Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 31 » Сьогодні - Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням
08:19
Сьогодні - Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

 

ТЮТЮН - СПРИЯЄ ХВОРОБАМ СЕРЦЯ

 

 

 

 

 

 

Нині - Всесвітній день без тютюну, заснований ВООЗ.

 

 

 

Всесвітній день без тютюну проголошений у 1987 році з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з метою привернення уваги до розповсюдження в світі тютюнокуріння і його негативному впливові на здоров’я і тривалість життя людей.

 

До ХVІ століття тютюн ріс тільки в Північній і Південній Америці. Під час епохи Великих географічних відкриттів його завезли до Європи – Іспанії, Франції, Португалії – головних країн-спонсорів морських експедицій.

 

Латинська назва тютюну – Nicotiana. Рослина була названа на честь французького дипломата і вченого (посла в Португалії) Жана Ніко. Саме він ввів моду на нюхання тютюну при французькому дворі.

 

Однією із затятих прибічниць духмяного зілля була королева Катерина Медічі. А от звичку до куріння тютюну поширили англійці. Сталося це приблизно в середині 60-х років ХVІ століття.

 

За якихось 150 років тютюн розповсюдився Євразією і потрапив в Африку. З кожним століттям залежність від тютюну в світі зростала.

 

Справжньою епідемією куріння стало минуле століття. За даними ВООЗ, у ХХ столітті тютюн став причиною 100 мільйонів випадків смерті. При збереженні нинішніх тенденцій у ХХІ столітті від тютюну може вмерти мільярд людей.

 

Вже до 2030 року число випадків смерті, пов’язаних з тютюном, перевищить 8 мільйонів на рік. Понад 80% з цих випадків смерті відбудуться в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

 

До того ж, щороку помирає близько 600 тис. людей, які не курять, але які стали жертвами вторинного тютюнового диму. Вторинний тютюновий дим – це дим, що заповнює ресторани, кафе, офіси чи якісь інші закриті приміщення, де люди спалюють такі тютюнові вироби, як сигарети, сигари та кальяни.

 

В тютюновому диму нараховується понад 4 тис. хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 відомі як небезпечні, а понад 50 як канцерогени. Безпечного рівня впливу вторинного тютюнового диму не існує.

 

Щороку 31 травня ВООЗ і партнери відзначають Всесвітній день без тютюну, привертаючи увагу до ризиків для здоров’я, пов’язаних з тютюном, закликаючи проводити ефективну політику для зменшення масштабів споживання тютюну.

 

Тема Дня 2018 року – «Тютюн і хвороби серця». Кампанія буде спрямована на підвищення обізнаності, стосовно зв'язку між тютюном і хворобами серця та іншими серцево-судинними захворюваннями.

 

Довідково:

 

Червоний Хрест – активний учасник боротьби з тютюнопалінням. У цей день в багатьох організаціях ТЧХУ пройдуть традиційні акції «Міняю цигарку – на цукерку». А в Мостиській РО ТЧХУ провели Усний журнал "Дія нікотину на організм людини". (Докл.див. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2018-08-12-13964 ).

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2470403-31-travna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 445 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 05:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024