Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 16 » Австралієць Джеймс Харрісон встановив світовий рекорд - 1173 рази ставав донором крові
15:25
Австралієць Джеймс Харрісон встановив світовий рекорд - 1173 рази ставав донором крові

 

 

ЛЮДИНА ІЗ «ЗОЛОТОЮ РУКОЮ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдяки рекорду австралійця Джеймса Харрісона

вдалось врятувати понад 2 мільйони немовлят.
 

 


11 травня п.р. 81-річний австралієць Джеймс Харрісон в останній раз в своєму житті здав кров. Він здавав її впродовж 60 років і був першим і найзнаменитішим учасником національної програми в Австралії допомоги матерям з негативним резус-фактором та їх новонародженим дітям.ї


 

 

У підлітковому віці Джеймс Харрісон переніс операцію з видалення легені; йому зробили переливання крові. «Я навіть не знаю, скільки саме невідомих мені людей врятували моє життя», - згадує Харрісон. Після цього він дав собі клятву, що обов'язково буде жертвувати кров сам, і регулярно здавав її в австралійському відділенні Червоного Хреста з 18 років (мінімального віку донорства за австралійськими законами).

 


У 1960-х роках австралійські лікарі почали шукати спосіб перемогти високу смертність немовлят в країні. «Аж до 1967 року в Австралії щороку гинули тисячі немовлят, і ніхто не міг зрозуміти чому, - каже представниця Австралійського Червоного Хреста Джемма Фалкенмайр. - У жінок були неодноразові викидні, діти народжувалися з ушкодженнями мозку».

 

 


Нарешті медики прийшли до висновку, що причина смертності криється в негативному резус-факторі - відсутності антигену D в крові деяких жінок. При вагітності у них може виникнути резус-конфлікт з плодом, чий резус-фактор - позитивний: у організмі жінки починають вироблятися антитіла, які прагнуть зруйнувати «ворожі» кров'яні клітини плода. Це стає причиною гемолітичної хвороби у немовлят, а може привести і до смерті немовляти ще до народження. В Австралії конфліктний резус-фактор виникає у 17% вагітних жінок.

 

 

Як з'ясували вчені приблизно півстоліття тому, захворювання можна запобігти за допомогою ін'єкцій антирезусного імуноглобуліну, який виділяють з плазми крові людини. Вони почали шукати підходящого донора в банках крові і знайшли Харрісона. До цього моменту він уже десять років був донором крові. Йому запропонували стати учасником експериментальної програми з розробки лікування - і він одразу ж погодився.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Мене попросили бути піддослідним кроликом, і з тих пір я постійно здавав кров», - згадує він.

 

 

Першу ін'єкцію антирезусного імуноглобуліну, створеного з крові Джеймса Харрісона, зробили вагітній жінці в 1967 році. Координатор програми з розробки препарату Робін Барлоу каже, що в кожній його ампулі, виробленої в Австралії, є «частина Джеймса». «Він врятував мільйони дітей. Від однієї згадки про це мені набігає на очі непрошена сльоза», - зізнається Барлоу. Всього в Австралії в цій програмі взяли участь близько 200 донорів - лише у такого числа людей вдалося виявити в крові необхідні антитіла.

 

 

У пресі Джеймса Харрісона прозвали «людиною із золотою рукою», але сам він не вважає себе героєм. «Можливо, здавати кров - мій єдиний талант», - зізнався він в інтерв'ю CNN.

 

 

Харрісон також розповідав журналістам, що насправді боїться уколів і кожен раз, коли у нього беруть кров, відводить очі. За своє життя він здав кров тисячу сто сімдесят три рази, а з його плазми виробили близько трьох мільйонів доз препарату. Ін'єкція антирезусного імуноглобуліну потрібна була навіть його власній дочці в 1992 році. «Завдяки татові я змогла народити ще одного здорового хлопчика. Спасибі йому, що дав мені шанс мати двох здорових синів, а йому онуків », - розповіла вона.

 

 


У 1999 році Джеймса Харрісона нагородили Орденом Австралії, а через чотири роки він увійшов до Книги рекордів Гіннесса як людина, що здала найбільше у світі крові. 11 травня 2018 року він здав кров в останній раз в своєму житті. Це пов'язано з тим, що після 80 років в Австралії заборонено це робити, але лікарі зробили виняток для такого почесного донора.

 

 

 

«Сподіваюся, що мій рекорд хтось поб'є, - сказав Харрісон на прощання. - Адже все, що я робив, для благої справи: порятунку людського життя».


 

Автор - Ольга Страховська

 

 

 

Фото – WENN.com / Vida Press

За джерелом:

https://meduza.io/feature/2018/05/15/chelovek-s-zolotoy-rukoy

 

Переглядів: 546 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
П`ятниця, 19.04.2024, 11:24
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024