Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Серпень » 3 » Геологи знайшли пояснення раптового занепаду цивілізації майя
21:46
Геологи знайшли пояснення раптового занепаду цивілізації майя

НЕБУВАЛА ПОСУХА

 

 

 

 

 

 

 

Однією з причин загибелі таємничої цивілізації майя

в класичний період стала тривала посуха.

 

Американські геологи, які проаналізували ізотопний склад води в осадових породах озера Чічанканаб на півострові Юкатан, відзначають, що річний рівень опадів у цей період впав на 20-70 відсотків, повідомляє УНІАН з посиланням на журнал Science.

 

Цивілізація майя існувала приблизно з 2000 року до нашої ери до кінця XVII століття, коли останню незалежну державу індіанців завоювали іспанці.

 

У класичний період (приблизно 250-900 роки нашої ери) держави майя розростаються й починають ворогувати між собою. Населення міст росте, між ними роблять дороги, а в самих містах будують грандіозні будівлі та монументи; деякі з них збереглися донині. Але в IX–X століттях у державах, які перебували в центральній і південній частині півострова Юкатан, настав колапс.

 

Деякі королівські династії припинили своє існування, міста були закинуті, а люди їх залишили, імовірно, мігрувавши на північ півострова. Основними причинами падіння цивілізації майя дослідники називали епідемії, виснаження природних ресурсів, що було викликано перенаселеністю міст, вторгненням на території майя індіанців-тольтеків, колапс торгових шляхів, а також посухи, що повторювалися.

 

Геологи з Кембріджського і Флоридського університетів під керівництвом Ніколаса Еванса навели докази на користь «теорії посухи». Дослідники проаналізували воду в осадових породах озера Чічанканаб, яке знаходиться в центральній частині Юкатана. Ізотопний склад води (кисню 17О, 18О і дейтерію – ізотопу водню) трохи змінюється при випаровуванні води. Тому зміни рівня ізотопів у воді, пов’язаної з осадовим гіпсом, а також порівняння рівня ізотопів в «осадовій» і озерній воді можна реконструювати клімат і оцінити вологість повітря і кількість опадів у якій-небудь місцевості.

 

Автори статті побудували математичну модель, яка симулювала зміну ізотопного складу води в озері, у тому числі пов’язаної в гіпсових відкладах.

 

Спочатку її протестували на сучасних даних, а потім – на даних IX–X століть – закінчення класичного періоду цивілізації майя. Результати розрахунків показали, що тисячу років тому в районі озера Чічанканаб дійсно була тривала посуха. У цей час річний рівень опадів падав на 41-54 відсотка, а в особливо суворі роки – на 70 відсотків порівняно із сучасним рівнем, а відносна вологість повітря зменшувалася на 2-7 відсотків.

 

Автори роблять висновок, що посуха могла бути однією з найсуворіших на Юкатані в епоху голоцену, і що вона цілком могла бути причиною занепаду цивілізації майя в центральній частині півострова.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/news/2018/08/03/303863-geology-znayshly-poyasnennya-raptovogo-zanepadu-cyvilizaciyi-mayya

 

Переглядів: 641 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 16:36
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024