Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Вересень » 22 » Сьогодні - Всесвітній день без автомобіля
12:12
Сьогодні - Всесвітній день без автомобіля

 

ЗА  ЧИСТЕ  ДОВКІЛЛЯ

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 22 вересня, в багатьох містах світу понад чотири

десятиріччя проходить Всесвітній день без автомобіля.

 

 

 

 

Мета Дня – показати, які альтернативи є в автомобіля, і як чудово виглядатимуть наші міста без засилля машин, адже місто – це передусім середовище існування людей.

 

Надмірна автомобілізація міст, яка спостерігається останнім часом, загрожує як довкіллю, про що весь час нагадують екологи, так і людському життю – починаючи зі стресів, закінчуючи травматизмом, а то й взагалі, втратою життя в результаті автомобільних аварій.

 

Мета цього руху – не витягти людей із їхніх авто на один день, а створити максимально комфортні умови, аби кожен автомобіліст якомога рідше сідав у власну автівку.

 

Містяни, міська влада й національні уряди мають докласти максимум зусиль для того, аби міста створювались і розвивались виключно для людей, а не для машин: вулиці мають бути безпечними й комфортними для пішоходів, велосипедистів і всіх, хто не використовує авто.

 

Замість безкінечних паркінгів і заправок – сквери і парки, замість мільйонів автомобілів, які утворюють багатокілометрові корки – швидкісний громадський транспорт і велосипеди, замість смогу – чисте повітря, замість стресу і нервів – прогулянка парком, чи посиденьки на відкритій терасі у кав’ярні у центрі міста.

 

Уперше День без автомобіля був проведений у Швейцарії в 1973 році, коли влада країни у зв’язку з паливною кризою закликала громадян відмовитись на декілька днів від машин.

 

У 1997 році першу загальнонаціональну «безавтомобільну» акцію провела Великобританія. Наступного року до Швейцарії долучилася і Франція. Тоді в заходах брали участь декілька десятків міст.

 

До 2001 року до руху офіційно приєдналися понад тисяча міст у 35 країнах світу, зокрема, в Японії, Бразилії та Канаді.

 

З 2002 року під егідою Єврокомісії щороку з 16 по 22 вересня проходить Європейський тиждень мобільності. Кульмінацією цього тижня є «День без автомобіля».

 

Разом з тим, у багатьох мегаполісах світу проводяться своєрідні велодемонстрації. Перша така велодемонстрація була організована у 1992 році велосипедистами Сан-Франциско (США). Тоді у ній взяли участь лише 48 осіб. Утім, з кожним роком кількість учасників і місць проведення пробігів швидко зростала.

 

За приблизними оцінками, в акції «День без автомобіля» щороку беруть участь понад 100 мільйонів людей у 50 країнах світу.

 

 

Фото – Укрінформ

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2542684-22-veresna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 910 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 12:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024