Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Жовтень » 4 » Нобелівську премію з хімії присудили за безпечні хімікати і новий підхід до створення ліків
11:08
Нобелівську премію з хімії присудили за безпечні хімікати і новий підхід до створення ліків

 

ХМІЯ - НАДІЯ ЛЮДСТВА

 

 

 

 

 

 

 

 

Нагороду розділили троє вчених – двоє зі США, один – з Великрбританії

 

 

 


Нобелівську премію в галузі хімії за 2018 рік отримали Френсіс Арнольд (США) за спрямовану еволюцію ензимів, а також Джордж Сміт (США) і Грегорі Вінтер (Великобританія) за фагів дисплей пептидів і антитіл.

 

Про це стало відомо в ході спеціальної прес-конференції в Шведській королівській академії наук в Стокгольмі.
 

 

Американська дослідниця отримає половину премії за свої передові роботи по спрямованої еволюції. Арнольд працювала з ензимами - білками, що каталізує реакції. Вони беруть участь у виробництві безлічі хімічних речовин від біопалива до ліків. Її колеги Сміт і Вінтер розділять порівну половину за розробку та удосконалення фагового дисплея - лабораторного методу вивчення білок-білкових, білок-пептидних і ДНК-білкових взаємодій, що використовує бактеріофагів для того, щоб співвіднести білки і генетичну інформацію, що кодує їх.

 

На думку Нобелівського комітету, роботи лауреатів допомогли зробити хімічну промисловість безпечнішою і екологічною, дозволили створити нові види ліків, матеріалів і врятувати безліч життів.

 


Сума премії в цьому році дорівнює 9 мільйонам шведських крон, що приблизно еквівалентно 1,1 мільйона американських доларів.

 

 

Першими нагороду за 2018 рік отримали американець Джеймс Еллісон і японець Тасуку Хондзе, які розробили два підходи до імунотерапії раку, яку вже успішно застосовують на практиці.

 

 

Крім того вже відомі імена лауреатів в галузі фізики - це Артур Ашкін (США), а також Жерар Муру (Франція) і Донна Стрикланд (Канада). Вони проектували лазери, які використовуються в науці, медицині та побуті, а також відкривають великі перспективи для подальших досліджень.
 

 

Нагадаємо, в минулому році нобелевку з хімії розділили Жак Дюбоше (Швейцарія), Йоахим Франк (США) і Річард Хендерсон (Великобританія), які внесли величезний вклад в розвиток Кріоелектронної мікроскопії, навчивши дослідників детально розглядати живі молекулярні машини, а також бактерії і віруси.

 

А в 2016 році премією були відзначені вчені, які змогли штучним чином створювати молекулярні машини - Жан-П'єр Соваж (Франція), Фрейзер Стоддарт (США) і Бернард Ферінга (Голландія).

 

Роком раніше нагороди були удостоєні дослідники механізмів репарації ДНК - Томас ЛІНДОЛІТ (Великобританія), Пол Модріч (США) і Азіз Санкар (США). А в 2014 році премію розділили Ерік Бетциґ (США), Стефан Хел (Німеччина) і Вільям Морнер (США) за "створення флуоресцентного мікроскопа з супервисокою роздільною здатністю".

 


Всього до сьогодні 177 вчених отримали Нобелівську премію в галузі хімії. Лише одному хіміку вдалося отримати "нобелевку" в цій області двічі. Фредерік Сенгер в 1958 р одноосібно був удостоєний премії за встановлення структур білків, особливо інсуліну, а в 1980 р отримав чверть нагороди за дослідження біохімічних властивостей нуклеїнових кислот, особливо рекомбінантних ДНК.

 


Жінок-лауреатів Нобелівської премії з хімії до сьогоднішнього дня було всього чотири, причому дві з них припадали один одному близькими родичками.

 

У 1911 р нагороду отримала Марія Кюрі за відкриття полонію і радію (це була її друга "нобелівка", першу вона отримала в області фізики), а в 1935 р аналогічної премії удостоїлася її дочка - Ірен Жоліо-Кюрі, яка разом з чоловіком Фредеріком виконала синтез нових радіоактивних елементів.

 

У 1964 р Дороті Кроуфурт-Ходжкин стала нобелівської лауреаткою за визначення за допомогою рентгенівських променів структур біологічно активних речовин, а в 2009 р Ада Йонат увійшла в групу дослідників, відзначених за дослідження структури і функцій рибосоми.
 

 

Наймолодшим нобелівським лауреатом в галузі хімії став згаданий уже Фредерік Жоліо. Його внесок в науку був відзначений, коли йому було 35 років.

 

Найстарішому хіміку, який отримав "нобелевку", в день оголошення результатів премії було 85 років. Це дослідник біологічних макромолекул Джон Фенн.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://112.ua/mir/nobelevskaya-premiya-po-himii-2018-464571.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

 

 

Переглядів: 428 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 01.05.2024, 23:44
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024