Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 25 » Глави ООН і Червоного Хреста закликали заборонити використання зброї вибухової дії в густонаселених районах
19:32
Глави ООН і Червоного Хреста закликали заборонити використання зброї вибухової дії в густонаселених районах

 

ВАЖЛИВІ ПРОПОЗИЦІЇ

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні в зонах конфлікту по всьому світу багато цивільних осіб стають жертвами

бомбардувань і повітряних обстрілів. Їх викрадають, ґвалтують і морять голодом.

 

 

 

 

Про це заявив Генеральний секретар ООН, виступаючи на засіданні Ради Безпеки, яке пройшло під головуванням глави МЗС Польщі.

 

Антоніу Гутерріш запропонував стратегію дій в трьох напрямах, покликану зміцнити захист мирних жителів. Одна з пропозицій - заборонити використання зброї вибухової дії в житлових районах.

 

 

«Бомбардування і обстріл населених пунктів щорічно призводять до загибелі і поранень десятків тисяч цивільних осіб, руйнувань будинків і життєво важливих об'єктів інфраструктури. У минулому році тільки в шести державах, яких торкнулися конфлікти, - в Афганістані, Центральноафриканській Республіці, в Демократичній Республіці Конго, Іраку, Сомалі та Ємені - було вбито 26 тисяч цивільних осіб. З них десять тисяч загинули в Афганістані», - заявив Генеральний секретар ООН, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН.

 

 

Засідання Радбезу, яке пройшло під головуванням міністра закордонних справ Польщі ЯцекаЧапутовіча, було присвячено захисту цивільних осіб в збройному конфлікті. Крім Генсека перед членами Ради виступили також Генеральний директор Міжнародного комітету Червоного Хреста Ів Даккор і представник громадянського суспільства Хана Едуар.

 

 

Цивільні особи - основні жертви сучасних конфліктів

 

 

Говорячи про жахи війни, глава ООН підкреслив, що цивільні особи в умовах конфліктів піддаються моторошній нарузі, їх ґвалтують і перетворюють в сексуальних рабів. Конфлікти змушують людей залишати свої будинки і шукати притулку в інших місцях. До кінця 2016 року в світі налічувалося 65,6 млн. переміщених осіб, що опинилися в такому становищі в результаті воєн, насильства або переслідувань. Через конфлікти 128 млн. осіб в світі потребують термінової гуманітарної допомоги.

 

 

Антоніу Гутерріш нагадав про руйнівні наслідки бомбардувань і обстрілу в Алеппо, Дейр-ез-Зорі, Хомсі, Ідлібі, Ер-Ракку, Риф-Дімашк і в інших сирійських містах, в яких десятки тисяч людей загинули і отримали каліцтва.

 

 

Глава ООН висловив серйозну стурбованість з приводу безперервних нападів на співробітників гуманітарних організацій, лікарні і медперсонал. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у 2017 році в зонах конфлікту було скоєно 322 нападів на лікарні. Ці трагічні інциденти призвели до загибелі 242 медиків і пацієнтів. Засудивши використання голоду як знаряддя ведення війни, Антоніу Гутерріш наголосив, що 10 з 13 продовольчих криз у світі стали результатом конфліктів.

 

 

Проблиски надії

 

 

За словами Генерального секретаря ООН, останнім часом держави і міжнародне співтовариство в цілому приймають деякі заходи, які вселяють надію. Зокрема, в світі зростає розуміння необхідності дотримання міжнародного гуманітарного права в ході конфліктів і боротьби з тероризмом.

 

Деякі держави, охоплені конфліктами, розробляють національні плани щодо запобігання жертв серед мирних жителів, як наприклад, Афганістан. Інші вводять заборону на використання певних видів зброї в житлових районах. Така заборона була схвалений урядом Сомалі. У 2017 році у Всесвітній день гуманітарної допомоги була оголошена спеціальна кампанія «Цивільні особи - це не мішень».

 

 

«ООН підтримує всі ці зусилля. Ми бачимо, що уряди, цивільні товариства та інші підключаються до боротьби за зміни», - заявив Генеральний секретар.

 

Він закликав зміцнити захист цивільних осіб, запропонувавши план дій з трьох пунктів:

  1. розробити національну рамкову стратегію захисту цивільних осіб;
  2. домагатися дотримання встановлених правил недержавними збройними групами;
  3. сприяти захисту цивільних осіб шляхом освіти і забезпечувати відповідальність.

 

 

У рамках першого напряму діяльності глава ООН настійно рекомендував державам зміцнити контроль за експортом зброї, заборонити використання зброї вибухової дії, що має велику зону ураження, в населених пунктах, і створювати спеціальні курси підготовки з питань ведення військових дій в міських умовах.

 

По другому пункту АнтоніуГутерріш закликав уряди допомагати налагоджувати контакти з неурядовими збройними групами, зазначивши, що в минулому році за сприяння ООН з 70-ма такими групами далося підписати план дій щодо захисту цивільних осіб.

 

Говорячи про необхідність покінчити з безкарністю за порушення норм міжнародного гуманітарного права, глава ООН порадив проводити національні розслідування вбивств мирних жителів і підтримувати роботу Міжнародного кримінального суду.

 

 

Члени Ради Безпеки повинні подолати розбіжності

 

 

«Я закликаю членів Ради не допустити, щоб їхні політичні розбіжності перешкоджали захисту цивільного населення і підривали зусилля, що вживаються на цьому напрямку. Це життєво важливо не тільки для захисту життя людей і підтримки наших загальних гуманних цінностей - захист цивільного населення в умовах конфлікту являє собою також єдиний можливий шлях для побудови міцного миру», - сказав глава ООН.

 

 

Він нагадав членам Радбезу про те, що «порушення міжнародного гуманітарного права і прав людини в умовах збройного конфлікту призводять до затяжних воєн, радикалізації, підйому войовничого екстремізму».

 

 

«Ми повинні робити все можливе для того, щоб уникнути жертв серед цивільного населення, забезпечити безперешкодний гуманітарний доступ і тим самим показати, наскільки ми гідні бути членами єдиної родини людства», - сказав Генеральний секретар. Глава ООН підкреслив, що найефективніший спосіб захисту цивільних осіб - запобігання і припинення конфліктів.

 

 

Пропозиції Генерального секретаря ООН були підтримані директором Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Ів Даккор. Він засудив використання зброї масового ураження в густонаселених районах.

 

 

«Перше питання, по якому вже висловив стурбованість Генеральний секретар ООН, - це жахливі наслідки застосування зброї вибухової дії в густонаселених районах. Працюючи на передовій збройних конфліктів, співробітники нашого Комітету на власні очі бачили гуманітарні наслідки застосування такої зброї в Сирії, Іраку, Ємені, Україні, Афганістані та Лівії», - сказав Ів Декор.

 

 

Він нагадав про необхідність гуманного поводження з полоненими, закликавши забезпечити доступ співробітників Міжнародного комітету в місця позбавлення волі в зонах конфлікту. Глава Червоного Хреста висловив стурбованість з приводу долі осіб, зниклих без вісті, нагадавши, що тільки в Іраку безслідно зниклими числяться від 250 тисяч до одного мільйона чоловік.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://ukrainepravo.com/international_law/public_international_law/glavy-oon-i-chervonogo-khresta-zaklykaly-zaboronyty-vykorystannya-zbroyi-vybukhovoyi-diyi-v-gustonas/

 

 

 

Переглядів: 429 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 22:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024