Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Липень » 28 » 28 липня – Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами
16:10
28 липня – Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами

 

НАГАДУВАННЯ ПРО ПРИХОВАНІ НЕДУГИ

 

 

 

 

 

 

Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.

 

 

Мета Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами – привернути увагу громадськості до необхідності активнішої боротьби з цими потаємними недугами.

 

Відповідно до вірусів, що викликають захворювання, розрізняють вірусний гепатит А, Е, В, С, Д, TT, SEN та ін. Гепатити B і C - 2 основних типи - є причиною 96% всіх випадків смерті від гепатиту. Близько 325 мільйонів людей у ​​світі живуть з хронічною інфекцією, викликаною вірусом гепатиту B або C.

 

Загальними симптомами гепатиту є жовтяниця (пожовтіння шкіри та склери очей), темна сеча, надмірна втома, нудота, блювота, біль у ділянці живота. Однак, при гепатиті В і, особливо, С можливий тривалий безсимптомний перебіг захворювання. Характерним є високий відсоток хронізації процесу, що також переважно стосується парентеральних гепатитів.

 

Заразитися вірусним гепатитом А і Е можна через вживання забруднених харчових продуктів і води. Особливо небезпечним є вживання морепродуктів без належної термічної обробки. В Україні в останні роки реєструється щорічно від 2 до 3-х тисяч випадків захворювання на вірусний гепатит А.

 

 

Гепатити В, С можуть передаватись: через маніпуляції, пов'язані з контактом із кров'ю (в тому числі татуювання, пірсинг тощо); через незахищені статеві контакти; при народженні від матері до дитини; через використання нестерильного ін'єкційного інструментарію при вживанні наркотиків.

 

Вірус гепатиту В і С НЕ передається через столові прибори, при годуванні груддю, через обійми, поцілунки, рукостискання, кашель, чхання, ви не можете заразитись гепатитом В у басейні чи у інших подібних місцях.

 

Вірусні гепатити діагностують на підставі клінічних проявів хвороби та за результатами спеціальних лабораторних досліджень сироватки крові на наявність антитіл або антигенів вірусів гепатитів.

 

ПРОФІЛАКТИКА

 

З метою профілактики гепатитів А і Е слід дотримуватися елементарних санітарно-гігієнічних правил, вживати для пиття лише перекип’ячену якісну воду, ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням, дотримуватись правил приготування їжі, мити руки перед їжею та після відвідування туалету, громадських місць, транспорту.

 

Для профілактики вірусного гепатиту А існує вакцина. Згідно законодавства України щеплення проти гепатиту А є рекомендованим для осіб з іншими хронічними захворюваннями печінки, для осіб, що перебувають на територіях з високим рівнем захворюваності на гепатит А, людям, що працюють на виробництві харчових продуктів, на обєктах водообслуговування та забезпечення, рекомендовано також щеплювати контактних осіб у вогнищах захворювання.

 

Вакцина добре переноситься, побічних ефектів практично немає, захисний ефект щеплення зберігається протягом 5-7років. Вакцинація складається з 2-х доз. Можлива для дітей із 3-річного віку.

 

Доведено, що гепатит В можна попередити за допомогою щеплення, яке в Україні внесене в календар обовязкових профілактичних щеплень і розпочинається в 1-шу добу після народження.

 

Відтепер, згідно оновленого національного календаря щеплень, другу дозу вакцини проти гепатиту В дитина отримуватиме у 2 місяці, третю – у 6 місяців. Це дозволить у майбутньому використовувати комбіновану багатокомпонентну вакцину, що зменшить кількість візитів на вакцинацію у перший місяць життя дитини.

 

Таким чином, національний календар щеплень в Україні відтепер відповідає досвіду країн Європи, де вакцинація проти гепатиту В співпадає або поєднується з імунізацією проти дифтерії, правця, кашлюку та поліомієліту у дітей (у 2 та 6 міс.).

 

Такий підхід є доцільним та науково обґрунтованим і допомагає збільшити частку дітей, щеплених своєчасно.

 

Вакцини проти гепатиту C не існує, тому профілактика полягає у застосуванні виключно стерильного обладнання під час маніпуляцій, що пов’язані з контактом із кров’ю, правильному застосуванні презервативів тощо.

Довідково:

 

Як повідомила експерт департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з епідеміології Наталія Тімко, у Львівській області захворюваність на гострий вірусний гепатит В у 2017 році знизилась на 25%. Зареєстровано 101 випадок проти 136 випадків у 2016 році. Захворюваність на гострий вірусний гепатит С на рівні 2016 року – 31 випадок.

На 3% зросла захворюваність на хронічний вірусний гепатит В. Виявлено 100 випадків проти 91 у 2016 році.Зареєстровано 303 випадки хронічного вірусного гепатиту С проти 418 випадків у 2016 році, тобто спостерігаєтьсязниження на 27%.
В КЗ ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» наявне спеціалізоване відділення для лікування хворих на вірусні гепатити, оснащене відповідно до сучасних вимог інфекційного контролю.

Профілактика захворювання на вірусні гепатити є одним із пріоритетних завдань охорони здоров’я в нашій країні.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/7271.html

 

 

Переглядів: 392 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 13:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024