Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Липень » 9 » У Кропивницькому на фасаді лікарні св. Анни відкрили сьогодні барельєф її засновниці - Ганні Дмитрян.
13:10
У Кропивницькому на фасаді лікарні св. Анни відкрили сьогодні барельєф її засновниці - Ганні Дмитрян.

 

ГІДНЕ ВШАНУВАННЯ

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 9 липня, у Кропивницькому відбулася знакова подія: на фасаді будівлі лікарні св.Анни

урочисто відкрили барельєф меценатці, засновниці цієї лікарні, Ганні Дмитря.

 

 

 

 

 

 

 

Відкриття пам’ятної дошки відбулося за ініціативи Асоціації жінок України “Дія” в м. Кропивницькому.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Збір коштів ми почали у квітні місяці і це не перша кампанія, але перша таких масштабів. Ми дійсно намагалися об’єднати навколо вічних цінностей. Нам потрібно було назбирати 10 тисяч гривень. Збирали ми їх по гривні-хто скільки міг давати. Але останню крапку поставила киянка Ірина Волчко, яка пройнялася цим проектом і надала необхідну сумму у 3 500 тисячі гривень », - розповідає очільниця організації «Дія» у Кропивницькому Юлія Шкурупій.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слід зазначити, що саме пані Ірині було надано почесне право відкрити барельєф.

 

 

Довідка:

 

 

Ганна Дмитрян народилася 1843 року в місті Новомиргород Єлисаветградського повіту Херсонської губернії в родині багатого купця Михайла Мартакі, грека за походженням.

 

Коли їй виповнилося 20 років, вона вийшла заміж за Афанасія Дмитряна. Таким чином поєдналися два капітали.

 

 

Глибока віра в Бога спрямувала її на шлях доброчинності. Отримавши від чоловіка та батька спадщину, вона зайнялася благодійною діяльністю.

 

В 1886-1889 рр. Ганна Михайлівна завершує розпочате будівництво оригінального православного храму Св. Пантелеймона в Бобринці.

 

 

В 1904 році в Єлисаветграді по вулиці Костельній, що поблизу вокзалу та за двісті метрів від особняка пані Ганни Дмитрян, зведено лікарню Товариства Червоного Хреста й названо (в пам’ять її померлої доньки) – іменем Святої Анни.

 

 

На будівництво лікарні були заготовлені найкращі матеріали: високоякісна цегла й дерево, найцінніший камінь, теракотові плити. Ганна Михайлівна брала активну участь у плануванні будівлі: вносила зміни і доповнення до проекту, наголошуючи на зведенні окремого житла для лікарів.

 

 

Ганна Михайлівна особисто через уповноваженого зв'язалася з контр-адміралом Кознаковим і дала згоду на утримання в лікарні ще додатково 100 ліжок для поранених воїнів.

За доброчинність Херсонський губернатор нагородив Ганну Дмитрян знаком ордена І ступеня Російського Товариства Червоного Хреста, а П. Ревуцький вручив їй диплом на звання почесної опікунки лікарні Червоного Хреста в Єлисаветграді.

 

 

Лікарню для народу “Цегляне диво” або “Палац для хворих” було відкрито 1912 року. В ній безкоштовно лікували та харчували хворих - мешканців міста й навколишніх сіл.

 

 

Померла Ганна Дмитрян 13 січня 1913 року на 70-му році життя. За заповітом поховали її в родинному склепі, який було споруджено під зведеним нею собором Св. Пантелеймона.

 

 

Щороку в січні, аж до революції 1917 р., на честь Ганни Михайлівни служили молебен у Ковалівській церкві Єлисаветграда та в Св. Пантелеймонівському храмі у Бобринці; роздавали милостиню, лікували немічних та хворих.

 

 

Фото – www.akulamedia.com

За джерелом:

http://akulamedia.com/u-kropivnitskii-likarni-vidkrili-barelef-vidatnii-blagodiinitsi-foto

 

 

 

Переглядів: 435 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 23:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024