Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 23 » І – й Всеукраїнський семінар «Кращі практики волонтерства UA» відбувся у Черкасах за участю Червоного Хреста
13:04
І – й Всеукраїнський семінар «Кращі практики волонтерства UA» відбувся у Черкасах за участю Червоного Хреста

 

 

ВОЛОНТЕРСЬКИЙ ФОРУМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перший Всеукраїнський семінар «Кращі практики волонтерства UA»

відбувся 17-18 травня в Черкасах за участю Червоного Хреста.

 

 

Більше 50-ти активістів з 19-ти областей України приїхали у м. Черкаси аби поділитися досвідом та здобути нові навички з волонтерського менеджменту.

 

Захід організовано Черкаським обласним молодіжним центром спільно з Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Черкаської ОДА за підтримки Мiнiстерство молоді та спорту України.


На відкритті семінару заступник Міністра молоді та спорту України Yarema Oleksandr наголосив на важливості таких заходів для молоді та країни в цілому, адже вони сприяють залученню молоді до проблем громади та виховують особисту відповідальність, як основу громадянського суспільства. Також Олександр Ярема розповів учасникам семінару, що держава всебічно підтримує волонтерські та молодіжні ініціативи, сприяє розвитку лідерства й заохочує до державотворення.

 

 

 

 

 

 

 

 


Начальник управління у справах сім'ї, молоді та спорту Черкаської ОДА Макс Зеленський зазначив: «Приємно бачити небайдужих людей, а саме молодь, яка поширює та утверджує позитивний імідж волонтерства в Україні, створює спільноти людей, які привертають увагу до молодіжних проблем та займаються громадською освітою».


Також він виступив із промовою про те, як ефективно налагодити взаємодію та міжсекторальну співпрацю між активістами, навчальними закладами, органами влади, бізнесом та іншими партнерами у своїх регіонах.


Із привітальним словом виступив і директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради Сергій Воронов, який дав пораду молодим активістам та волонтерам, що не потрібно боятися звертатися до владних структур зі своїми ідеями та пропозиціями, а також зауважив на важливості участі молодих людей у суспільному та політичному житті.

 

 

 

 

 


Аби познайомитися один з одним, розповісти про свою організацію або волонтерську ініціативу, представники громадських організацій, благодійних фондів, молодіжних центрів та інші активісти, які були присутні на заході, взяли участь у так званому «Ярмарку волонтерства».

 

Для того, щоб подія була яскравою, учасники збагачували свої презентації вікторинами, кульками, плакатами, брошурами, наліпками та іншою поліграфією, яка стосується їхнього проекту.

 

Наприкінці ярмарку всі учасники проголосували за кращу ініціативу, яка отримала приємний подарунок від Молодіжного центру. Переможцями стали волонтери Черкаського державного технологічного університету з проектом «Шкарпетки для життя».

 

 

 

 

 

 


Після такого цікавого бліц - знайомства учасники слухали незвичайну лекцію від Denys Andrushchenko про історію та сучасні тенденції волонтерства, а також залучення молоді на локальному та всеукраїнському рівнях.

 

 

 

 

 

 

 

 


Однією з головних цілей заходу було обговорити становлення волонтерства на законодавчому рівні. Тому учасники у невеликих групах обговорювали Закон України «Про волонтерську діяльність». Обговорення переросло у справжню дискусію, адже кожен мав свою думку щодо тієї чи іншої статті. За півгодини учасникам все ж таки вдалося знайти консенсус, прийти до спільної думки та презентувати свої напрацювання.

 

Згодом, учасники слухали різноманітні презентації та виступи, які допоможуть їм оптимальніше та ефективніше працювати з волонтерами у своїх областях.

 

Так, Arsen Yatsenko та Дана Гіді розповіли про проект «U-report», який активно функціонує в Україні та допомагає офіційним установами та громадськості дізнаватися думку молоді про актуальні проблеми та отримувати відповіді на різноманітні суспільно-значущі питання.
 

 

Про мотивацію для волонтерів та волонтерський менеджмент розповіли Ольга Діденко, голова медіа-команди та Мария Образцова, менеджерка телеграм-каналу Ukrainian Volunteer Service. Від цих дівчат учасники дізналися про етапи волонтерського менеджменту, на які види поділяють волонтерів та як з кожним із них потрібно працювати, які підходи обирати та як саме мотивувати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Також, упродовж двох днів, учасники слухали історії успішних кейсів по роботі з волонтерами зі всієї України. Директорка Молодіжного реурсного центру Elena Kudryavtseva представляла проект «Паспорт волонтера», який діє на постійній основі у деяких районах Черкаської області, починаючи з листопада 2016 р.

 

Метою цього проекту є популяризація волонтерського руху, шляхом об’єднання представників громадських організацій, бізнесу, навчальних закладів та активістів до участі у благодійних заходах, створення єдиної волонтерської бази, а також видача «Паспортів волонтера».

 

Паспорт волонтера – це документ, який засвідчує волонтерську роботу особи у різних сферах діяльності на благо суспільства. За допомогою бонусів від бізнес-партнерів (безкоштовна гра, знижка, подарунковий сертифікат тощо) організатори прагнуть заохотити молодь до волонтерства, віддячити за їх активну життєву позицію та внесок у спільну справу.

 

 

Також «Паспорт волонтера» офіційно враховується у деяких навчальних закладах міста Черкаси.

