Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Серпень » 20 » Лікарі назвали прості та ефективні методи зміцнення нервової системи
12:34
Лікарі назвали прості та ефективні методи зміцнення нервової системи

 

СТРЕСИ – СУПУТНИКИ ЖИТТЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Медики розповіли про популярні методи зміцнення нервової системи.

 

 

 

У наш час знайти людину, яка веде спокійне, розмірене життя, доволі важко, пише газета "Експрес".

Проблем, що не просто псують настрій, а й провокують бурю негативних емоцій - безліч. Як же дати з ними раду?

 

Фахівці стверджують, що нерви цілком реально заспокоїти і без допомоги ліків.

 

- Але як це правильно робити?

 

- Почнімо з того, що нервуватися - нормально, - сказав Ігор Корнієнко, кандидат психологічних наук, психолог практик. - Щоденні помірні стреси навіть необхідні, адже вони тренують нервову систему, підтримують її тонус - бо фізичні навантаження тренують м'язи. Важливо, щоб психоемоційне напруження не було надмірним.

 

- А що ж свідчить про те, що воно надмірне і нервовій системі потрібна допомога?

 

- Під час психоемоційного напруження, що б його не провокувало (страх запізнитися на автобус, конфлікт на роботі, службова нарада, сутичка у черзі тощо), у людини виникає специфічна психофізіологічна реакція: з наднирників вивільняються гормони адреналін і кортизол, печінка посилено продукує глюкозу. Завдяки цим речовинам серце б'ється швидше, дихання стає частішим, розширюються кровоносні судини, зростає фізична сила...

 

У нормі, коли стресова ситуація минає, людина упродовж кількох хвилин самостійно заспокоюється. Якщо ж описані симптоми (прискорене серцебиття, прискорене дихання, підвищення артеріального тиску тощо) не минають самі, а, навіть припинившись, повторюються при самій лише згадці про стресову подію, - це ознака того, що нервова система дала збій.

 

Надлишок кортизолу, адреналіну і глюкози призводить до порушень в роботі внутрішніх органів, розвитку хронічних ендокринних недуг. Саме тому люди, які заводяться з півоберта, зриваються на крик, плачуть, легко втрачають над собою контроль - доволі часто хворі фізично.

 

- Які методики для боротьби зі стресом порадите?

 

- На мою думку - жоднi чаї з м'яти чи валерiанка, а тим паче алкоголь, не допоможуть людині, яка постійно стресує, - каже Віталій Осташко, лікар-невропатолог вищої категорії. - Потрібно вчитися керувати своїми емоцiями — наприклад, завдяки медитації - аутотренiнгу. Ви лягаєте, 2 - 3 рази глибоко вдихаєте та видихаєте, потім пробуєте розслабити абсолютно всi м'язи. Якщо робитимете цю просту вправу щодня, за 3 - 4 тижнi ваше тіло навчиться розслаблятися "за командою", ви зможете керувати емоцiями, відтак позбудетеся стану хронiчного стресу.

 

І. Корнієнко:

- Не менш важлива й інша робота над собою. У тих, хто не вміє планувати свій час, постійно кудись спізнюється, стреси можуть виникати частіше, ніж в організованих людей. Скажімо, через те, що довго немає маршрутки, що насварив начальник, не дочекався клієнт, з-під носа втік поїзд. Треба вчитися планувати свій час. Це перше правило. А друга порада, яка відмінусує ще один фактор стресу - слід обмежити спілкування з неприємними людьми.

 

- Це, можна сказати, ліки повільної дії, а чи існує швидка допомога при стресі?

 

- Є дуже простий метод при нервовому перенапруженні, - каже Геннадій Апанасенко, доктор медичних наук, валеолог. - Це - фізична активність. Пробіжка чи навіть просто піша прогулянка допомагають зняти стрес. Зрештою, просто відмовтеся від ліфта і пройдіться пішки сходами — це також допоможе.

 

Автори - Ірина КОНТОРСЬКИХ, Марина МОРОЗ

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/health/2018/08/20/305701-rozslabytys-ne-parytys-likari-nazvaly-efektyvni-metody-zmicnennya-nervovoyi

 

 

 

Переглядів: 391 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 13:43
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024