Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Вересень » 14 » Новини науки: У США створюють генетичний Ноїв ковчег
17:29
Новини науки: У США створюють генетичний Ноїв ковчег

 

ДЛЯ  ЗАГАЛЬНОГО  ДОБРА

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання вчених - зібрати геноми всіх хребетних на планеті.

 

 

 

Учасники консорціуму Genome 10K на щорічній конференції, яка проходить зараз в Нью-Йорку, оголосили про запуск міжнародного проекту «Геноми хребетних», його завдання - зібрати геноми всіх 66 тисяч видів хребетних, що живуть на сьогоднішній день на планеті.

 

 

Детальніше про цілі і завдання проекту розповідає Gizmodo.

 

У 2009 році американські біологи Девід Хасслер (David Haussler), Олівер Райдер (Oliver Ryder) і Стівен О'Брайен (Stephen O'Brien) заснували проект Genome 10К, метою якого було отсеквеніровать 10 тисяч геномів хребетних.

 

 

На початковому етапі в проекті брало участь 55 вчених з великих зоопарків, дослідницьких центрів та музеїв. Спочатку було незрозуміло, скільки часу займе зібрати геноми достатньої якості. Але з здешевленням і спрощенням методів секвенування стало зрозуміло, що проект виконає свої завдання через кілька років.

 

Протягом останніх трьох років учасники проекту порівнювали основні технології секвенування ДНК і аналізу отриманих результатів, з тим, щоб вибрати ту з них, яка дозволить створити «платинові геноми».

 

Вчора учасники Genome 10K оголосили про запуск нового проекту «Геноми хребетних», метою якого буде зібрати геноми чоловічої та жіночої особини 66 тисяч видів хребетних тварин.

 

У проекті братимуть участь 150 вчених, які представляють 50 організацій з 12 країн.

 

За словами одного з творців проекту Олівера Райдера, в результаті біологи зможуть зрозуміти причини вимирання видів, в тому числі траплялися в історії виду близькоспоріднені схрещування, «пляшкові горлечка», в результаті яких зменшувалася генетичну різноманітність виду або делеції - мутації, який можуть «вимкнути »необхідні для виживання організму гени.

 

Разом з оголошенням про новий проект вчені відразу представили перші результати його роботи: геноми 15 видів хребетних, в тому числі зникаючого совиного папуги какапо, ендеміка Нової Зеландії, і австралійського качкодзьоба.

 

Ці та всі інші геноми, які планують зібрати дослідники, будуть опубліковані у відкритому доступі, в базі даних «Геномний Ноїв ковчег».

 

Учасники планують секвенувати короткі ділянки геномної ДНК і збирати з них дедалі довші послідовності аж до цілої хромосоми, а потім «склеювати» їх за допомогою алгоритмів, спеціально розроблених для проекту.

 

Раніше дослідники змогли прочитати геном людини на кишеньковому секвенаторі розміром зі смартфон. Прилад поставив рекорд по найдовшому прочитанні молекули ДНК, він виявився здатний секвенувати послідовності довжиною до 882 тисячі пар підстав.

 

Нагадаємо, раніше з'ясувалося, що майже 92% ДНК людини не мають ніякої значущості.
 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://techno.bigmir.net/discovery/1603792-V-SShA-sozdajut-geneticheskij-Noev-kovcheg

 

 

Переглядів: 411 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 13:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024