Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Вересень » 19 » Мінкульт запускає віртуальний музей нематеріальної культурної спадщини
13:13
Мінкульт запускає віртуальний музей нематеріальної культурної спадщини

 

У НОГУ З ЧАСОМ

 

 

 

 

 

 

 

Український центр культурних досліджень Міністерства культури запускає два проекти -

віртуального музею нематеріальної культурної спадщини та "Світовий тріумф "Щедрика".

 

 

Про це повідомив на брифінгу в Укрінформі міністр культури Євген Нищук.

 

 

"У нас за останні два роки з'явилися декілька нових інституцій, зокрема Український культурний фонд, Інститут книги. Веде посилену роботу Український центр культурних досліджень. Він сьогодні представляє два проекти, які виграли конкурс і, сподіваюсь, досягнуть успіху. Один з них - це "Створення віртуального музею нематеріальної культурної спадщини України," другий - "Світовий тріумф "Щедрика" - 100 років культурної дипломатії України", - сказав Нищук.

 

 

Як зазначила виконавчий директор Українського культурного фонду Юлія Федів, ці два проекти УЦКД виграли конкурс фонду і отримають від нього фінансування.

 

 

"Проект "Створення віртуального музею нематеріальної культурної спадщини України" отримає фінансування у 988 тисяч гривень. Він має бути реалізований до грудня 2018 року. Другий проект - "Світовий тріумф "Щедрика" - 100 років культурної дипломатії України" - отримає 499 тисяч гривень. 14 грудня ми плануємо організувати публічний звіт усіх заявників, які отримали наше фінансування. Загалом це понад 270 проектів", - сказала Федів.

 

 

За словами наукового керівника проекту "Створення віртуального музею нематеріальної культурної спадщини України" Катерини Гончарової, проект розрахований на 2 роки і має за мету дослідити, відобразити і репрезентувати наявний нематеріальний спадок. У короткостроковій перспективі буде створено інтерактивну базу даних, в довгостроковій - він має стати своєрідним механізмом обліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Музей буде двомовним і допоможе презентації України в англомовному світі.

 

 

"В рамках проекту ми запускаємо конкурс "Жива традиція", в якому можуть брати участь всі охочі - від приватних осіб до державних установ. Я мрію, щоб у національний перелік увійшли елементи, що мають характер міської культури", - зазначила вона.

 

 

Керівник проекту також поінформувала, що є призовий фонд від Українського фонду культури: перша премія 25 тис. грн, дві другі - по 12,5 тис. грн. Заявки прийматимуться до 18 листопада.

 

 

Науковий керівник проекту "Джерелознавчі студії з історії культурної дипломатії України: "Світовий тріумф "Щедрика" - 100 років культурної дипломатії України" Тіна Пересунько зазначила, що "Щедрик" давно відомий у світі, але мало корелюється з українським автором Миколою Леонтовичем.

 

 

"Але що нового ми хочемо сказати в нашому проекті - це те, що "Щедрик" став відомий у світі саме завдяки державно-інституційній політиці в галузі культурної дипломатії. Наш проект спрямований на дослідження історії Української Народної Республіки", - наголосила вона.

 

 

Пересунько нагадала, що у січні 1919 року з ініціативи Голови Директорії УНР Симона Петлюри було створено Українську республіканську капелу. Цей проект був спільним з МЗС УНР. Капела під орудою Олександра Кошиця гастролювала впродовж 5,5 року в 17 країнах, де, зокрема, відбувалися прем'єри "Щедрика".

 

 

"У межах проекту планується завдяки партнерству з Центральним державним архівом вищих органів влади та управління створити одноіменний збірник "Світовий тріумф "Щедрика" - 100 років культурної дипломатії України", до якого увійдуть близько 200 документів. Наступний формат нашого проекту - це мандрівна виставка, яка експонуватиметься у державних установах України. Планується, що вона об'їде й ті країни, де гастролювала капела Кошиця", - сказала науковий керівник проекту.

 

 

 

Фото – Укрінформ

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2540514-minkult-zapuskae-virtualnij-muzej-nematerialnoi-kulturnoi-spadsini.html

 

Переглядів: 413 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 16:19
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024