Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Серпень » 26 » Роман Шеремета: «Суспільна недовіра в Україні – це катастрофа» - Уривок з інтерв"ю VoxUkraine
19:39
Роман Шеремета: «Суспільна недовіра в Україні – це катастрофа» - Уривок з інтерв"ю VoxUkraine

 

ДОТЕПНІ  ЕКСПЕРИМЕНТИ

 

 

 

 

 

 

В інтерв’ю з VoxUkraine молодий економіст Роман Шеремета розповів, що таке

сучасна експериментальна економіка і як вона «підштовхує» до хороших справ.

 

 

 

 

«Україна 139» - проект VoxUkraine та LB.ua, у рамках якого ми проводимо інтерв’ю з найкращими українськими економістами. Мета цього проекту - з’ясувати реальні та глибинні проблеми української економіки та зрозуміти, що потрібно зробити, щоб виправити ситуацію.

 

Сьогоднішній гість - найкращий молодий економіст у світі згідно з рейтингом IDEAS Роман Шеремета, доцент кафедри економіки Школи менеджменту Уезерхед при Університеті Кейс Вестерн Резерв (США) і науковий співробітник в Інституті економічної науки.

 

З Романом ми обговорили, що таке сучасна експериментальна економіка і як вона «підштовхує» до хороших справ, як підняти рівень довіри у суспільстві, з чого починати велику приватизацію, як послабити вплив олігархів та які прості кроки можуть надати прискорення українській економіці.

 

— Скажи кілька слів про свою останню роботу: ти досліджував, як корелює статус людини та поведінка у благодійності.

 

— В Америці благодійні кошти від приватних осіб та корпорацій - дуже велика частина фінансування шкіл та університетів. Ми вивчали, як більш ефективно залучати від них кошти. Це був польовий експеримент. На першому етапі батькам, які приходили забрати дітей із садочка, давали конвертики зі словами: «Чи не хотіли б ви допомогти фінансово Червоному хресту? До речі, запишемо на дошку суму, яку ви дасте». Люди в середньому давали $3-5.

 

Іншій групі батьків ми пропонуємо те саме, але вже кажемо, що поруч із сумою напишемо їхнє ім’я. Людям приємне визнання, і вони дають більше: замість $5 уже в середньому $6. Це відомий ефект - навчальні заклади давно називають іменами найбільших фундаторів.

 

Наступний крок — новій групі батьків сказали, що на дошку запишуть тільки топ-3 найбільших донатори. Такий механізм уже «гуляй душа». Усі хочуть потрапити до топ-3 і замість $5 дають уже $7,5.

 

Але виявилося, що є ще дуже дієвий дизайн. Кажемо, що на дошку потраплять три прізвища, які дали найменше коштів. Така собі група непошани. Це спрацювало найкраще. Ми розуміємо, що на практиці він не завжди буде працювати. Наприклад, якщо я принесу донейшн у «Вокс Україна» і знатиму, що можу потрапити у групу непошани, то навряд чи «Вокс» від мене взагалі щось отримає.

 

Але якщо коротко, то коли ми висвітлюємо донорів, не варто говорити про них однаково. Варто казати, наприклад, що у нас є золоті донори, срібні — і таким чином заохочувати меценатство. Поведінкові експерименти показують нам, яка система працює краще.

 

Автор - Борис Давиденко

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://hpib.life/roman-sheremeta-suspilna-nedovira-v-ukra%d1%97ni-ce-katastrofa/

 

Переглядів: 460 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 05:08
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024