Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 28 » Психологічний практикум: Емоційний інтелект визнали надважливою рисою характеру для кар'єри.
17:10
Психологічний практикум: Емоційний інтелект визнали надважливою рисою характеру для кар'єри.

 

 

ЗАПОРУКА ЖИТТЄВОГО УСПІХУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Експерти Всесвітнього економічного форуму в Давосі внесли емоційний інтелект

в топ-10 найбільш важливих умінь, якими потрібно буде володіти у 2020 році.

 

 

 

Про це пише газета "Експрес".

 

А що це таке — емоційний інтелект? Чим відрізняється від звичайного інтелекту та чи взагалі пов'язаний з ним?

 

 

Уперше поняття емоційного інтелекту описали наприкінці ХХ століття Джон Меєр та Пітер Селовей. Дослідники виокремили чотири складники емоційного інтелекту. Перший пов'язана з тим, як ми оцінюємо та виражаємо емоції, другий — що про них знаємо, третій — як ними керуємо, четвертий — як на основі їх приймаємо рішення.

 

Австралійські дослідники Емі Чан та Пітер Капуті виявили: що вищий EQ, то більше людина задоволена життям. На 26% від рівня емоційного інтелекту залежить і подружнє щастя. EQ пов’язаний із задоволеністю роботою, стверджують фахівці.

 

Докладніше про те, що таке емоційний інтелект та навіщо він потрібен, говоримо з експертами — Жанною Вірною, професоркою, деканкою факультету психології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Ігорем Огданським, практикуючим психологом, гештальт-терапевтом, та Оленою Дівеєвою-Островською, психотерапевткою.

 

 

— То що таке EQ?

 

Ж. Вірна:

— Емоційний інтелект — це здатність людини усвідомлювати свої емоційні стани та керувати ними, а також розуміти інших. Ми користуємося EQ постійно — налагоджуючи стосунки та спілкуючись з людьми.
 

І. Огданський:

— Емоційний інтелект — це здатність розпізнавати свої емоції, а також розпізнавати та адекватно реагувати на емоції інших. Людина з високим рівнем EQ не впадає в крайнощі, спроможна розуміти та усвідомлювати, чому зараз переживає ту чи іншу емоцію.
 

О. Дівеєва-Островська:

— До речі, у людей, які не можуть словесно передати свої емоції, частіше бувають проблеми із здоров'ям — і психологічним, і фізичним.

 

— Чи якимось чином пов’язані між собою IQ та EQ? Можливо, EQ є частиною загального інтелекту?
 

І. Огданський:

— Звісно, емоційний інтелект пов'язаний із звичайним, але він — окремий бік особистості.

 

О. Дівеєва-Островська:

— Під час досліджень EQ людей різного віку, статі, національності, сфери діяльності тощо результати були дуже варіабельними. Людина, яка за тестом мала високий рівень IQ, часто могла мати низький EQ, і навпаки.
 

Зате емоційний інтелект напряму корелює з успішністю та соціальними зв’язками, які завдяки EQ збільшуються. Є навіть такий вислів: IQ дає тобі роботу, а ЕQ — кар'єру. Тобто можна бути дуже розумним, мати якусь ідею, проте не вміти донести її до інших. Знання своїх та чужих емоцій допомагає краще розуміти себе та інших, виявляти емпатію, поліпшувати комунікативні зв'язки та соціальну адаптацію.

 

Наприклад, одним з корисних "бонусів" розвинутого емоційного інтелекту є контроль злості, стресостійкість, зниження рівня тривожності тощо. Іншими словами, емоційний інтелект багато в цьому визначає якість нашого життя.

 

Ж. Вірна:

— Коли ми говоримо про звичайний інтелект, маємо на увазі розум. А емоційний інтелект визначає наш загальний емоційний комфорт.
 

— Як визначити, що в людини високий рівень емоційного інтелекту?

 

І. Огданський:

— Є спеціальні тести, методики, опитувальники, які визначають рівень емоційного інтелекту — так само, як і звичайного.

 

Скажімо, однією з ознак високого EQ є здатність людини надихати інших. Лідер, який вміє говорити так, що люди переймаються його словами та йдуть за ним, — це людина з високим EQ. Особа з низьким рівнем EQ, відповідно, менше здатна зацікавитися іншими або зацікавити інших. Як правило, люди з високим рівнем інтелекту — інтелектуального та емоційного — не демонструють його напоказ.

 

Людина з високим рівнем EQ, як правило, емпатійна, толерантна, уважна до інших, доброзичлива, адекватна, прагне самопізнання, дбає про саморозвиток.

 

Щоправда, у кожного буває ситуативне зниження рівня EQ — це трапляється у періоди криз, сильних стресів, через які людині важко добре володіти собою та перейматися емоціями інших.

 

— Емоційний інтелект — вроджений?

 

Ж. Вірна:

— Емоційний інтелект зростає з дорослішанням людини, його можна розвивати протягом усього життя. Тоді як пік розвитку IQ припадає на вік 25 років, після чого йде повільний спад.

 

І. Огданський:

— Емоційний інтелект особливо активно формується у віці до 6 років. Саме в цей період важливо навчити дітей розуміти свої емоції, проговорювати їх.
 

Однак розвивати його слід упродовж життя. EQ формується у стосунках — тож, проаналізувавши свої взаємини з людьми, ви можете збагнути, як і в чому варто вдосконалювати емоційний інтелект. Спостерігайте за людьми довкола та їхніми емоціями, аналізуйте їх, а також аналізуйте свої відчуття в різних ситуаціях — це допоможе розвивати емоційний інтелект у зрілому віці. У разі проблем з EQ, які неможливо вирішити самотужки, варто звернутись до психолога.

 

— Що треба знати батькам, щоб сформувати високий рівень EQ у дитини?

 

І. Огданський:

— Якщо в родині спокійна і стабільна психологічна ситуація, якщо батьки адекватні у спілкуванні між собою та з дитиною, правильно вирішують конфліктні ситуації, підтримують одне одного — у дитини більше шансів мати високий рівень EQ у дорослому віці.

 

Автор – Марина Мороз

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/digest/2018/05/28/296215-emociynyy-intelekt-vyznaly-nadvazhlyvoyu-navychkoyu-karyery-vyznachyty-yogo

 

 

 

Переглядів: 615 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 22:44
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024