Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Серпень » 26 » Галерея видатних науковців: 275 років від дня народження Антуана Лорана Лавуазьє (1743-1794)
18:10
Галерея видатних науковців: 275 років від дня народження Антуана Лорана Лавуазьє (1743-1794)

 

ТВОРЕЦЬ ХІМІЧНОЇ РЕВОЛЮЦІЇ

 

 

 

 

 

 

Сьогодні день народження Антуана Лорана Лавуазьє

французького хіміка, члена Паризької Академії наук.

 

 

 

Реформатор хімії: його праці сприяли перетворенню хімії в науку, яка ґрунтується на точних вимірюваннях. У дослідженнях хімічних перетворень Лавуазьє почав використовувати кількісні методи, зокрема зважування.

 

На підставі закону збереження маси при хімічних реакціях пояснив явище горіння як процес сполучення речовин з киснем; довів, що процес дихання подібний до горіння, що вода є сполукою водню з киснем.

 

Разом з іншими ученими розробив хімічну номенклатуру, заснував (1789) один з перших хімічних журналів – «Анали хімії». Опублікував «Початковий підручник хімії», в якому визначив поняття «хімічний елемент». Він є також одним із засновників термохімії. Лавуазьє був досить заможною людиною, але майже всі свої статки він витратив на наукові досліди в галузі хімії.

 

З 1768 року Лавуазьє служив відкупщиком. Але ні бездоганна репутація, ні заслуги перед батьківщиною, ні наукова слава не врятували вченого від трагедії якобінського терору.

 

В 1794 його звинуватили у змові з ворогами Франції і гільйотинували за рішенням революційного трибуналу. Широко відомою є фраза Робесп’єра, сказана з цього приводу, що мовляв «республіці потрібні не хіміки, а патріоти».

 

Художник Жак Луї Давід написав портрет видатного вченого разом з дружиною Марією, його надійнлю помічницею і соратницею в роботі, який можна побачити в Інституті Рокфеллера в Нью-Йорку.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2523379-26-serpna-pamatni-dati.html

 

 

Переглядів: 554 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 09:47
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024