Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 11 » 12 травня - Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією
21:39
12 травня - Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

 

ТУРБУЮЧИСЬ ПРО АРТЕРІАЛЬНИЙ ТИСК

 

 

 

 

 

 

 

 

Щорічно в другу суботу травня відзначається

Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією.

 

 

 

Вперше цей День було проведено у травні 2005 року з ініціативи Всесвітньої Ліги Гіпертензії та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Впродовж 2013-2018 років тема Дня залишається незмінною: «Знай показники свого АТ».

Артеріальна гіпертензія (підвищення артеріального тиску) — один зі станів, що належать до так званих «хвороб цивiлiзацiї». Вважається, що понад 1,5 мільярда людей у всьому світі страждають на артеріальну гіпертензію, у 60% населення принаймні один раз у житті виявляють підвищення артеріального тиску, близько 40% хворих не знають показників свого артеріального тиску.

Згідно останніх рекомендацій МОЗ України, нормою вважається показник артеріального тиску 120/80 мм. рт. ст. Підвищеним є тиск 129-89 мм. рт. ст., а за умови тривалого підвищення показника до 130/80 мм. рт. ст. встановлюється діагноз артеріальної гіпертензії першого ступеня.

Гіпертонічна хвороба є найбільш поширеним захворюванням серед патології серцево-судинної системи і посідає перше місце в структурі непрацездатності, інвалідності та смертності населення. Україна належить до країн з дуже високим ступенем поширення артеріальної гіпертензії. На Львівщині, як і в цілому по Україні, на гіпертонічну хворобу хворіють близько 30% населення і лише 60% з них знають про те, що в них є підвищений артеріальний тиск, а лікуються лише 15%. Частіше хворіють жінки, проте важчий перебіг та ускладнення цього захворювання спостерігаються у чоловіків.

Найчастішими ускладненнями АГ є гострі порушення мозкового кровообігу (інсульти), інфаркт міокарду, ішемічна хвороба серця, крововиливи у сітківку ока, аневризми судин, стеноз судин нирок, нефросклероз, ниркова недостатність.

Стрес, малорухливий спосіб життя, неправильне харчування, надлишкова вага, зловживання алкоголем, паління – все це є факторами ризику гіпертонічної хвороби.

 

Довідково:

 

Як повідомила заступник директора з організаційно-методичної роботи Львівського обласного клінічного лікувально-діагностичного кардіологічного центру Тетяна Тарасова, протягом 2017 року гіпертонічну хворобу було діагностовано у 47066 осіб, гострий інфаркт міокарда – у 2314 хворих (1,14 на 1000 населення), гостре порушення мозкового кровообігу – у 4008 пацієнтів (1,97 на 1000 населення).

Всього станом на кінець минулого року на Львівщині зареєстровано 598797 хворих на гіпертонічну хворобу, поширеність патології становить 294,86 випадків на 1000 населення.

 

Почніть з вимірювання артеріального тиску!

Не займайтесь самолікуванням, зверніться до фахівця для індивідуального підбору препаратів!

Лише свідоме ставлення до свого здоров’я та правильно підібрана терапія дають позитивний результат!

 

 

Колаж – прес-служби ДОЗ ЛОДА

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/7045.html

 

Переглядів: 402 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 19:51
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024