Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Вересень » 30 » 30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек
21:20
30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек

 

СВЯТО  ХРАНИТЕЛІВ  УКРАЇНСЬКИХ  КНИГОЗБІРЕНЬ

 

 

 

 

 

 

Щороку, 30 вересня, своє професійне свято відзначають українські бібліотекарі.

 

 

 

Всеукраїнський день бібліотек заснований згідно з Указом Президента від 4 травня 1998 року.

 

Свято було встановлено «…враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність дальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості…».

 

Якщо згадувати сиву давнину, то перші бібліотеки в Київській Русі почали відкриватися при церквах і монастирях після прийняття християнства.

 

Найбільшою і найбагатшою у той час була бібліотека Софії Київської, заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. У цілому в бібліотеці налічувалося до 900 томів рукописних книг – грандіозна для середньовіччя кількість.

 

На сьогодні бібліотечна мережа України нараховує близько 40 тис. бібліотек різного відомчого підпорядкування, органів державної та комунальної власності, підприємств, організацій і закладів. Вона складається з мережі публічних (у т.ч. спеціалізованих для дітей, юнацтва), технічних, медичних, сільськогосподарських, академічних, освітянських бібліотек та бібліотек вищих навчальних закладів, а також бібліотек для сліпих.

 

Із них – 4 мають статус національної (Національна парламентська бібліотека, Національна бібліотека України для дітей, Національна історична бібліотека, Одеська національна наукова бібліотека), 2 – державні (Державна бібліотека України для юнацтва та Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка), 72 обласних та 13253 сільських бібліотек.

 

Загалом в українських бібліотеках працює понад 36 тис. бібліотечних працівників.

 

 

Довідково:

 

Червоний Хрест активно співпрацює з бібліотеками по всій країні. Особливо у рік свого 100-річчя від дня заснування Товариства Червоного Хреста України. У деяких з них створені експозиції виставок книг, присвячених цій знаменній даті. Одна з них створена і діє у Науковій бібліотеки Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Її натхненник – директор цієї книгозбірні, кандидат історичних наук Марта Надрага.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2547782-30-veresna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 502 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 07:21
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024