Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Червень » 27 » Голова Білоцерківської МО ТЧХУ Галина Кожедуб: «Одним ми допомагаємо, інших – заохочуємо допомагати»
15:00
Голова Білоцерківської МО ТЧХУ Галина Кожедуб: «Одним ми допомагаємо, інших – заохочуємо допомагати»

 

ЦЕНТР ВОЛОНТЕРІАТУ – НОВА ВІХА В ЖИТТІ ТЧХУ

 

 

 

 

 

 

 

 

Портал "Моя Київщина" поспілкувався з Г. Кожедуб - головою Білоцерківської МО ТЧХУ, котра розповіла про діяльність волонтерів та про те, яким чином здійснюється допомога потребуючим, а також складну ситуацію в організації

 

 

 

- Галино Іванівно, розкажіть про себе, як давно Ви очолюєте міську організацію?

- На початку 2007 року я дізналася про вакантну посаду голови Білоцерківської МО ТЧХУ. На той час я працювала медичною сестрою в міській лікарні №2 та здобувала вищу освіту, тож вирішила спробувати і вже 11 років очолюю дану організацію.

- З чим, чи ким пов’язана діяльність Товариства Червоного Хреста України? Яким верствам населення допомагаєте?

- Та певно йдеться про всі верстви населення: одним допомагаємо, а інших заохочуємо допомогти.

- За якими програмами нині працює організація?

- Сьогодні на території міста ми реалізуємо дві програми, спрямовані на підтримку хворих на туберкульоз - стійкої його форми, а також людей, у яких є ризик відриву від лікування. Також діє Програма Датського Червоного Хреста, спрямована на психосоціальну підтримку людей, які постраждали внаслідок конфлікту на Сході України. Працюємо за проектом "Старший брат", за підтримки БО "Львівська освітня фундація", метою якого є надання підтримки та супроводу дітям, чиї батьки загинули під час війни на сході України, або якщо після повернення чоловіка в родину їхня сім’я потребує психосоціальної підтримки.

Також є інші короткотривалі проекти на основі грантів, які виборюють наші волонтери. Один з проектів подали до громадського бюджету.

- У чому полягає допомога тяжкохворим людям?

- Переважно ми займаємося збором цільових коштів для такої категорії людей.

- Як ви допомагаєте переміщеним особам зі Сходу?

- Спочатку ми організовували передачу ліків, продуктових ваучерів для переміщених осіб. Зараз акцент робиться на психосоціальній підтримці. Звичайно, стараємось надавати допомогу, але це не виходить реалізувати регулярно.

- Наскільки відомо, при Вашій організації діє Центр волонтеріату. Розкажіть про нього детальніше?

- Центр волонтеріату – насправді не щось мега - інноваційне. Це притому, що у Європі та США – це таке ж звичне явище, як, наприклад, кінотеатр. Такі центри – це місце, де той, хто хоче бути волонтером, та той, хто потребує волонтерської допомоги, можуть знайти один одного. Тобто кожен, хто хотів би декілька годин на місяць зробити добрі справи, - знає куди звернутися. Той, кому зненацька або й постійно потрібна певна допомога – також знає куди звернутися.

Червоний Хрест без волонтерів – неможливий. І що краще буде організована з ними робота, тим кращих результатів буде досягати організація у втіленні своєї гуманітарної місії.

Сьогодні Центр волонтеріату в Білій Церкві здійснює такі напрямки роботи:

  • Перша допомога та загін швидкого реагування;
  • Біозахист (питання екології і милосердного ставлення до тварин:
  • Благодійні ініціативи та популяризація волонтерства;
  • Робота з дітьми у дитбудинках:
  • Робота з людьми з особливими потребами;
  • Просвітницька діяльність;
  • Здоровий спосіб життя;
  • Психосоціальна підтримка.

 

У кожного напрямку є координатор, який, власне, й організовує роботу в рамках напрямку та відповідає за результативність. Так - є простір для лідерства, самовдосконалення та ініціативи. Кожен волонтер за місяць має відпрацювати не менше 4 годин, що дає змогу на щось розраховувати та планувати роботу. Наприкінці місяця волонтеро - години фіксуються, а найактивніші отримують мотивуючі значки-відзнаки: за понад 50, 100, 150, 250 та 500 відпрацьованих годин. Той, хто має понад тисячу годин стає Почесним волонтером Червоного Хреста.

Центр волонтеріату існує майже три роки. Ці роки пройшли не без певних складнощів, але вдалося створити структуру й систему, яка прижилася. Сьогодні вже ніхто й не уявляє, що можна працювати інакше.

- Скільки волонтерів працюють у Білоцерківській МО ТЧХУ?

- Волонтери для Червоного Хреста – це його кров, повітря, ноги, руки, розум та серце. Саме завдяки їхній праці, ми щомісяця можемо похвалитися кількома десятками заходів, які покликані підтримати тих, хто цього потребує. Наразі у нас налічується близько 90 волонтерів. Це люди різного віку, професій. Переважна частина з них – це молодь, студентство. Вдячна кожному за допомогу. Якщо поіменно то відзначити варто координаторів напрямків: «Біозахист» - Анну Пахомаву та активну її заступницю - Тамілу Бєлоусову; «Благодійні ініціативи та популяризація волонтерства», «Робота з дітьми в дитбудинках» - Вероніка Крижанівська, «Робота з людьми з особливими потребами» - Вероніку Котлинську, «Просвітницька діяльність» Артема Даценка, «Здоровий спосіб життя» - Марину Томченко.

Напрямок «Психосоціальна підтримка» наразі координую я за активної допомоги Тетяни Джуган та Діани Бараєвої. Варто виділити потужній напрямок нашої роботи «Перша допомога та загін швидкого реагування», - командир загону і координатор напрямку Володимир Мухін, - за їх діяльність та активної допомоги Олександра Диби, Римми Харитоненко, Олени Романиці та ін.

До речі, наш волонтер Вероніка Котлинська є лідером комісії з питань волонтерства та молодіжної політики Червоного Хреста на національному рівні.

Що ж стосується надання медико-соціальних послуг, то на цьому напрямку працюють волонтери з медичною освітою (колишні патронажні медичні сестри Червоного Хреста, наразі найманих працівників немає). Це - Віта Спорихіна, Тетяна Чабаненко, Тетяна Мороз, котрі після припинення фінансування патронажної служби Червоного Хреста зголосилися чергувати в кімнаті медико-соціальної допомоги Білоцерківської МО ТЧХУ на волонтерських засадах.

- Як і ким відбувається фінансування вашої установи, і чи на достатньому воно рівні?

- Хто хоче працювати, той шукає можливості, а хто не хоче, той шукає причини. Звичайно, при більшому фінансуванні можна зробити більше. Є підтримка від місцевої влади - оренда приміщення та часткове покриття комунальних послуг здійснюється на рівні бюджетних установ. Решта - благодійні та членські внески, завдяки яким може здійснювати свою гуманітарну місію наша організація.

До слова, у 2018 році Товариство Червоного Хреста України, – найпотужніша в країні гуманітарна організація, – відзначає 100 - річний ювілей своєї діяльності.

 

Спілкувалася - Надія Савчук

 

Фото – автора

За джерелом:

http://mykyivregion.com.ua/2018/06/25/golova-bilocerkivskogo-tovaristva-chervonogo-hresta-galina-kozhedub-odnim-mi-dopomagayemo-inshih-zaohochuyemo-dopomogti/

 

Переглядів: 553 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 23:24
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024