 

 

 

 

 

 

 

 


Про структуру, методи роботи, успіхи і поразки волонтерського корпусу при молодіжному центрі Волині розповіли активісти Молодіжного центру Волині Uliana Kashepa, Ольга Жакунець та Максим Драч. Організацію найбільшої акції по прибиранню в Україні «Зробимо Україну чистою разом» представив Malinovskiy Artur , член ГО «Let`s do it Ukraine». Успішним досвідом у щорічному проекті «Школа волонтерів» поділилася заступниця директора Обласного молодіжного центру Полтави Світлана Матяш.

 

 

 

Пілотну програму «В.Г.О.Р.У.» (Волонтерський гурт організації, розвитку і управління) презентував керівник проекту та організаційного розвитку в Львівському обласному молодіжному центрі Арсен Яценко.

 

Про можливість поволонтерити у Всеукраїнському проекті «Будуємо Україну Разом» («БУР») розповіла активістка Львівської освітньої фундації, Maryana Ulanova .

 

Представниця ГО «Подільська громада» Oleksandra Lysa розповіла про новітню програму «Молодіжний банк ініціатив».

 

 

 

 

 

 

 

На заході були присутні й іноземні спікери. Про те, як правильно викласти волонтерський досвід у резюме розповідала волонтерка Корпусу Миру США в Україні Caterine Anadu. Вона хотіла донести до молодих лідерів основний меседж: «Волонтери повинні добре знати та чудово розуміти навіщо вони це роблять, та як саме інвестиція їхнього часу та пророблена робота може відобразитися на житті громади».

 


Також безцінним досвідом волонтерства в Америці поділилася Samantha Danielle Alexander. Вона наголошувала на таких важливих аспектах як мотивація та залучення волонтерів до роботи та розповідала яким чином можна долучитись до волонтерства у США.

 


А ось про Європейський досвід та можливості волонтерства розповіла координаторка програми «Волонтери ООН в Україні» Зузанна Заланова.

 

Сподіваємося, учасники заходу будуть впроваджувати почуте у своїй роботі та спробують імплементувати в Україні найкращі міжнародні практики та механізми роботи з волонтерами.
 

 

 

 

 

 

 

 

Заступник директора Черкаського обласного молодіжного ресурсного центру Володимир Панченко розкрив тему волонтерства, як основну частину сталості у молодіжній роботі. Також він обговорив з учасниками створення «Карти волонтерства України». Мета цього проекту створити базу усіх волонтерських проектів, що діють на території України, задля висвітлення їх діяльності та зручнішої комунікації один з одним.

 

 

Іще однією цікавинкою на заході став воркшоп на якому учасники напрацьовували «Волонтерський банк ідей» та візуально представляли відповіді на актуальні запитання, з якими вони щодня стикаються під час роботи з волонтерами (свої запитання учасники писали під час реєстрації на семінар).

 


І для того, щоб ці два дні не пройшли марно, наприкінці заходу під час «мозкового штурму» вигадували різноманітні Всеукраїнські проекти, які розвиватимуть волонтерство в Україні. Ідеї були різні: створення школи та університету для волонтерів, впровадження офіційного документу, он-лайн бази для волонтерів, мобільного додатку, волонтерської штаб-квартири та хостелу у кожному місті, а також надання пільг тим, хто займається волонтерською діяльністю в Україні.

 

 

Протягом усього заходу представники громадських організацій, благодійних фондів, молодіжних центрів та інші учасники були неймовірно активні. Кожен з них зробив цей семінар особливим, оскільки учасники у неформальних обставинах активно спілкувалися один з одним, напрацьовували нові проекти, обмінювалися досвідом та мотивували один одного.

 

 

 

 

 

Інформацію про Товариство Червоного Хреста України представляла лідерка комісії з питань розвитку волонтерства НК ТЧХУ Вероніка Котлинська. Вона познайомила присутніх з організацією та її місією, після чого презентувала міжнародну програму YABC – молодь як агенти змін, що увійшла до збірки «Найкращі практики волонтерства UA – 2018». Також Вероніка презентувала систему заохочень і залучення волонтерів у Товариство.

 

Досвід кожної організацій є безцінним і обов’язково знадобиться іншим учасникам, саме тому, організатори створили інформаційну брошуру «Пам’ятка волонтера», де були представлені кращі практики волонтерства в Україні, інформація про волонтерський менеджмент, типи волонтерів, міжнародні організації та загальнонаціональне дослідження про волонтерство.

 

 

 

 

 

 


Сподіваємося, що після першого Всеукраїнського семінару «Кращі практики волонтерства UA» розвиток волонтерства в Україні набере все більшого руху та поширення, а волонтери з усієї країни матимуть майданчик для спілкування, обміну ідеями та створення ще більшої кількості нових проектів.

 


Дуже круто, що у нас є люди, які витрачають свій час та сили на певну роботу і замість матеріальних благ, прагнуть отримати дещо більш важливе та особливе!

 

 

 

Фото – прес-служби ТЧХУ та Черкаського обласного молодіжного центру

За джерелами:

https://www.facebook.com/mrc.ck.ua/photos/pcb.2114442468596375/2114434061930549/?type=3&theater

http://redcross.org.ua/2018/05/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D1%83-yabc-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C/

 

 

 

Переглядів: 556 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 10:55
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024