Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Вересень » 7 » Сахару перетворять на квітучий сад за допомогою електростанцій
11:57
Сахару перетворять на квітучий сад за допомогою електростанцій

 

ЕКОНОМІЧНА ДОЦІЛЬНІСТЬ

 

 

 

 

 

 

Десятки тисяч років тому Сахара була родючою і давала притулок

раннім людям, сліди котрих сьогодні знаходять в покинутих печерах.

 

 

Але і в майбутньому люди і життя можуть знову повернутися на великі простори пустелі. Вчені давно придивляються до них: тут стільки сонця і вітру (і так мало людей), що Сахара може стати ідеальним місцем для розгортання масштабних проектів з отримання відновлюваної енергії та продажу її на ринках Європи і Близького Сходу. Тим більше, що, як з'ясувалося, такі проекти можуть знову зробити Сахару вологою і родючою.

 

В журналі Science метеоролог з Аргентини Євгена Калнай (Eugenia Kalnay) і її колеги пишуть про результати моделювання клімату Сахари в разі, якщо вся її площа (а це понад дев'ять мільйонів кілометрів) буде покрита сонячними і вітряними електростанціями.

 

Це був би колосальний мегапроект, що виробляв би більш, ніж вчетверо енергії, ніж зараз споживається людством сьогодні. Його «побічною дією» стане різке збільшення опадів. За оцінками вчених, в середньому їх рівень підніметься більше, ніж удвічі, а особливо помітно - в Сахеле, на півдні пустелі.

 

В результаті цього погодного феномену посилиться і вегетація, збільшиться рослинний покрив. Причини цього зрозумілі. Вітряні електростанції великих масштабів впливають на рухи вітрів і підсилюють перемішування повітря. Панелі сонячних батарей екранують поверхню землі від прямих сонячних променів і остуджують її.

 

Євгенія Калнай і її співавтори вважають, що цього буде достатньо навіть для землеробства на території нинішньої пустелі - поки що однієї з найбільш безводних у світі.

 

Вчені провели аналогічне моделювання і для інших пустельних регіонів світу, проте через особливості місцевого клімату в них вплив енергостанцій буде не таким помітним. Та й розмірами Сахара перевищує будь-яку іншу пустелю, а для впливу на погоду важливий масштаб.

 

Нагадаємо, раніше вчені визначили, що Сахара перетворилася із зеленої рівнини в пустелю через господарську діяльність людей на зорі цивілізації.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://techno.bigmir.net/discovery/1603576-Saharu-prevratjat-v-cvetucshij-sad-pri-pomocshi-elektrostancij
 


 

Переглядів: 398 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 17:20
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024