Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Червень » 4 » У Полтаві переселенці організували школу для дорослих і дітей, яку підтримує Червоний Хрест
16:58
У Полтаві переселенці організували школу для дорослих і дітей, яку підтримує Червоний Хрест

 

«ВУЛИК» - НЕ ДАЄ НУДЬГУВАТИ

 

 

 

 

 

 

 

 

Для сімей переселенців і воїнів, що воювали на сході України, відкрили школу корисного дозвілля «Вулик»

у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. П. Котляревського, яка стала популярною.

 

 

 

 

 

 

 

Пізніше до цих заходів долучилися місцеві жителі. Про це розповідає одна з ініціаторів проекту Наталія Діда з Луганська, яка переїхала в Полтаву в 2014 році, пише Gazeta.ua.

 

«З активними переселенцями познайомилися на благодійному заході в бібліотеці. Відразу створили групу в Фейсбуці "Полтава - Самопоміч". Там публікуємо новини та корисну інформацію для переселенців і всіх, хто займається нашими проблемами», - розповіла Наталя.

 

 

 

 

 

 

Для дітей відкрили арт-студію, де полтавські художники вчать малювати. Згодом, додали різні напрямки дозвілля для всієї родини. Збираються раз на тиждень. Матеріали для творчості закуповує Товариство Червоного Хреста України. Проводять всі заходи волонтери - місцеві і самі переселенці.

 

«Побачили, що дорослим ніде дітися, і вони також хочуть щось робити. У вівторок проводимо "Майстерню гарного настрою", де сім'ями робимо різні корисні вироби. Переїхавши з дому, ми втратили майже все своє майно. Тому вирішили робити речі, корисні для побуту», - каже Наталя.

 

По четвергах збирається група підтримки. Психолог обговорює з дорослими актуальні для групи теми. Діти в цей час малюють, дивляться мультфільми, грають в настільні ігри разом з волонтерами Червоного Хреста.

 

«Завдяки підтримці благодійників організували ігротеку. Проект фінансувало Агентство ООН у справах біженців через громадську організацію "КримСОС". Українці з м. Рочестера у США доповнили ігротеку настільним футболом, баскетболом, хокеєм та іншими іграми. Кожен день хтось приходить і грає», - ділиться Наталя.

 

 

 

 

 

 

Активісти разом ходять в театри, на концерти, проводять екскурсії по Полтаві. Організовують невеликі благодійні акції, на яких діляться зробленими власноруч іграшками.

 

«В екологічному напрямку активно співпрацюємо з патрульною поліцією. Разом проводимо роз'яснювальну роботу, еко-пікніки в дендропарку, де висаджуємо дерева, квіти, прибираємо територію. Змайстрували лавочку з використаних піддонів», - розповідає Наталя.

 

Найближчим часом відкриють гурток «Павутинка», де будуть навчати макраме, плетінню гачком та спицями. До нового напрямку залучать незрячих і слабозорих полтавчан.

 

 

 

 

 

 

«Спочатку в селі, куди ми переїхали, місцеві жителі ставилися до нас з деяким побоюванням. Пізніше зізналися, що боялися нас. Думали, що якісь не такі. Трохи пізніше стали активно допомагати, всіляко підтримувати. І зараз на заходи "вулика" охоче приходять місцеві родини. Ми навчилися жити разом, підтримуючи один одного. І це додає сили жити далі і мріяти про мирне майбутнє», - пояснила вона.

 

Наталія Діда більше 30 років працює бібліотекарем. Останні роки професійної діяльності в м.Луганську вона присвятила роботі з читачами з інвалідністю. У жовтні 2014 року із сім'єю переїхала в м.Полтаву. Завдяки професійному досвіду і репутації, змогла влаштуватися в обласну бібліотеку.

 

Фото: Наталя Діда

За джерелом:

https://dnews.dn.ua/news/674103

 

 

Переглядів: 411 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 11:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024