Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Вересень » 17 » День в історії: народився лікар, який суттєво зменшив смертність у селах
13:50
День в історії: народився лікар, який суттєво зменшив смертність у селах

 

 

ПОБОРЮВАЧ ЖОВТЯНИЦІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цього дня в 30-х роках ХІХ ст.народився лікар,

котрий суттєво зменшив смертність у селах

 

 

 

 

Йдеться про Сергія Боткіна, прізвищем котрого тепер часто називають жовтяницю, пише Експрес-онлайн.

 

Народився лікар 17 вересня 1832 року. Саме він став засновником наукової медицини у Російській імперії, вивчав хвороби серцево-судинної системи, інфекційні хвороби, ураження печінки, нирок, розвивав військово-польову медицину.

 

Багато хто чув про "хворобу Боткіна" — що це за хвороба та чому названа на честь цього лікаря? "Йдеться про гепатит А, або жовтяницю, — пояснює Експрес-онлайн гепатолог Галина Мартинюк. — Гепатит А — це запалення печінки, викликане вірусом. Його ще називають "хворобою брудних рук", адже вірус жовтяниці найчастіше потрапляє в організм через немиті фрукти, овочі, із зараженою водою.

 

Скажімо, якщо ви купите на базарі фрукти, яких раніше торкнулася людина з жовтяницею, і погано їх помиєте, відбудеться зараження. Крім того, заразитися можна від людини, яка інфікована вірусом гепатиту А. Вірус проникає у кров'яне русло, а потім — у печінку".

 

Як каже лікар, основним проявом гепатиту А є жовтяниця — пожовтіння шкіри та склер очей. Хоча останнім часом дедалі частіше трапляються гепатит А без проявів жовтяниці. Натомість інфікована людина може відчувати слабкість, втрату апетиту, нудоту, лихоманку, інтоксикацію. Вірус пошкоджує гепатоцити, спричиняючи запальні процеси у печінці, викликає збільшення печінки і селезінки. Гепатит А діагностують завдяки аналізу крові.

 

Власне, Боткін, вивчаючи хвороби печінки, помітив, що зараження жовтяницею частіше відбувається при недотриманні санітарно - гігієнічних умов. Цей лікар домігся покращення санітарних умов, чим зменшив смертність, особливо у сільській місцевості.

 

До слова, пік захворюваності на хворобу Боткіна припадає саме на осінь. Це пов'язано із збором урожаю та активною торгівлею на ринках. Тому медики радять кип'ятити воду з колодязів чи невідомих джерел, ретельно мити овочі і фрукти, мити руки після кожного візиту до туалету і перед кожним прийомом їжі.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2018/09/17/308795-den-istoriyi-narodyvsya-likar-suttyevo-zmenshyv-smertnist-selah

 

 

Переглядів: 446 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 14:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024