Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Липень » 31 » Негода пошкодила будівлю коледжу на Львівщині
11:05
Негода пошкодила будівлю коледжу на Львівщині

 

БУРЕВІЙ – НЕ ЗНАЄ ПОЩАДИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Будівлю коледжу у Львівській області було пошкоджено 30 липня внаслідок негоди.

 

 

 

 

 

Про це повідомили у департаменті з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації, передає УНН.

 

 

"О 17:00 надійшло повідомлення від директора Вишнянського коледжу Львівського національного аграрного університету про те, що в с. Вишня Городоцького району внаслідок сильного вітру пошкоджена будівля навчального закладу", - зазначили у департаменті.

 

 

Так, сильний вітер зруйнував 30 м цегляної стіни, 150 кв.м шиферного перекриття коледжу, похилив шість цегляних колон критого піднавісу на загальній площі 350 кв.м, пошкодив дах дерев'яної складської будівлі на площі 50 кв.м, а також 30 кв.м стіни цегляної будівлі - приміщення колишньої їдальні. Нині встановлюються всі деталі інциденту.

 

 

Нагадаємо, через дощі підтопило школу у Львівській області.

 

Довідково:

 

Бкревій пошкодив не просто будівлю, а Палац Фре́дрів-Шепти́цьких — родинний маєток Фредрів. У цьому маєтку певний час проживав відомий польський комедіограф Александер Фредро (дід митрополита Андрея Шептицького).

 

 

 

 

 

1835 року Александер Фредро звів великий, у стилі неоренесансу, мурований палац. Споруду 1896 року перебудував його внук Андрій Максиміліан. Дата побудови палацу вибита на картушах, вмурованих у ліве крило споруди. На одному напис: «Aleksandtr hr. Fredro», на другому — «Budowal 1835».

Двоповерховий палац асиметричний у плані. Західний фасад головного корпусу було акцентовано двома ризалітами в широких рамах і з стилізованими коринфськими капітелями. Всі вікна і двері палацу - напівкруглої форми.

Багато що з внутрішнього декорування палацу збереглося до нашого часу. Найгарніші покої (столова зала та великий салон) розташовані на першому поверсі, на другому - бібліотека.

У парку навколо палацу є каштанова алея й алея столітніх лип (див. Також Парк XVIII ст.). Нижче тераси головного корпусу розташоване озеро, а з західного боку парку протікає річка Вишня. До палацового комплексу входять ще дві будівлі - одноповерховий господарський корпус і двоповерховий корпус для прислуги або гостей (з наріжною баштою).

Нині у приміщеннях палацу міститься частина Вишнянського коледжу Львівського національного аграрного університету.

 

 

 

 

 

Позаяк мати митрополита Андрія Шептицького походила з роду Фредрів, то спадкоємці по лінії Шептицьких отримали від українського уряду право на володінням палацом Фредрів у Рудках.

2009 року в рамках заходів Львівської обласної ради для промоції реґіону стартував проект ревіталізації палацового комплексу Фредрів.

19 червня 2010 року, в річницю з дня народження Александера Фредра, в палаці відбулась презентація меморіальної кімнати А. Фредра та його внука, митрополита Андрея Шептицького. 23 червня 2013 року на стіні палацу урочисто відкрили меморіальну таблицю на честь Александра та Софії Фредрів.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

http://www.unn.com.ua/uk/news/1744228-negoda-poshkodila-budivlyu-koledzhu-na-lvivschini

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%86_%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%80%D1%96%D0%B2-%D0%A8%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D1%85

 

 

Переглядів: 478 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 18:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024