Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 13 » Допомагати - значить співчувати. Кому, скільки і на що готові жертвувати українці
20:40
Допомагати - значить співчувати. Кому, скільки і на що готові жертвувати українці

 

ЗДОЛАЛИ 60 ПУНКТІВ У РЕЙТИНГУ БЛАГОДІЙНОСТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

«Чи такі ми щедрі, як здається з боку?» - журналістське дослідження

Дарини Тарасової, зроблене для видання «Фокус».

 

 

 

Принц Гаррі і Меган Маркл, чиє весілля відбудеться у Вінздорському замку 19 травня, закликали своїх гостей не дарувати їм весільні подарунки. Замість цього запропонували зробити благодійні пожертвування в одну з семи організацій, обраних молодятами. Це рішення пари було сприйнято з повагою, але без подиву.

 

У сучасному світі формат пожертвувань змінюється швидко і повсюдно, а збір коштів часто супроводжується цілою історією та ідеєю.

 

Україну ця мода теж не обійшла стороною. Скрізь проводяться благодійні ярмарки, барахолки, вечірки або лекції. Крім того, українці постійно бігають марафони, організовують рекордні запливи або влаштовують стендап-чемпіонати, щоб зібрати гроші і допомогти тим, кому це необхідно. Лідери думок, зірки шоу-бізнесу і навіть політики відмовляються від подарунків на Новий рік і дні народження, пропонуючи бажаючим їх привітати ту ж схему, що і принц Гаррі.

 

Так, хтось робить це з чистими помислами, хтось - заради піару, але в будь-якому випадку ці зусилля спрямовані на те, щоб стимулювати українців бути щедрими і підтримувати знедолених. Адже в XXI столітті допомагати іншим - це як мінімум хороший тон.

 

Але чи діє все це на пересічного українця? І чи такі ми щедрі, як здається з боку?

 

На початку 2018 року компанії Corestone Group і GfK Ukraine провели велике соціологічне дослідження з питань волонтерства та благодійництва. Ці дані раніше ніде не публікувалися і були ексклюзивно надані Фокусу.

 

Результати дослідження показали, що 70% опитаних українців в 2017 році хоч раз, та допомогли ближньому. А саме: 50% дали милостиню, 56% - пожертвували гроші або речі цілеспрямовано, 31% людей допомогли адресно - дитячому будинку або батькам тяжкохворої дитини, 21% - передали гроші волонтерам, 6% - благодійним організаціям, 1% - міжнародним фондам. А 19% українців віднесли пожертвування в церкву.

 

Згідно зі звітом, серед жителів нашої країни найбільше охочих допомагати дітям з інвалідністю або важкими захворюваннями (68%), дітям-сиротам (57%) та армії (35%).

В середньому українець віддав зі своєї кишені від 100 до 500 грн на благодійність.

 

Як показало опитування, милостиня склала 69 грн, церковний внесок - 184 грн, допомога дітям досягала 334 грн, армії - 465 грн від однієї особи на рік. Найбільше грошей на благодійність дають кияни, найменше - жителі сходу. Жінки і люди з вищою освітою більш щедрі, ніж чоловіки і люди з середньою освітою.

 

Якщо говорити про фінансове становище, то ті, хто діляться з незнайомцями, як правило, заробляють трохи більше середньої зарплати, але різниця невелика. А ось люди, які не робили пожертвувань, пояснюють свою позицію не тільки відсутністю фінансів, але і недовірою до тих, хто просить про допомогу, фондам, через які збираються гроші, або ж переконаністю, що ці гроші все одно не допоможуть.

 

Страх перед фондами можна легко пояснити. Згідно з даними Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2018 року в Україні було зареєстровано 17 726 благодійних організацій. Більшість з них числяться лише на папері. Як заявляють аналітики з Українського форуму благодійників, в реальності системно працюють не більше тисячі організацій. Сайт, сторінки в соціальних мережах і повний звіт про роботу є лише у кожної п'ятої організації. Якщо українці і довіряються фондам, то перевагу віддають Червоному Хресту (7%), «Армії SOS» і «Повернись живим» (по 4%).

 

І, тим не менш, незважаючи на всі побоювання, українці однозначно стають щедрішими й активніше допомагають знедоленим. Зміни в країні фіксує і міжнародне співтовариство. Так, в 2017 році в світовому рейтингу благодійності, який складає британська організація Charity Aid Foundation, Україна зайняла 90-е місце. І це помітний прогрес, особливо з огляду на те, що в 2000-му наша країна була лише на 150-му місці.

 

Автор - Дарина Тарасова

 

 

Фото - з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://focus.ua/opinions/397634/

 

 

Переглядів: 436 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 21:43
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024