Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 16 » Українські науковці облаштували на дорогах перепони для жаб і переносять їх через трасу - відрами
18:50
Українські науковці облаштували на дорогах перепони для жаб і переносять їх через трасу - відрами


 

ЖАБ'ЯЧА ПРОБЛЕМА – НЕ ЦІЛКОМ ЖАБ'ЯЧА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Науковці облаштували на дорогах перепони для жаб і турбуються про підтримку

їх популяції у світлі новітніх загроз, які можуть призвести до їх повного зникнення.

 

 

 

Співробітники кафедри зоології ЛНУ ім.І.Франка започаткували проект для порятунку земноводних та плазунів у періоди масових міграцій, пише Експрес-онлайн.

 

 

Земноводні мігрують до місць нересту через автошляхи, і в цей час гинуть десятки тисяч цих істот. Тож науковці та волонтери встановили спеціальні бар'єри для амфібій, які заважають їм потрапляти на дорогу.

 

 

"Такий проект є першим в Україні, тоді як в Європі подібні заходи давно стали нормою, – розповідає Експрес-онлайн Василина Стах, співробітниця кафедри зоології ЛНУ ім. Франка, завідувач лабораторією. – Скажімо, перед будівництвом будь-якої дороги ділянку спочатку обстежують науковці, у тому числі й біологи, які визначають, де доречніше пройти трасі, чи не заважатиме це міграції тварин, у тому числі земноводних".

 

 

За словами зоолога, перед початком проекту науковці та волонтери протягом року моніторили ситуацію на 70 ділянках Львівської області. І вона для амфібій – просто жахлива.

 

 

"Щодня під колесами автомобілів гинуть тисячі земноводних. Найчастіше це ропуха сіра, жаба трав'яна, жаба озерна, гребінчастий тритон", – каже вона.

 

 

Тож було розпочато унікальний для України проект з порятунку земноводних. Активісти встановили тимчасові бар'єри на території природнього заповідника "Розточчя", через який проходить автотраса. Було розтягнуто дві стометрові перешкоди по обидві боки дороги. Такі бар'єри не дозволяють земноводним потрапляти на шляхи.

 

 

Амфібії, які не можуть перестрибнути перешкоди, потрапляють у відра. Щодня волонтери, студенти, працівники кафедри зоології та парку "Розточчя" рахують, визначають та переносять врятованих земноводних через дорогу.

 

 

"Лише за три тижні проекту було перенесено 618 жаб, а саме 188 особин ропухи сірої та 430 особин жаби трав'яної", – каже Василина Стах.

 

 

Наш коментар:

 

Замітка, яку ми розмістили вище, може видатися комусь дуже дивною на сайті Червоного Хреста. З цим можна було би погодитися років 10 тому назад. Одначе тепер, коли проблеми флори і фауни, а також довкілля загалом, стали предметом зацікавлення молодіжних організацій Червоного Хреста в Європі, з цим погодитися уже ніяк не можна.

 

Крім того, серед жаб у Південній Азії з'явився убивчий вірус, який роз'їдає їх зсередини, і вони масово гинуть просто на очах. Хвороба передається з континенту на континент. Причини – не встановлені і досі. Тож турботи про жаб – не зникатимуть, а тільки – наростатимуть. І зовсім недалекий той час, коли червонохрестівцям в Україні також доведеться включатися у подолання цієї не дуже приємної проблеми.
 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2018/05/03/293467-ukrayinski-naukovci-oblashtuvaly-dorogah-perepony-zhab-nosyat-yih-trasu

 

 

 

Переглядів: 393 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 12:07
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024