Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Липень » 7 » В Україні відзначають свято Івана Купала
15:07
В Україні відзначають свято Івана Купала

 

 

СВЯТО «АНГЕЛА ПУСТЕЛІ»

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні християни східного обряду святкують Різдво Предтечі

і Хрестителя Господня Іоанна, або, як кажуть у народі, – Івана Купала.

 

 

Мабуть жодне християнське свято не переплелося так міцно з дохристиянськими віруваннями наших пращурів, як це.

 

 

Як повідомляє «Укрінформ», впродовж віків Церква намагалася всіляко боротися і викорінювати дикі язичницькі звичаї, але це виявилося не такою вже й легкою справою. До наших днів дійшли його головні атрибути, які, щоправда, з плином часу втратили свій прадавній смисл і набули радше казково-романтичного наповнення – це і стрибки через багаття, яке є символом Сонця, і плетіння та пускання за водою віночків зі свічками, і оповіді про чар-квітку папороті.

 

 

Щодо Церкви, то вона згадує сьогодні того, хто тисячі людей підготував до зустрічі з Богом і до сприйняття Слова Нового Заповіту; того, хто передував Ісусу Христу.

 

Життя Іоанна Предтечі – просте, коротке й трагічне водночас. Його батьки довго не мали дітей, що серед іудеїв було ганебним знаком. Вони були вже у досить поважному віці, коли у них народився син.

 

Хлопчик не довго тішив старих батьків – рано залишив рідну домівку й оселився в пустелі. Годувався «акридами й диким медом», ходив у грубому одязі з верблюжої шерсті.

 

Приблизно у тридцять років розпочав проповідь, яка тривала років зо п’ять. Її можна характеризувати одним єдиним словом: «Покайтеся» (єврейською «покайтеся» означає «поверніться»).

 

Над тими, хто сприймав цей заклик, Іоанн здійснював у річці Йордан обряд хрещення. Хрестив він там й Ісуса. Пророк дратував своїми проповідями фарисеїв та можновладців.

 

Особливо ж його ненавиділа Іродіада, дружина Ірода Антипи, правителя Галілеї. Іоанн Предтеча безстрашно викривав розпусту й бездумні розкоші правителя та його оточення. Зрештою, можновладець кинув Іоанна Хрестителя до в’язниці, а невдовзі, на догоду Іродіаді наказав відтяти пророкові голову.

 

Цей день – 11 вересня, вшановується Церквою як День усікновіння Глави Іоанна Предтечі.

 

У православній традиції Іоанн Хреститель відіграє більш помітну роль, аніж у католицькій. Він є (поряд із Дівою Марією) одним із найнаближеніших до Христа.

 

Якщо католицька традиція сприймає Іоанна Хрестителя, передусім, як пророка, правдивого свідка пришестя Христа і безстрашного викривальника зверхників, то православна, не заперечуючи цього, підкреслює в ньому риси ідеального аскета, пустельника і постувальника, ідеального монаха, який є представником «ангельского чину».

 

Саме тому, на багатьох стародавніх православних іконах Іоанн Предтеча зображений з широкими ангельськими крилами. Цей іконографічний тип так і називався – «Іоанн Хреститель – ангел пустелі».

 

 

 

 

 

 

 

Народні звичаї та обряди

 

 

 

Тож з давніх давен 7 липня в Україні відзначають старовинне свято Івана Купала, яке символізує народження літнього сонця – Купала.

 

Про це пише «ZN.UA».

 

У свята давні язичницькі корені: спочатку свято на честь Сонця відзначалося в день Літнього сонцестояння, а після введення християнства, до нього приурочили свято Різдва Іоанна Хрестителя, яке за старим стилем відзначалося 24 червня. Тепер свято припадає на 7 липня.

 

З самого ранку у цей день прийнято скупатися у водоймі, вважається, що вода у цей день несе очищення, як душі, так і тіла. Ті, у кого не було поблизу річки або озера, йшли в лазню. Крім того, за народним повір’ями, умивання росою в цей день позбавляє від зморшок.

 

За народним повір’ями, купатися у водоймищах до 7 липня було не можна. Вважалося, що в цей день з них йде вся нечиста сила, русалки, і вони стають безпечними для купання до Ільїна дня, 2 серпня.

 

Одним з найбільш важливих обрядів у цей день є перестрибування через купальське вогнище. Вважається, що той, хто стрибне вище всіх, буде більш вдалим, здоровішими і щасливішими. Через купальське вогнище стрибали також і закохані пари – якщо пара не розведе рук під час стрибка, її союз буде довгим і міцним. На вогнищі було прийнято спалювати старі речі. За повір’ями, якщо спалити в купальському багатті сорочку хворої дитини, разом з нею згорить і її хвороба.

 

У цей день також прийнято збирати трави, які мають цілющі та магічні властивості. Незаміжні дівчата і чоловіки, які хочуть знайти собі пару, плели вінки, які потім зберігали весь рік. Вважалося, що вінок виступає в ролі оберега і захистить будинок від проникнення злих сил і ворогів.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2493763-7-lipna-pamatni-dati.html

https://zik.ua/news/2018/07/07/v_ukraini_vidznachayut_svyato_ivana_kupala_1361273

 

 

 

 

Переглядів: 465 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 01:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024