Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Травень » 31 » Як захиститися від комарів? Лікар-інфекціоніст дав цінні поради
11:26
Як захиститися від комарів? Лікар-інфекціоніст дав цінні поради

 

КОМАХА МАЛЕНЬКА – БІДА ВЕЛИКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цього року комахи-кровопивці масово з'явилися вже в травні.

Дошкуляють і жителям міст, і селянам. Чим можуть

загрожувати їхні укуси та як рятуватися від комарів?

 

 

 

— Передусім зауважу, що кусають не всі комарі, а тільки самиці, — розповідає "Експресу" Максим Гаврилюк, доцент кафедри екології та агробіології Черкаського національного університету. — Кров їм потрібна для виведення потомства. Самці обходяться соком рослин. А деякі види комарів живуть тільки за рахунок рослинного соку.

- Чи правда, що комарі найбільше люблять кусати людей із першою групою крові?

- Ні. Комарі кусають усіх людей. Але одні переносять це з легкістю, навіть не помічаючи, а в інших організм чутливіший і проявляє алергічну реакцію - свербіж та почервоніння шкіри.

 

- Чим небезпечні укуси комарів?

 

-На щастя, в Україні немає комарів, переносників важких інфекційних хвороб на кшталт жовтої гарячки чи туляремії, - каже Тетяна Федак, завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень обласного лабораторного центру. Є лише рід Anopheles, які можуть розповсюджувати вівакс-малярію.

 

-Українські комарі переносять паразитарні (дирофіляріоз) та вірусні хвороби.

 

-Від укусів комах можуть розвиватися алергічні реакції - від незначного почервоніння до набряку Квінке, що загрожує життю через спазм голосових зв'язок, - додає Петро Островський, лікар-інфекціоніст. - Інколи виникає анафілактичний шок. А через ранку від укусу в організм можуть потрапити стрептококи, стафілококи, збудники інших бактеріологічних інфекцій.

 

— Як захиститися від цих комах?

 

Т.Федак:

- У приміщеннях допоможуть москітні сітки на вікнах та кватирках, електрофумігатори з інтексицидними засобами, аромолампи з ефірними оліями. Скошуйте високі бур'яни біля будинків і не допускайте поширення вологи в підвалах. Для захисту на вулиці існують спеціальні засоби від комарів, які наносять на шкіру.

П.Островський:

- Варто зауважити, що багато препаратів токсичні й можуть викликати алергію, особливо в дітей. Тому попередньо бажано зробити пробу: на внутрішню сторону передпліччя нанести незначну кількість засобу і почекати півгодини - чи не буле почервонінь або висипань. Крім цього, відлякують комарів ефірні олії через свій різкий запах, а також коріандр, кориця, чебрець, шавлія, базилік, м'ята перцева, конвалія, гвоздика.

 

- А що робити, коли комар таки вкусив?
 

 

-Не розчухувати й обробити місце укусу спеціальними препаратами, що допоможуть зняти набряки, свербіж та почервоніння. Можна протерти розчином соди, яблучного чи виноградного оцту, зробити холодну примочку з води або чаю. Якщо з'являється набряк, який збільшується в діаметрі до одного сантиметра або підвищується температура, обов'язково зверніться до лікаря.
 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2018/05/30/296433-kilkist-komariv-ukrayini-zrosla-vtrychi-likar-infekcionist-poradyv-nyh

 


 

 

 

 

Переглядів: 520 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 13:30
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024