Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Вересень » 10 » Сьогодні Всесвітній день запобігання самогубствам
09:44
Сьогодні Всесвітній день запобігання самогубствам

 

ДОБРОВІЛЬНИЙ ЗЛОЧИН: ЯК ЦЬОМУ ЗАПОБІГТИ

 

 

 

 

 

 

Кількість смертей від суїциду у світі наближається до 1 мільйона за рік.

 

 

 

Щорічно 10 вересня Всесвітня організація охорони здоров'я, за підтримки Міжнародної асоціації із запобігання самогубствам (International Association for Suicide Prevention), проводить Всесвітній день запобігання самогубствам (World Suicide Prevention Day) з метою зміцнення прихильності і заохочення діяльності щодо запобігання самогубств у всьому світі.

 

 

Щороку, за даними ВООЗ, понад 800 тисяч до 1 мільйона людей цілком добровільно позбавляє себе життя (вважається, що ця цифра занижена, зважаючи на те, що в деяких країнах суїцид є доволі делікатною темою, навіть протизаконним актом, отже й дані по самогубства там або занижуються, або й взагалі не оприлюднюються).

 

Тобто, кожні 40 секунд на планеті хтось вирішує накласти на себе руки.

 

Саме самогубства є другою основною причиною смерті серед молодих людей 15–29 років. Попри розповсюджений міф щодо масових суїцидів у країнах з високим рівнем доходу майже 75 % самогубств відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем життя.

 

Найбільше самогубств у світі трапляється в регіоні Південно-Східної Азії. У більш багатих країнах чоловіки здійснюють самогубства втричі частіше, ніж жінки.

 

Одним із найпоширеніших способів самогубства в світі є отруєння отрутохімікатами (пестицидами; регіон Південно-Східної Азії, Африка). У країнах з високим рівнем доходу «лідирують» суїциди шляхом самоповішення, із застосуванням зброї (останнє характерно для США, де 46 % усіх самогубств скоюється саме таким чином) та отруєння медичними препаратами.

 

 

 

 

 

 

 

Україна багато років поспіль входить до країн з високим, або критичним рівнем самогубств (за класифікацією ООН існує ще низький і середній рівні) – це понад 20 випадків суїциду на 100 тисяч населення.

 

Щороку добровільно йдуть з життя приблизно від 7 до 12 тисяч українців. Українські чоловіки накладають на себе руки в 4 – 5 разів частіше, ніж жінки. Рівень самогубств вищий на Сході нашої країни, а найнижчий – на Заході (Львівська, Чернівецька обл.).

 

Попри надзвичайну актуальність проблеми, на сьогодні Україна немає національної стратегії суїцидальної превенції.

 

 

 

 

 

 

Червоний Хрест України міг би сказати тут своє вагоме слово, як найбільша гуманітарна громадська організація, що має багатолітній досвід роботи по догляду за людьми похилого віку, а з 2014 р. – за родинами вимушено переселених осіб із зони збройного конфлікту на сході країни.

 

 

Міжнародна асоціація запобігання самогубств у співпраці з ВООЗ закликають громадськість і уряди проводити в цей день заходи та акції щодо зміцнення почуття відповідальності за врятування життя людей, які можуть бути втрачені в результаті суїциду.

 

Причому ВООЗ та інші партнери виступають не тільки за запобігання самогубств, але й за організацію захисту належного лікування і подальшого догляду за людьми, що вчинили спробу суїциду, а також більш виваженого висвітлення самогубств у ЗМІ.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2533155-10-veresna-pamatni-dati.html

https://znaj.ua/world/172133-vsesvitniy-den-zapobigannya-samogubstvam-10-veresnya-strashni-fakti-ta-cifri

 

 

Переглядів: 483 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 07:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024