Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Червень » 5 » У Кропивницькому депутати міста збирали кошти на барельєф меценатці Ганні Дмитрян
21:37
У Кропивницькому депутати міста збирали кошти на барельєф меценатці Ганні Дмитрян

 

ШЛЯХЕТНИЙ ВЧИНОК

 

 

 

 

 

 

 

Юлія Шкурупій, представниця Асоціації жінок України "Дія" – Кропивницький,

під час чергового засідання сесії Кропивницької міської ради звернулась до депутатів

з проханням долучитись до збору коштів на спорудження барельєфу Ганні Дмитрян.

 

 

Деякі народні обранці відгукнулись на заклик активістки просто в сесійній залі, інші ж матимуть змогу зробити свій вклад у добру справу під час перерви в сесійному засіданні. Як повідомила " Гречці" Юлія Шкурупій, на сьогодні зібрано 5000 гривень при потребі - 10 000 грн.

 

 

Нагадаємо, 21 березня топонімічна комісія, а згодом і виконком підтримали ініціативу жіноцтва, що має на меті увіковічнити жіночу постать відомої меценатки, та погодили встановлення пам’ятного знаку.

 

 

До доброго діла можуть долучитись всі бажаючі, і пожертвувати хто скільки може на виготовлення та встановлення барельєфу Ганні Дмитрян: картковий рахунок: 5168 7573 5066 3706 (Суліма Ольга Вікторівна).

 

 

Встановити барельєф планують на фасаді лікарні Святої Анни 9 липня цього року.

 

Довідково:

 

Ганна Михайлівна Дмитрян (1843, м. Новомиргород – 1913, м. Бобринець) — видатна місцева меценатка. Завдяки її сприянню були побудовані дві лікарні — у Єлисаветграді й Новомиргороді та Вознесенський собор у Бобринці, а також кілька матеріальних пам'яток області.

 

В 1904 році в Єлисаветграді по вулиці Костельній, що поблизу вокзалу та за двісті метрів від особняка пані Ганни Дмитрян, зведено лікарню Товариства Червоного Хреста й названо (в пам’ять її померлої доньки) – іменем Святої Анни.

 

На урочистих закладинах, за традицією, котлован освятили церковні чини. Ганна Михайлівна кинула під наріжний камінь пару жмень золотих і срібних монет та поклала кілька цеглин у куті.

 

На будівництво лікарні були заготовлені найкращі матеріали: високоякісна цегла й дерево, найцінніший камінь, теракотові плити. Ганна Михайлівна брала активну участь у плануванні будівлі: вносила зміни і доповнення до проекту, наголошуючи на зведенні окремого житла для лікарів.

 

Вона пропонувала розбити сквер із алеями, що освітлювались в нічний час електричними ліхтарями, ініціювала спорудження фонтану, який, крім естетичної функції, слугував ще й велетенським кондиціонером.

 

Навіть незважаючи на помітне збільшення вартості об’єкту, меценатка наполягла, аби на підлозі лікарняних палат поверх теракотової плитки, за проектом, постелили дубовий паркет, що, зрозуміло, неабияк покращувало тепловий режим.

 

Коли постала проблема з утепленням підвідних труб водяного опалення, Ганна Михайлівна вибрала з кількох способів найякісніший і найдорожчий — з використанням азбестового тіста.

 

На поміч собі Г. М. Дмитрян запросила лікаря Єлисаветградської земської лікарні О. А. Юцевича, котрий повинен був стежити за виконанням усіх санітарних вимог, облаштовувати операційну залу, виписувати меблі й інструментарій, давати поради стосовно освітлення та дезінфекції. Менше ніж за два роки лікарня була освячена і відкрита.

 

 

Фото – газета «Гречка»

За джерелом:

http://old.gre4ka.info/suspilstvo/45410-miski-deputaty-doluchylys-do-zboru-koshtiv-na-barelief-metsentattsi-hanni-dmytrian-foto


 

 

 

Переглядів: 431 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 03:54
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024