Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Червень » 15 » У Харкові встановлено скульптури студентів медуніверситету
18:23
У Харкові встановлено скульптури студентів медуніверситету

 

 

ОБРАЗ «ВІЧНОГО СТУДЕНТА» - УВІКОВІЧНЕНО

 

 

 

 

 

 

 

Скульптури, встановлені 14 червня біля Харківського медуніверситету відтворюють образ

реальних студентів ВНЗ, а також символічний образ студента-медика початку ХХ ст.

 

 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

 

Скульптурна композиція включає п'ять об'єктів з бронзи. Вони встановлені по обидва боки двох'ярусних мармурових сходів, що ведуть до головного входу в університет.

 

 

 

 

 

 

Внизу ліворуч - три скульптури, що відтворюють на повний зріст студентів - дівчини-українки і двох хлопців: індуса й африканця.

 

 

 

 

 

Вгорі над ними - скульптурне зображення дівчини-арабки в шарфі, що покриває волосся, котра сидить на сходинці з книгою в руках.

 

 

 

 

 

Справа внизу сходів сидить з книгою в руках бронзовий молодий чоловік в окулярах і картузі, який носили на початку ХХ століття...

 

 

Автор скульптурної композиції - Заслужений художник України, доцент Харківської державної академії дизайну і мистецтв Катіб Мамедов.

 

 

"Ідея композиції, що так чи інакше розповідає про вуз, в якому вчаться посланці більш як 70-ти країн світу, належить ректорові медичного університету професорові Володимиру Лісовому. Ідея мені близька, оскільки однокурсники мого сина - студента цього ж вузу, - вихідці з різних країн світу. Коли в січні цього року вуз оголосив конкурс на створення скульптурної композиції, я подав заявку на участь - і переміг. Примітно, що ректор брав найактивнішу участь в обговоренні варіантів образів і пошуку прототипів серед нинішніх студентів. Усі п'ятеро студентів приходили позувати до мене в майстерню після занять, і я добре подружився з ними", - зауважив Мамедов.

 

 

За його словами, для образу українки позувала майбутній стоматолог, харків'янка Діана, для образу дівчини-мусульманки - студентка стоматологічного факультету, мароканка Сукейна. Індус Мандіб, студент факультету терапії, охоче погодився позувати для створення образу в тюрбані, а майбутній гінеколог із Гани - для створення образу студента-африканця. Збірний образ Вічного студента також допомогли створити студенти вузу, а його одяг - експонати історичного музею.

 

 

Скульптор Мамедов - автор 200 робіт, частину з них встановлено в Харкові. В першу чергу, це популярні серед любителів селфі і встановлені біля азербайджанського кафе, що на вулиці Ярослава Мудрого в центрі міста, образи героїв "Дванадцяти стільців" Ільфа і Петрова - Кіси Вороб'янінова і Еллочки-Людожерки, причому в основу образів покладено ролі, зіграні в однойменному фільмі відомими акторами Сергієм Філіповим і Оленою Шаніною.

 

 

 

 

 

Як повідомляв раніше Укрінформ, Харківський національний медичний університет створено 1921 року на базі медичного факультету, заснованого в 1805 році Харківського університету - нині національний університет імені Каразіна. У медуніверситеті діють вісім факультетів і вчиться більш як 7 тисяч студентів, причому половина з них - посланці понад 70-ти країн світу.

 

 

 

 

 

Всі фігури скульптурної композиції є контактними, що дозволяє усім бажаючим торкатися та фотографуватися з ними.

 

Фото – прес-служби ХНМУ та Укрінформу

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2481472-u-harkovi-vstanovleno-skulpturi-studentiv-meduniversitetu.html#

 

 

 

Переглядів: 578 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 07:36
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024