Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 18 » Навчальні семінари з міжнародного гуманітарного права для цілей законотворення
12:56
Навчальні семінари з міжнародного гуманітарного права для цілей законотворення

 

МГП – ДЛЯ ЗАКОНОТВОРЦІВ

 

 

 

 

 

 

Навчальні семінари з міжнародного гуманітарного права (МГП)

для цілей законотворення засновані МКЧХ і його партнерами

 

 

На виконання укладеного у 2017 році Меморандуму про співробітництво між Інститутом законодавства та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста в Інституті законодавства - визнаному центрі підвищення кваліфікації з актуальних питань законотворчої і нормотворчої діяльності, вдруге проведено Курс навчальних семінарів із міжнародного гуманітарного права для народних депутатів України та їх помічників - консультантів, співробітників секретаріатів парламентських комітетів і фракцій, підрозділів апарату Верховної Ради України, учасників Програми стажування в апараті Верховної Ради України.

 

 

Спрямовані на поширення знань із міжнародного гуманітарного права для цілей законотворення, ці заходи реалізуються під керівництвом директора Інституту законодавства академіка НАН України О. Копиленка та радниці з юридичних питань Міжнародного Комітету Червоного Хреста М. Лозано.

 

 

Програма курсу охоплює теми, які з огляду на триваючу російську агресію мають для України не лише теоретичний, а й прикладний характер. Зокрема, відомості про предмет, юридичну природу та сферу застосування норм міжнародного гуманітарного права, його джерела і суб’єкти, види збройних конфліктів, ведення військових дій та особливості використання різних видів зброї було доповнено питаннями про правове регулювання та забезпечення захисту цивільного населення, що перебуває під контролем сторін конфлікту, а також захисту осіб, позбавлених свободи під час збройного конфлікту; про статус та режим захисту військовополонених, інтернованих цивільних осіб та осіб, чия свобода обмежена; про зобов’язання держав по відношенню до зниклих безвісті та загиблих осіб і право родичів на отримання відомостей про них; про медичну допомогу в збройних силах та проблеми її надання тощо.

 

 

Крім того, приділено увагу проблемам відповідальності за порушення норм міжнародного гуманітарного права, діяльності спеціальних міжнародних військових трибуналів ad hoc та Міжнародного кримінального суду.

 

 

Роль Міжнародного Комітету Червоного Хреста в розробці та реалізації норм міжнародного гуманітарного права, особливості здійснення Представництвом МКЧХ гуманітарної діяльності на сході України, надання сприяння в пошуку осіб, зниклих безвісті під час поточних подій на території України, та допомога їхнім родичам в отриманні відомостей про них стали предметом семінарів, проведених співробітниками Представництва МКЧХ в Україні.

 

 

Важливою складовою програми курсу є семінари, присвячені розгляду механізмів імплементації норм міжнародного гуманітарного права до українського законодавства, вдосконалення законодавства щодо статусу осіб, зниклих безвісті, та ін. Верховною Радою України вже ратифіковано майже 40 міжнародних договорів у сфері міжнародного гуманітарного права.

Водночас відбувається усунення низки прогалин у національному законодавстві, зокрема, Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект щодо правового статусу осіб, зниклих безвісти, за реєстр. № 5435 (ініціатори — народні депутати І. Геращенко та ін.).

 

 

Перед учасниками семінарів, які мали інтерактивний характер, виступили заступник координатора відділу захисту цивільного населення Представництва МКЧХ в Україні К.В. Торес Кемпер, координатор зі зв’язків із медіа Представництва МКЧХ в Україні О. Власенко, викладачі кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка та інші фахівці.

 

 

Курс, який проходив за участі понад 40 слухачів, завершився врученням сертифікатів, виданих спільно Інститутом законодавства та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, та подяками слухачів, а також голови Міжфракційного депутатського об’єднання «Сприяння захисту прав та соціальній реабілітації учасників АТО» народного депутата України О. Білозір.

 

 

Інститут законодавства Верховної Ради України

 

Фото – з відкритих джерел в Україні

За джерелом:

http://www.golos.com.ua/article/303043

 

Переглядів: 381 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 20:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024