Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Серпень » 31 » Ні живі, ні мертві: на якому етапі перебуває пошукова операція зниклих безвісти на Донбасі (ВІДЕО)
07:21
Ні живі, ні мертві: на якому етапі перебуває пошукова операція зниклих безвісти на Донбасі (ВІДЕО)

 

ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ ПРОБЛЕМИ

 

 

 

 

 

 

30 серпня у світі відзначили Міжнародний день зниклих безвісти.

Про цю проблему зайшла мова й у владних структурах України.

 

 

Пік звернень щодо зниклих безвісти припав на 2014 та 2015 роки, втім досі на гарячу лінію пошуковців надходять заявки 294 вважаються зниклими безвісти внаслідок боїв на Сході – це як військові, так і цивільні.

 

Цю цифру озвучила Уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Водночас, зі слів Ірини Геращенко, досі залишаються неідентифікованими більше тисячі тіл загиблих. Такі дані Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Робота у цьому напрямку не припиняється.

 

Протягом майже двох років Сергій Білоконь разом із пошуковцями займався ексгумацією та евакуацією тіл українських військових. Завдяки їхнім зусиллям, десятки бійців упізнали та ідентифікували, а їхні тіла – повернули рідним. Інформацію про можливі могили збирали по крихтах – від місцевих. Сергій розповідає, що підконтрольні Україні території пошуковці дослідили повністю.

 

"Варто залишити якісь 5-7%, ну 10 з 100, тому що всі відомі і передбачувані місця поховань вже знайдені і ексгумовані. Залишається на непідконтрольною території України і в основному – це Луганська область. Тому що 14-15 рік нас пускали в Донецьку область, різні райони. А в Луганську область нас пускали січень-лютий, половина березня і все", – пояснює пошуковець гуманітарної місії "Чорний тюльпан".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пік звернень щодо зниклих безвісти припав на 2014 та 2015 роки, втім досі на гарячу лінію пошуковців надходять заявки.

 

"Дзвонять рази 2-3 на тиждень, люди звертаються за інформацією, є за минулі роки, тобто за 2017 рік дзвінки. В основному військові", – розповідає співробітник ГО "Союз Народна пам'ять" Геннадій.

 

Натепер Об'єднаний центр СБУ нарахував 294 зниклих безвісти військових та цивільних. Громадські активісти, що паралельно з державою займаються пошуком, називають цифру в рази більшу – 1288. Упродовж минулого, 2017 року, пошуковці опрацювали 15 ділянок. Ідентифікували 71 особу, 17 з них виявилися загиблими з боку бойовиків. Неідентифікованими залишаються близько тисячі тіл.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скільки тіл загиблих залишилося на окупованій території – навіть приблизно підрахувати неможливо. Працювати українським пошуковцям там нині не дають.

 

"В Мінську в нас немає жодного прогресу через деструктивну позицію країни-агресора, її представників", – пояснює Ірина Геращенко.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зниклих безвісти українців шукають і серед заручників: полонених та політв'язнів, адже і про них вичерпної інформації немає. Як і доступу до них представників України.

 

Зафіксовані випадки, коли українців з окупованих територій таємно вивозили до Росії, де судили та саджали в тюрми.

 

"В наших списках є такий громадянин України – пан Сизонович. Це літня вже людина, яку таємно виезли з Луганська, вивезли судили в Ростові, про це не знали навіть наші консули. Потім коли ми моніторили інформацію по заручниках, знайшли інформацію, що такий був суд і він зараз в Сибіру", – каже Геращенко.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тим часом, аби хоч якось впорядкувати пошуки та захистити родини зниклих, парламент ухвалив закон про правовий статус зниклих безвісти. Він передбачає створення спеціальної комісії.

 

"Комісія буде включати в себе представників служби безпеки України, Міністерства оборони України, прокуратури, громадських організацій", – пояснює менеджер "Центру інформації про права людини" Олена Луньова.

 

Також мають в державі створити реєстр зниклих. Крім того, законом передбачена підтримка родичів – психологічна, фінансова та юридична. Втім, аби закон запрацював, необхідно, щоби його імплементував уряд.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автори - Євгенія Подобна, Олена Сорокіна, "5 канал"

 

 

 

Фото – скрін - шот з відео сюжету

За джерелом:

https://www.5.ua/regiony/ni-zhyvi-ni-mertvi-na-iakomu-etapi-perebuvaie-poshukova-operatsiia-znyklykh-bezvisty-na-donbasi-176600.html

 

Переглядів: 381 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 13:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024