Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Вересень » 14 » В Україні спостерігається підвищення захворюваності на “турецький вірус”
21:11
В Україні спостерігається підвищення захворюваності на “турецький вірус”

 

ВІРУС КОКСАКІ

 

 

 

 

 

 

 

В Україні спостерігається сезонне підвищення захворюваності на вірус Коксакі.

 

 

Про це у коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив кандидат медичних наук, доцент дитячий імунолог Федір Лапій.

 

 

“Кожного літа та кожної осені в Україні фіксується підняття захворюваності на хворобу, зумовлену вірусом Коксакі. Цей вірус належить до ентеровірусів, що мають фекально-оральний шлях передачі. Він достатньо стійкий у зовнішньому середовищі, зокрема до високих температур. Зважаючи на шлях передачі пацієнт може інфікуватися під час відвідування басейну, у місцях громадського харчування, через руки, спілкування. Вірус може передаватися від дитини до дитини. Тому підвищення захворюваності на ентеровіруси, зокрема й вірус Коксакі, спостерігається у літньо-осінній період”, - зазначив лікар.

 

 

Він спростував інформацію, що вірус Коксакі, який у народі ще називають “турецьким вірусом”, можна "привезти" з інших країн.

 

 

“Просто у Туреччині, зокрема, краща система лабораторної діагностики. Тому вони краще діагностують вірус Коксакі. Для українських лікарів вірус Коксакі не є новиною. Він особливо активний на півдні України - часто там у відпочивальників, надто у дітей, спостерігалися стани, які називали “акліматизацією” - висока температура, діарея тощо. Однак насправді це прояв ентеровірусу, що поширений у сезон відпусток — серпень та оксамитовий сезон у вересні”, - пояснює імунолог.

 

 

Він нагадав, що найпоширенішими проявами вірусу Коксакі є пухирці на слизовій у роті (висипання, стоматит), на долонях та підошвах ніг (навіть поодинокі), також можуть спостерігатися блювота та діарея.

 

 

“На жаль, в Україні чимало лікарів, які нічого не чули про цю хворобу. Хоча вірус Коксакі дуже поширена хвороба. Якщо лікар про неї знає, він одразу встановлює правильний діагноз. Хвороба минає за 10-14 днів самостійно, не потребує спеціальної терапії, окрім контролю за температурою та відновленням втраченої рідини (через діарею та високу температуру)”, - наголосив Лапій.

 

 

Водночас він застеріг, що ускладненням може бути ураження нервової системи (у вигляді менінгіту).

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2538351-v-ukraini-sposterigaetsa-pidvisenna-zahvoruvanosti-na-tureckij-virus.html

 

Переглядів: 440 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 01:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024