідок збройного конфлікту, керуючись принципом безсторонності.

 

Штаб-квартира МКЧХ знаходиться в Женеві (Швейцарія), а представництва організації, де в цілому працюють понад 12 тисяч чоловік, розташовані в майже 80 країнах світу.

 

МКЧХ, національні товариства і їхня Міжнародна Федерація країн разом складають Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця здійснює свою діяльність практично в усіх країнах світу і налічує понад 100 мільйонів працівників і добровольців (волонтерів).

 

У 2005 році Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця прийняв додаткову емблему - червоний кристал.

 

Довідково:

 

 

Товариство Червоного Хреста України 18 квітня відзначило свій 100-тий ювілей від дня заснування і стало в нашій країні надійною опорою держави у гуманітарній сфері та такою організацією, куди люди завжди можуть звернутися за підтримкою.

 

Протягом 2014-2017 років Товариство надало допомогу 1,2 млн внутрішньо переміщеним особам на загальну суму біля 605 млн грн., лікарням та госпіталям – на 86 млн грн.

 

Сьогодні діяльність Товариства Червоного Хреста України стала невід’ємною складовою профілактичних, рятувальних і медико-соціальних заходів. Людей об’єднують у його лавах найкращі риси та устремління – доброта, співчуття, милосердя. Саме завдяки натхненній і самовідданій праці волонтерів і співробітників Червоного Хреста значною мірою утверджуються високі благородні ідеї та найцінніші людські якості. Усе це реалізується в найширшому діапазоні дій – від піклування про немічних, хворих і самотніх до участі у ліквідації наслідків стихійних лих, аварій, катастроф.

 

Безумовно, навчання людей навичкам надання першої допомоги, психосоціальна підтримка, допомога при надзвичайних ситуаціях, поширення знань про міжнародне гуманітарне право та інші види діяльності можливі лише завдяки нашим волонтерам та їхній безмежній відданості. Як і волонтери Міжнародного руху в усьому світі, вони керуються 7 Основоположними принципами. Це Гуманність, Неупередженість, Нейтральність, Незалежність, Добровільність, Єдиність і Універсальність.

 

Наразі, в умовах гуманітарної кризи в нашій країні, Товариство Червоного Хреста України відчуває надійну підтримку партнерів по Міжнародному руху. Завдяки їй Товариство йде шляхом побудови безпечнішого та сильнішого суспільства, надаючи допомогу тим людям, які її потребують найбільше.

 

З результатами діяльності Товариства у 2017 році можна ознайомитися за таким посиланням, як: http://redcross.org.ua/wp-content/uploads/2018/04/report_2017.pdf

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
https://health.unian.ua/country/646142-sogodni-den-chervonogo-hresta-i-chervonogo-pivmisyatsya.html

 

Переглядів: 454 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 00:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024