Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Липень » 8 » Збройний конфлікт на Донеччині несе загрозу екологічної катастрофи, включаючи ядерну
21:51
Збройний конфлікт на Донеччині несе загрозу екологічної катастрофи, включаючи ядерну

 

ГРАНІ КОНФЛІКТУ НА ДОНЕЧЧИНІ

 

 

 

 

 

 

 

Конфлікт на Донбасі несе загрозу серйозної екологічної катастрофи, включаючи

ядерний аспект, і на цьому має бути сфокусована увага міжнародної громадськості.

 

 

Про це кореспондентові Укрінформу у ФРН заявив міністр екології і природних ресурсів України Остап Семерак після презентації на полях 27-ї сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ результатів дослідження «Дія збройного конфлікту (на сході України) на довкілля».

 

 

«Світ має знати про загрози, з якими стикається Україна, які також є загрозами для всього світу, як мінімум для європейського регіону», - зазначив міністр.

 

 

Він назвав «актом міжнародного екологічного тероризму, який світ має розслідувати належним чином» те, що на окупованій території припинили відкачувати воду з багатьох шахт. Серед них і шахта «Юний комунар», яка використовувалася в 1970-х для проведення підземного ядерного вибуху і де «закапсулювалися» його продукти.

 

 

«Країни, які розуміють загрозу атома, мають включити дуже дієву свою участь у вирішення екологічних проблем Донецької і Луганської областей», - наголошує Семерак.

 

 

 

 

 

 

За його словами, в цілому на тимчасово не підконтрольних територіях на сьогодні 36 затоплених шахт. І питання про те, що робити з ними, із забрудненими водними об'єктами, землями, що постраждали від обстрілів, використання вибухових пристроїв і пожеж, як відновлювати біорозмаїття в регіоні після того, як збройний конфлікт буде врегульовано, доведеться вирішувати й Україні, й іншим країнам.

 

 

Глава Мінекології наголосив, що самостійно вирішити проблему Україна не зможе: ні з фінансового, ні з технічного, ні з експертного боку. І спеціалістів, які можуть належним чином спроектувати необхідні роботи, - «одиниці по всьому світу».

 

 

Втім, ще раз зазначив міністр, все потрібно буде робити тільки після реального завершення обстрілів.

 

 

Дослідження незалежною групою міжнародних експертів щодо впливу на довкілля військового конфлікту в Донецькій і Луганській областях було проведено в 2017 році за фінансової підтримки урядів Канади й Австрії. Є домовленість продовжувати цю роботу і далі. Крім того, здійснюється спільний проект українського уряду й ОБСЄ з відновлення разом з обладміністраціями зруйнованої системи моніторингу, зокрема, водних об'єктів.

За перші 3 роки ведення бойових дій у регіоні сталося більш як 500 промислових інцидентів, деякі з яких несуть потенційну загрозу населенню й екології. На Донбасі також є 4,5 тис. підприємств, які тією чи іншою мірою своєю діяльністю завдали або могли завдати шкоди довкіллю.

 

 

Фото – Укрінформ

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2494879-vijna-na-donbasi-nese-zagrozu-ekologicnoi-katastrofi-vklucauci-adernu.html#

 

 

 

Переглядів: 444 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 03:40
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024